Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: 5D a zakres działania AF

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To przekonanie wywodzi sie z rozzalonych uzytkownikow "ni" Niektorzy czytac nie potrafia i myslec logicznie - no ale to ich problem

Moze po prostu chodzi o to ze 5D ma napis "Canon" i jest cyfrowy? Wiec to przeciez musi byc to samo co 20D.. a w zasadzie to 10D.. tzn.. y.. D60.. ale pierwszy byl D30..

.. tak.. 5D to to samo co D30! A idac dalej ta droga, D30 jest gorszy od D70.. ba.. nawet D50.. wiec i 5D jest od nich gorszy.. I w zasadzie to jest w tym prawda, skoro D50 mniej szumi niz 5D.. a i jeszcze ta cholerna winieta. No i Nikon jest tanszy..

A o tym ze D50 to ta sama klasa co 5D swiadcza cyferki "5" w oznaczeniu modelu - czyli Nikon D50 mistrzem swiata

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    To przekonanie wywodzi sie z rozzalonych uzytkownikow "ni" Niektorzy czytac nie potrafia i myslec logicznie - no ale to ich problem
    5D ma nawet spota. Wow! :-P

PS. Po prawdzie, to ten spot taki sobie, 3.5% at center troche duzo. Ja mam bardzo przydatne 1%.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No przeciez napisalem, D50 mistrzem swiata..

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

No przeciez napisalem, D50 mistrzem swiata..
    Gdzie to napisales?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

post przed Toba, o 14:58?
    Nikon D50 mistrzem swiata

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

pn_: zmien pastwisko :P

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocis
    Ja bym to ujął następująco. W ogniskowych 400mm testowaliście obiektyw najciemniejszy. Przecież 5,6 może mieć w rzeczywistości nawet 20% więce, to samo z telekonwerterem. Niby pogarsza o jedną działkę, a dokładnie może to być 1,2 działki. Praktycznie więc można mieć f11,5 przy połączeniu 5,6 i X1,4 zamiast teoretycznych 8. A to zmienia postać rzeczy.
    Sprawdzałem profesjonalnym światłomierzem: 50/1,8 w rzeczywistości mierzył w aparacie jak światłomierz nastawiony na dziurę f2,0. Czyli 11% błędu. Tylko średni i wielki format ma tak, że jak pisze f2,8 to tyle jest. I jest to częściowe uzasadnienie cen tych obiektywów.
    Nie wiem, czy jest to wytłumaczenie, ale uważam że jeśli AF ma działać przy f8 to musi to być nie więcej niż 8. Na pewno w jedynkach uwzględniono tolerancję i AF ma trochę większą czułość.
    pełny sprzeciw.

po pierwsze ten zestaw działa na aparatach serii 1Dx, które mają według
    producenta Af funkcjonujący do f8.0. Czyli gdyby nawet było dokładnie jak mówisz, to nawet w najbardziej profesjonalnych modelach aparatów taki zestaw 400/5.6 + TC x1.4 by nie działał - wniosek: twoja agrumentacja nie działa.

po drugie, testowaliśmy obiektyw serii L, profesjonalne super optycznie szkło za 1200$, a nie plastikowy low end. Zgadzam się, że zaden obiektyw nie ma dokładnie tyle co nominał, ale im lepsze szkło tym wachnięcia mniejsze. Jeśli ten aparat zachowuje AF z drugim zestawem (400L + TCx1.5 Kenko) to ewidentnie jest to blokada elektroniczna, co zresztą było udowadniane wiele razy.

po trzecie, nie za bardzo mi wychodzi taki wynik jak tobie. Zakładając nawet, że mój obiektyw jest w rzeczywistości cienmiejszy o pół działki i TC o drugie pół, to nijak mi nie wyjdzie F11. Nie można sobie tego mnożyć IMHO, bo to nie jest zależność liniowa, % odpadają, mówmy raczej o ewentualnych działkach "zaciemnienia" i je dodajmy.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 21-11-2005 o 16:16
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czacha, pn, chyba zły wątek wybraliście
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Nie wiem skad to przekonanie, ze 5D to FF 20d. Moim zdaniem jakosc
    wykonania, "czucie w reku" stawia 5D prawie na rowni z seria 1.
    też nie wiem, bo jednak to zupełnie inny swiat, jestm w stanie to stwierdzić po godzinie zabawy tym aparatem. Podpisuję się pod diagnozą Czachy
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tomasz, jak najbardziej dobry - wykazalem, iz EOS 5D jest aparatem klasy D50.. tzn klasy nizej, bo przeciez jest slabszy..

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów