Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Trudne początki z 20D.

Domyślnie Trudne początki z 20D.

Witajcie koledzy

Wcześniej zakładałem tu temat o tym, że poszukuję aparatu. Teraz już piszę o problemie z aparatem

Kupiłem w końcu Canona 20D. Dzisiaj rano przyszedł mi obiektyw 50mm f.1/8... I jakoś nie czuję żadnej "rewelacji".

Mam problem z robieniem zdjęć ;/ W ogóle nie mogę złapać ostrości, niektóre rzeczy wychodzą mi rozmyte, mam problem z ustawieniem aparatu... w ogóle na trybie M nie wiem jak zmieniać przesłonę... tym pokrętłem od oglądania zdjęć dużym? Czasem się nie da... nie wiem o co chodzi.

Czy myślicie, że po pewnym czasie nauczę się w nim wszystkiego?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tozawa Zobacz posta
    Witajcie koledzy

Wcześniej zakładałem tu temat o tym, że poszukuję aparatu. Teraz już piszę o problemie z aparatem

Kupiłem w końcu Canona 20D. Dzisiaj rano przyszedł mi obiektyw 50mm f.1/8... I jakoś nie czuję żadnej "rewelacji".

Mam problem z robieniem zdjęć ;/ W ogóle nie mogę złapać ostrości, niektóre rzeczy wychodzą mi rozmyte, mam problem z ustawieniem aparatu... w ogóle na trybie M nie wiem jak zmieniać przesłonę... tym pokrętłem od oglądania zdjęć dużym? Czasem się nie da... nie wiem o co chodzi.

Czy myślicie, że po pewnym czasie nauczę się w nim wszystkiego?
    Pierwsza inwestycja: instrukcja obsługi

Dopiero zaczyna Awatar oszy
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

RTFM
    Read the f***ing manual !!
    40D + C17-85 + C50/1.4 + C70-300 + 430EX II
    Amatora pstryczki

Domyślnie

To mi się dostało po głowie heh

Coś już napisał

Domyślnie

Sam zaczynałem na 20d i mam go do teraz. Jestem z niego bardzo zadowolony.

Oczywiście, początki nie sa najłatwiejsze , jednak gdy opanujesz juz obsługę aparatu , zapamietasz to juz raz na zawsze i obsługa wyższych modeli Canona nie będzie sprawiała Ci trudności.

Co do trybu M , wystarczy pokręcić jednym i drugim pokrętłem a sam zobaczysz co się zmienia .

Polecam jednak przestudiować instrukcję.
    C20d + BG-E2 + T17-50 2.8 + C50 1.8 + S8 + Nissin Di622

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

na start - instrukcja obslugi.

nie wiem jaka masz wiedze o fotografii jako takiej i robieniu zdjec lustrzanka - jesli nikla to rowniez odsylam do poradnikow ktore znajdziesz w internecie.

nie wiem jaki sprzet miales wczesniej? jesli piszesz ze czasem zdjecia zamazane, czasem nie, to moze nie kontrolujesz czasow naswietlania (poruszone), albo glebi ostrosci.. a moze masz problemy z back lub front focusem

wklej przykladowe zdjecie (zachowujac rozmiar zgodny z regulaminem forum), latwiej bedzie cos doradzic

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Ja zadam Ci Tozawa trochę inne pytanie... Czy miałeś wcześniej lustrzankę? Czy była to seria xxxD? Czy wykonując zdjęcia przed zakupem 20D miałeś podobne efekty finalne zdjęć jakie opisujesz?

Z całą pewnością by poznać obsługę nic nie zastąpi instrukcji aparatu. Poza tym opisane przez Ciebie przypadłości w zdjęciach to na moje oko błędy wykonywania zdjęć.

Domyślnie

Wcześniej tylko i wyłącznie Nikony ale były to sprzęty moich znajomych. Pracowałem na D40,D60,D90,D300 i D700 (pracowałem to za dużo powiedziane... pobawiłem się nimi dłuższy czas) I jakoś nigdy nie miałem takiego problemu jak z moim Canonem.

Wczoraj wyciągnąłem "Eos 20D Pocket Guide" z mojego pudełka po aparacie i wieczorem trochę pooglądałem. Doszedłem jak się zmienia kolor na BW! Yeah Postępy No i opanowałem zmianę czasu i przesłony.

Nigdy nie miałem problemu z Nikonami jeśli chodzi o ostrzenie, czas i przesłonę. Wszystkie zdjęcia wychodziły mi dobrze i byłem z nich zadowolony.

Możecie je obejrzeć tu: www.szpadyzor.ownlog.com

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Trening praktyczny czyni mistrzem, ale czytanie instrukcji itp. to podstawa. Co do 50mm 1,8. Szkło jest dość specyficzne. Jedni je chwalą, a inni nienawidzą. Ostrzenie na dalsze partie kadru to już jest lekki problem dla tego szkiełka, ale ostrzenie na bliskie rzeczy to już wychodzi o wiele lepiej

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Sorka ale nie mogłem się powstrzymać:

EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów