Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Temat odwieczny - bezpieczeństwo

Mieszany widok

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Temat odwieczny - bezpieczeństwo

Witam
    Było tu kilka wątków, na temat tego jak to komuś - ktoś - coś wyrwał na ulicy, jak oczyszczono komuś mieszkanie itd.. I tak się głęboko zastanawiałem - k...a czemu akurat temu gościowi, czy nie mógł czegoś zrobić, itp. Spoglądam na stronę http://canon-board.info/showthread.php?t=6442 a tam ogłoszenie o treści:

"W dniu 20 maja b.r. skradziono mi, poprzez włamanie do domu, większość
    sprzętu fotograficznego, jaki posiadam i który był moim warsztatem pracy.
    Oto on:..." i tu lista długa jak stąd do gdańska.Współczuję bardzo!

Kontynuując: jaki wpływ na takie wydarzenie ma podpis zamieszczany u dołu każdego postu a także inne podawanie swoich danych, faktów, spisu mienia. Szanuje swoje bezpieczeństwo i nie podaje danych osobowych na talerzu: imię nazwisko, tym bardziej wspomnianego spisu mienia, jak widze u niektórych: "1mkII, 70-200/2,8 IS, 580EX, statyw..."

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

a jak widzisz ze ktos mieszka w super willi to co sobie myslisz?... biedak na zasilku?... a jak mija cie koles w porsche to co?.. kupil uzywany za psie pieniadze?... jedni sie 'chwala' inni nie.. czy to wplywa na bezpieczenstwo? (mam na mysli to forum) w 99,9 % pewnie nie ... ale nigdy nie wiadomo... kazdy ma swoj rozum

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podpis ma sie nijak do bezpieczenstwa. Twoja wlasna rozwaga jest 10 razy wazniejsza.
    Jest wiele stron fotografow/agencji z podanym adresem i wyposazeniem studio (nawet ogolnie) i co - tez im powiesz ze to czyste zaproszenie dla zlodziei?
    W porownaniu do tych stron WWW podpis jest mniej niebezpieczny bo nie podaje nr telefonu/adresu zamieszkania .

Z drugiej strony dyskusja o sensie umieszczania podpisow juz byla - to nie chwalenie sie a pomoc/wskazowka dla ludzi ktorzy chca dany sprzet wybrac/pomacac/potestowac przed zakupem... ktorzy po prostu szukaja posiadaczy takiego a nie innego sprzetu by zapytac sie ich wlasnie o opini.
    Wiele tego typu maili i PW dostawalem (tak wiele ze nie zlicze) - wlasnie dzieki stopce, dokladnie o konkretny sprzet pytanie zamiast zasmiecanie ogolnego forum.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Podpis ma sie nijak do bezpieczenstwa. Twoja wlasna rozwaga jest 10 razy wazniejsza.
    Jest wiele stron fotografow/agencji z podanym adresem i wyposazeniem studio (nawet ogolnie) i co - tez im powiesz ze to czyste zaproszenie dla zlodziei?
    W porownaniu do tych stron WWW podpis jest mniej niebezpieczny bo nie podaje nr telefonu/adresu zamieszkania .

Z drugiej strony dyskusja o sensie umieszczania podpisow juz byla - to nie chwalenie sie a pomoc/wskazowka dla ludzi ktorzy chca dany sprzet wybrac/pomacac/potestowac przed zakupem... ktorzy po prostu szukaja posiadaczy takiego a nie innego sprzetu by zapytac sie ich wlasnie o opini.
    Wiele tego typu maili i PW dostawalem (tak wiele ze nie zlicze) - wlasnie dzieki stopce, dokladnie o konkretny sprzet pytanie zamiast zasmiecanie ogolnego forum.
    I tu wyjątkowo zgadzam się z Vitezem. Szykując się do zakupu 24-70 f2.8 Canona pierwsze co zrobiłem to wysłałem PW do Muflona - z wiadomego powodu
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Podałeś kiedyś na Allegro fotkę zaświadczenia o ilości "uderzeń na migawkę" w sprzedawanym 10D.
    Było tam wszystko - imię, nazwisko, adres....

Ale faktycznie, masz rację że kradzież sprzętu ze stopki jakiegoś nicka wymaga wiele więcej zachodu niż z torby na ulicy.
    Pozdrawiam
    Marek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Podałeś kiedyś na Allegro fotkę zaświadczenia o ilości "uderzeń na migawkę" w sprzedawanym 10D.
    Było tam wszystko - imię, nazwisko, adres....

Pudlo. Imie i nazwisko bylo owszem, ale adresu nie bylo 8) .
    Ktos musialby sie naprawde postarac by dorwac sie akurat do tej aukcji, akurat w tym czasie (tydzien trwania+miesiac po zakonczeniu jest widoczna), powiazac nick sprzedajacego z moim nickiem na forum, powiazac do tego stopke z forum i jeszcze skads zdobyc moj adres.
    Jak juz gdzies pisalem - nie dajmy sie zwariowac. Ja az takim paranoikiem nie jestem, jestem tylko wystarczajaco ostrozny i rozsadny by nie pchac sie ze sprzetem w nieodpowiednie miejsca / o nieodpowiednich godzinach.

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak juz gdzies pisalem - nie dajmy sie zwariowac.
    no dobra, dobra przesadziłem z tą ostrożnością ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Pudlo. Imie i nazwisko bylo owszem, ale adresu nie bylo 8) .
    Ktos musialby sie naprawde postarac by dorwac sie akurat do tej aukcji, akurat w tym czasie (tydzien trwania+miesiac po zakonczeniu jest widoczna), powiazac nick sprzedajacego z moim nickiem na forum, powiazac do tego stopke z forum i jeszcze skads zdobyc moj adres.
    Jak juz gdzies pisalem - nie dajmy sie zwariowac. Ja az takim paranoikiem nie jestem, jestem tylko wystarczajaco ostrozny i rozsadny by nie pchac sie ze sprzetem w nieodpowiednie miejsca / o nieodpowiednich godzinach.
    Był adres ;-) Fotka pochodzi z linku w aukcji. Znalazłem użytkownika Vitez (na giełdzie C-B też oferowałeś 10D, więc z powiązaniem Twego nicka z C-B gdzie w podpisie jest kupa sprzętu z nickiem na Allegro nie było problemu), klikałem na numery aukcji z komentarzami kupujących i znalazłem aukcję z 10D...

Oczywiście, że nie dajmy się zwariować, uważajmy - ale i pamiętajmy, że okradane są i pancerne sejfy - nie można więc być pewniakiem w takich sprawach. To, że nie pójdziesz ze sprzętem w miejsce i o czasie uważanych za niebezpieczne nie daje ci żadnej gwarancji, że nie trafisz na jakiegoś karka który "grzecznie" poprosi o darowiznę
    Ostatnio edytowane przez MarekC ; 15-11-2005 o 09:21
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kiedyś dostaniesz PW od dwóch łysych i umówisz się na spotkanie-pomacanie i tyle będzie
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K2_verti
    Kontynuując: jaki wpływ na takie wydarzenie ma podpis zamieszczany u dołu każdego postu a także inne podawanie swoich danych, faktów, spisu mienia. Szanuje swoje bezpieczeństwo i nie podaje danych osobowych na talerzu: imię nazwisko, tym bardziej wspomnianego spisu mienia, jak widze u niektórych: "1mkII, 70-200/2,8 IS, 580EX, statyw..."

powiem tak: moim skromym zdaniem nie ma uzasadniania zlodziejstwa. i o ile w Polsce myslenie w kategoriach: "pilnuje wszystkiego co mam jak oka w glowie, bo inaczej mi zap..." jest normalne, o tyle nie jest to dla mnie rzecz ani normalna ani akceptowalna. zyjemy w takim spoleczenstwie w jakim zyjemy, i czesto unikamy nazywania rzeczy po imieniu, dodatkowo majac spoleczna znieczulice. ale fakt pozostaje faktem - zlodziej to zlodziej i to czy ktos sobie to zrobil na wlasne zyczenie (bo tak to mozna w polskich realiach odbierac) czy nie - nie ma tu znaczenia.

sa na swiecie kraje, gdzie przedmiot pozostawiony w miejscu publicznym na kilka dni pozostanie tam nietkniety. chyba, ze widoczna bedzie jakas tabliczka z danymi personalnymi, to znalazca sie skontaktuje. to tylko w naszym kregu kulturowym norma jest uzywanie zapinek i lancuchow do wszystkiego do czego sie da. ale to nie jest normalne. i o ile mozemy pokiwac glowa nad niezapobiegawczoscia okradzionego, o tyle powiedzenie, ze zostal okradziony na wlasne zyczenie, to po mojemu usprawiedliwianie bagna w jakim zyjemy. zlodziejem sie nie zostaje bo jest okazja. zlodziejstwo sie ma w mozgu. przyzwolone przez znieczulice spoleczna i przeswiadczenie, ze to nic zlego.

zupelnie inna kwestia, ze te podpisy z tona sprzetu to porazka.
    www albo tez flickr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów