Co do kolegi Przemka....nie czytałeś mojego pierwszego postu na forum więc nie oceniaj mnie proszę. Kupiłem lustro żeby właśnie nauczyć się o przysłonach i innych tego typu rzeczach. Po co mi kompakt skoro chcę nauczyć się o wszystkich parametrach, których kompakt mi nie zapewni. Jeśli o instrukcję chodzi - już ją przeczytałem i to 2 razy i wiem na czym polega działanie AF. Problem jest/był inny i gdybyś dobrze przeczytał o co chodziło - sam wiedziałbyś o co chodzi. Problem został rozwiązany dzięki jednemu z kolegów, wypowiadających się w tym temacie. Najprawdopodobniej chodziło o brak kontrastu i problem z łapaniem ostrości na jednolitym tle. Problemem nie było to że ustawiałem aparat 2 cm od celu bo stałem z drugiej strony pokoju a wiem, że do Macro służą inne obiektywy. Ja narazie mam kitowego 17-85 i na moje potrzeby w chwili obecnej zupełnie wystarcza. Jak już nauczę się wszystkiego - wtedy kupię coś w kierunku portretów/ studia bo to mnie interesuje. A dlaczego kupiłem 50D ? Nie pytałem ludzi na forach bo każdy swoje chwali. Łaziłem po sklepach, bawiłem się nimi, pstrykałem fotki po sklepach i wyprałem ten, który lepiej mi leżał w łapie i z którym lepiej się czułem....