a teraz mnie naszlo....
klient mowi: DAWAJ RAWY
a ty mu na to: ALE JAK ? PRZECIEŻ JA ROBIE TYLKO W JPG !
niech sie gotuje ze złości :P
i dalej iśc w zaparte.
a teraz mnie naszlo....
klient mowi: DAWAJ RAWY
a ty mu na to: ALE JAK ? PRZECIEŻ JA ROBIE TYLKO W JPG !
niech sie gotuje ze złości :P
i dalej iśc w zaparte.
40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200
który klient powie "DAWAJ" ...
no comment...
Taki co mowi przy odbiorze.. obniż cene o polwe albo doniose do US ze cena na umowie to tylko polowa a reszta pod stołem...
własnie spotkalo cos takiego kolege...
kumpel nic nie kreci ale US wiecie jaki jest jak sie bedzie chciał do czegos dopie... to sie dopie...
Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L
No jeśli ktoś robi na lewo to niestety trzeba się z tym liczyć. Poza tym po co robić na lewo ? Bez sensu. Tu nie ma nie wiadomo jakich kosztów jeśli chodzi o podatek.
no comment...
Dilbercik jestem ciekaw czy by im się chciało fatygować dla marnych kilku groszy za tą umowę.
MM-architekci W sytuacji kiedy ktoś nie ma zamiaru prowadzić działalności gosp. związanej z fotografią, a zdjęcia robi raz na roku komuś kto przypadkiem gdzieś zauważył foty na necie lub z polecenia znajomych. Wtedy nie wydaje się to takie bez sensu
Nie ma obowiązku zakładania działalności, można się rozliczać na podstawie umów cywilnoprawnych (zlecenie, o dzieło) i na ich podstawie rozliczyć się z US.
MM-architekci - napisalem kumpel nic nie krecidzialalnosc ma podatki placi.
gadget_zary - myslisz ze US zainteresowalo by sie tylko ta jedna umowa ? trzepia 5 lat do tylui zawsze moze być jakaś mała nieścisłość
ale tu nie chodzi o kantowanie US tylko o "KLIENTA" który ma takie podejście do zycia...
Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L
A to przepraszam.
Tak czy siak sens ten sam : Pieniądz jest pieniądz.
Wychodzi na to że znów trzeba będzie dodać o paragraf o nieobrobionych zdjęciach...Klienci bywają pomysłowi...byli kiedyś tacy co chcieli 400 obrobionych i 1600 surówki...cóż stanowczość na początku i lepiej mieć jednego mnie niż 1000 więcej zepsutych nerwów...
dfence święte słowa.
nauczka jaką dostałem jest taka że naprawdę nie wszystkich klienci są dla mnie i nie dla wszystkich ja jestem najlepszym wyborem.
grunt to wyczuć to na samym początku wspólpracy.