Też już to mamPo prostu gdy bateria traci swoją pierwotną pojemność, nie wiem o ile ale myślę, że po utracie ok 20% zdolności sama ją za każdym razem formatuje. Ja często nie pozwalam ładowarce na formatowanie (czerwona dioda) i wciskam "ładuj" i przeskakuje na zieloną i po prostu ładuję... Nie zauważyłem aby bateria robiła jakoś mniej fot (nie ukrywajmy nie udało mi się jeszcze rozładować tej baterii na sesjach
)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przemek, nie łap go za słówka mądralo![]()
Ostatnio edytowane przez zanussi ; 02-02-2011 o 20:36 Powód: Automerged Doublepost
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Myślę, że mój problem tak na prawdę nie jest problemem, tylko nie do końca dopilnowałem wszystkiego. Postaram się to opisać z czego to może wynikać. Baterie obie domagają się kalibrowania. Teraz kalibruje się jedna (diody świecą na czerwono). Po włożeniu drugiej baterii dla niej jednak kalibrowanie się nie włącza (jedna mała dioda świeci na czerwono, ale trzy górne nie). Więc możliwe, że ładowarka może w danej chwili kalibrować tylko jedną baterię, a drugą normalnie ładuje. A ja myślałem, że kalibruje obie i stąd po naładowaniu komunikat nie znikał. Do tego mam też czasem trzecią baterię od kumpla, któremu ładowarka zdechła i mu ją ładuję i czasem też używam. To wszystko razem wprowadziło taki zamęt, że się pogubiłem co już było kalibrowane, co tylko naładowane, a co w ogóle jest moją baterią. Poza tym mróz może też wprowadzać jakieś przekłamania. Teraz zajmę się tym osobno, na spokojnie i potem podzielę się spostrzeżeniami. Mam nadzieję, że w miarę logicznie to opisałem.
Nie jest tak, że baterie ładują się po kolei? Najpierw ta z lewej a potem ta z prawej? Ja tego nie wiem bo mam tylko jedną baterię....
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Ładują się na 100% jednocześnie, ale z kalibracją już nie jestem tego pewny, bo nie udało mi się tego uruchomić dla obu w tym samym czasie. Albo prawa, albo lewa.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-02-2011 o 21:07 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj