Rysunek pasuje idealnie do tej sytuacji![]()
Rysunek pasuje idealnie do tej sytuacji![]()
50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622
No niekoniecznie. Przez takie gadki na necie przez 2 miechy myślałem, że to ze mną jest coś nie tak z nie z 450d ;].
Teraz pytanie - nieostre bo poruszone, czy nietrafione?. To dwie calkowicie inne bajki. Moze tez byc tak, ze za dlugo trzymasz wcisniety spust do polowy i po chwili dociskasz. Przy malej glebi (np. 1.8 ) to zbrodnia dla ostrosci zdjec.
Pobaw sie np, tak: Dobre swiatlo, wysokie czasy np. niech 1/1000 czy wyzej, czas ustawiania ostrosci (spust do polowy znaczy) jak najszybszy.
Znam juz takie przypadek wlasnie, gdzie w jasnym szkle bylo dlugie trzymanie spustu do polowy+przekadrowywanie, a potem straszne dziwy, ze brak ostrosci.
HehFaktycznie demotywator mnie rozbroił
Znaczy... gdy chciałem złapać ostrość na jeden z kwiatów. Wszystko w około było rozmyte, kwiat który miał być ostry był "najostrzejszym" ale nie był bardzo ostry. Nie wiem czy mnie zrozumiecie.Teraz pytanie - nieostre bo poruszone, czy nietrafione?. To dwie calkowicie inne bajki. Moze tez byc tak, ze za dlugo trzymasz wcisniety spust do polowy i po chwili dociskasz. Przy malej glebi (np. 1.8 ) to zbrodnia dla ostrosci zdjec.
Przestudiowałem instrukcję. Nie wiedziałem nawet, że przy tym pokrętle od włączania aparatu można go ustawić na 3 tryby... OFF,ON i tym trzecim... nie wiem jak się nazywa. Na zwykłym ON`ie nie można zmieniać przysłony tak?
Na zwyklym ON zwyczajnie jest koło zablokowane. Dalej na logike 3 ustawienie ma biała kreske prowadzaca do koła :-P
jezeli kwiat byl ostry a wokolo nie to.. nie panujesz nad glebia ostrosci. a jezeli nie lubisz tego 'efektu rozmycia' to najlepiej wrocic do nikona, kompaktu, albo ustawic aparat na tryb auto, dla zaawansowanych P![]()
-Jeśli chodzi o problem z ustawieniem przesłony na manuału to kółko te duże działa tylko gdy przełącznikiem "on-off" ustawisz na samą górę czyli ta kreseczka która pokazuje kółeczko
-Jeśli chodzi o problem z ustawieniem ostrości to staraj się robić to na większej przesłonie twój sprzęt może mieć problemy z jasnymi szkłami.
-Jeśli chodzi o zdjęcie które opisałeś miałeś ustawienia na najmniejszej przesłonie czyli f1,8 i taki masz efekt twojego dzieła które moim zdaniem jest ciekawsze, jeśli tobie się nie podoba to ustaw przesłonę większą np f8 lub f11 i efekt powinien być taki jak chciałeś porównaj oba zdjęcia i oceń które jest ciekawsze moim zdaniem te które zrobiłeś pierwsze bo cel zwraca na siebie uwagę