Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Który system ma najlepszy af

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Który system ma najlepszy af

Może już było?
    Pytanie powstało na skutek czytania wątków o kulawym af Canona od xxxd po 5II (a nawet 7d).
    Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z innymi systemami, niech się podzieli.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

uzywalem wielu Canonow - zaden nie mial kulawego AF.. lacznie z 5D2. chyba ze ktos w body dla amatora (tudziez zaawansowanego amatora) oczekuje autofocusa z serii profesjonalnych to powinien kupic Nikona D700

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Z Canonów u mnie kulawy AF ma tylko 50/1.8 ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

I właśnie takie wątki mnie śmieszą, bez obrazy igor58. Nie wiem skąd te wszech obecne mity, dywagacje na tema AF-u w Canonach. Miałem 450D, 40D, teraz 50D. Jakoś tragedii nie zauważyłem (może człowiek się nie zna i potrafi podniecać się suchą teorią i nie jest katem sprzętowym). Żeby nie przeciągać powiem tak... jak za stroma góra to i koń wozu nie pociągnie.
    Wszystko jest względne Panie i Panowie

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    I właśnie takie wątki mnie śmieszą,
    [...]
    Mnie tam wcale to nie śmieszy ;-)
    Moje zdanie jest takie że Canon w body xxx i xx (7D i 5D pewnie też) urozmaicił życie swoim użytkownikom tzw. czynnikiem 'random AF'
    Skąd takie zdanie? Wcześniej robiłem Nikonem D80, teraz Canonem 40D.
    Wracając z sesji 'portretowej' z Nikonem byłem pewien że dokładnie się przymierzając mam na wszystkich fotkach ostrość tam gdzie chciałem.
    Wracając z takiej samej sesji z Canonem teraz już wiem że co kilkanaście, kilkadziesiąt fot AF Canona odstawi numer typu: modelka pod ścianą, AF wycelowany w głowę modelki a na fotce ostra ściana za modelką (mimo że również DPP pokazuje pole AF na głowie modelki). Nie wiem czemu tak jest, już się do tego przyzwyczaiłem i mi to powiewa...
    Prawda jest taka że w każdym systemie AF pracuje inaczej. Nie gorzej czy lepiej, po prostu inaczej i trzeba się do tego przyzwyczaić. Nie widzą tego osoby które pracują na jednym systemie, wydaje im się że tak jest wszędzie i tak ma być.
    Miałem 450D, 40D, teraz 50D
    O, właśnie... ostatnie zdanie poprzedniego akapitu o tym mówi

Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Nie widzą tego osoby które pracują na jednym systemie, wydaje im się że tak jest wszędzie i tak ma być.
    Może to jest powód mojej ślepoty
    Ale z drugiej strony skoro jest źle niż gdzie indziej to dlaczego w tym trwać? Przecież można ponownie wrócić ;-)

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Może to jest powód mojej ślepoty
    Ale z drugiej strony skoro jest źle niż gdzie indziej to dlaczego w tym trwać? Przecież można ponownie wrócić ;-)
    Moja wypowiedź była jedynie pokazaniem palcem na to:
    Miałem 450D, 40D, teraz 50D
    Wybór całego systemu podyktowany jest nie tylko warunkiem pracy AF w puszce (w moim przypadku).
    Ale ogólnie to stara prawda i tutaj działa: "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma"

Miasto
    Stargard

Domyślnie

Macie racje towarzyszu :-D wypunktowaliście mnie... spuszczam zasłonę milczenia ;-)

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

A wracając do tematu - wszystko zależy od zastosowania - w 90% standardowych zastosowań, to i AF z 300d daje radę

Landszafty, plenery, portrety, nawet ludzie w tańcu - wszystko się robiło i nie narzekałem Chociaż przy sporcie może klęknąć

Prawda, że po zmianie na nową puszkę komfort i szybkość pracy są o klasę lepsze (po podpięciu elki o kolejną), ale nie demonizujmy.

Napisz do czego chcesz używać aparatu ?
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Dopiero zaczyna Awatar grsi
    Miasto
    szczecin

Domyślnie

Moim zdaniem w dużej mierze zależy to bardziej od obiektywu niż systemu w jakim się jest jakoś nie miałem problemu z AF jeśli korzystałem z obiektywów Canona i Tamrona natomiast z Sigmą tak, sama firma się przyznaje że są problemy ze wszystkimi stajniami nie tylko z Canonem dlatego serwis Sigmy gwarantuje darmową kalibracje swoich obiektywów indywidualnie każdego korpusu gwarantując żadnych zmian w korpusie.
    Miałem kiedyś nikona i też były problemy z obcymi obiektywami.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów