Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: LP-E4 (aku 1D Mk III) - problem z kalibracją

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    Przyznaję Ci rację. Ale w takim razie wytłumacz mi fakt, że nie raz doładowywałem dwie baterie w tym samym czasie i w obu wskaźnik naładowania w body pokazywał przyrost. I nie były to doładowywania typu 4 godziny (bo wtedy by pasowało), ale np. 1 lub 2 godziny.
    Nie wiem. Moja ładowarka działa zgodnie z instrukcją :-) Może sugerowałeś się diodami. Palą się na obu ale ładuje się tylko jedna.

Tych baterii nie powinno się doładowywać. Mają "efekt pamięci". Powinny być możliwie zawsze rozładowane na maxa. Wtedy nie ma potrzeby formowania/kalibracji.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie wiem. Moja ładowarka działa zgodnie z instrukcją :-) Może sugerowałeś się diodami. Palą się na obu ale ładuje się tylko jedna.
    To ja już też nie wiem. Może minimalny prąd jednak na drugą baterię płynie, albo ciepło z ładowarki wpływa, że wskaźnik o kilka procent podskoczy. Kłócić się z Tobą nie będę, bom nie godny

Tych baterii nie powinno się doładowywać. Mają "efekt pamięci". Powinny być możliwie zawsze rozładowane na maxa. Wtedy nie ma potrzeby formowania/kalibracji.
    I to jest bardzo cenna uwaga, którą zapamiętam sobie na przyszłość i będę do niej stosował!

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie Kalibracja akumulatora Canon LP-E4 w ladowarce LC-E4

Kalibracja akumulatora Canon LP-E4 w ladowarce LC-E4

Kontrolka <CAL/CHARGE> miga na czerwono.
    Oznacza to, że należy skalibrować akumulator w celu prawidłowego wykrywania poziomu
    naładowania i funkcjonowania wskaźnika naładowania akumulatora w aparacie. Kalibracja nie
    jest czynnością wymaganą. Aby jedynie naładować akumulator, wystarczy go pozostawić w
    ładowarce. Proces ładowania rozpocznie się automatycznie po około 10 s. Aby przeprowadzić
    kalibrację, naciśnij przycisk <CALIBRATE> w czasie, gdy kontrolka <CAL/CHARGE>
    miga na czerwono. Wskaźnik poziomu naładowania zacznie migać na czerwono i rozpocznie
    się proces kalibracji (rozładowanie akumulatora).
    Po zakończeniu kalibracji automatycznie rozpocznie się ładowanie akumulatora. Uwaga:
    Im bardziej naładowany akumulator, tym dłużej trwa kalibracja. Symbole <2h>, <4h>
    i <10h> obok wskaźnika poziomu naładowania oznaczają przybliżoną liczbę godzin
    kalibracji (rozładowania akumulatora). Migający symbol <10h> oznacza, że kalibracja
    zajmie około 10 godzin. Po zakończeniu kalibracji i całkowitym rozładowaniu akumulatora
    przez kolejne 2 godziny trwa jego ładowanie. Aby wcześniej zatrzymać kalibrację
    i rozpocząć ładowanie akumulatora, należy wyjąć akumulator z ładowarki, a następnie
    ponownie umieścić go w ładowarce.
    Zaczną migać wszystkie trzy wskaźniki poziomu naładowania.
    Jeśli wszystkie trzy wskaźniki naładowania migają na zielono, oznacza to, że wewnętrzna
    temperatura akumulatora wykracza poza zakres 0°C - 40°C. Proces ładowania akumulatora
    rozpocznie się w momencie, kiedy temperatura wewnętrzna znajdzie się w zakresie 0°C - 40°C.
    Jeśli wszystkie wskaźniki stanu kalibracji (rozładowania) migają na czerwono lub wszystkie
    kontrolki migają naprzemiennie na zielono i czerwono (w tym kontrolka <CAL/CHARGE>),
    należy wyjąć akumulator z ładowarki i zwrócić się do sprzedawcy lub najbliższego punktu
    serwisowego firmy Canon.
    Również w przypadku umieszczenia w ładowarce akumulatora innego niż LP-E4 kontrolki
    zaczną migać naprzemiennie na czerwono i zielono (w tym kontrolka <CAL/CHARGE>)
    i proces ładowania nie rozpocznie się.
    ::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

Witam!
    Nie chce tworzyć nowego tematu a mam pytanie, czy ktoś ładował w oryginalnej ładowarce takie baterie:
    http://seltrade.pl/2190,Akumulator_L...li_ion_3900mAh
    lub coś podobnego? mam klopoty z bateriami lub ładowarką i już nie wiem co jest grane :/

Domyślnie

Jakiego typu masz te kłopoty? Znając tą markę akumulatorów to pewnie masz problem z ilością zdjęć na 1 ładowaniu.

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

sytuacja wygląda tak, ze w zimie aparat (1D MK3) przestał działac - error 99. aku swiecil ze do kalibracji, ale kalibracja nie pomogła, a na zasilaniu z gniazdka działal. Oryginalny aku nagle przestał ogóle się ładować, nawet dioda nie zaświeciła. Zakupiłem wiec aku jak powyżej - jednak to samo. Ale ten normalnie ładował sie w ładowarce. Okazało sie ze padly "obwody zasilania" - nie dalo sie robic zdjec na zimnie, a w pomieszczeniu działal. Wysłałem do naprawy z obydwoma aku. Aparat naprawiono ale nie działa na obu aku - w ogóle się nie włącza. Oba aku nie ładują się w ładowarce - zamiennik gaśnie po 2 sek. oryginał mruga na przemiennie zielonymi i czerwonymi diodami, lub w ogole nie zapala sie.. Zamiennik odeslalem na gwarancji, ale jeszcze nie wrocil. Ogólnie zastanawiam sie czy aby ładowarka nie padła? Czy moze popsuty aparat załatwił dwa aku? czy jeszcze cos innego.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wszystkie te Li-Ion mają tak samo (podobnie jak i inne typu LiPol). Nie wolno ich rozładowywać poniżej pewnego napięcia. Rozładowane poniżej minimum po prostu padają całkowicie czyli pojemność im spada do bliskiej zero.

Nie należy rozładowywać ogniw Li-ion do napięcia niższego niż 3,2 V na ogniwo.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy

Kalibracja aku w ładowarce to nic innego jak usunięcie "memory effect" czyli głębokie rozładowanie małym prądem do napięcia minimalnego i potem wolne ładowanie.

EDIT: Moje super-duper hi-tec ładowarki mówią, że cut-off dla Li-Ion jest 2.5V ale MUSI być natychmiast ponowne ładowanie.

EDIT2: Tak ogólnie to baterie litowe nie lubią głębokiego rozładowania i ze względu na żywotność ogniw producenci zalecają częściejsze doładowywanie a 'kalibrację" tylko raz na jakiś czas.

Wszystkie litowe na dłużej odstawione z użycia przechowujemy częściowo naładowane na ok 40 do 50%. Wyjęte z aparatu. W aparacie nawet wyłączonym coś tam jest pobierane.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 31-03-2012 o 16:20

Janusz,

Pełne uzależnienie

Domyślnie

EDIT: Moje super-duper hi-tec ładowarki mówią, że cut-off dla Li-Ion jest 2.5V ale MUSI być natychmiast ponowne ładowanie.
    Możesz przybliżyć co to za sprzęt?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Możesz przybliżyć co to za sprzęt?
    No mam tego trochę. :-)

e-Station BC6EX,
    e-station BC6,
    iMax B6 Duo,
    Power Peak Tripl3,
    Power Peak Infinity 3,

Najbardziej "sophisticated" są te dwie ostatnie ale mają ograniczenie do 50W na wyjściu. Najmocniejsza jest iMax 200W. Wszystkie mają balansery do równomiernego ładowania poszczególnych ogniw w baterii.

Wszystkie służą do ładowania praktycznie wszystkich typów baterii Pb, LiFe, Li-Ion, LiPo, NC/NiMH i co tam jeszcze nie wymyślili.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 31-03-2012 o 18:03

Janusz,

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wszystkie służą do ładowania praktycznie wszystkich typów baterii Pb, LiFe, Li-Ion, LiPo, NC/NiMH i co tam jeszcze nie wymyślili.
    Widzę, że to nietanie zabawki. Jest sens mieć coś takiego zamiast oryginalnej ładowarki czy jest to raczej sprzęt na specjalne okazje?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów