@ pank,
dodatkowe zdjęcia oddajesz w pełnej rozdzielczości, czy podobnie jak yerzu, mniejsze?
@ pank,
dodatkowe zdjęcia oddajesz w pełnej rozdzielczości, czy podobnie jak yerzu, mniejsze?
W pełnej, młodzi chcą często robić odbitki znajomym ze zdjęć na których ci znajomi są.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
no i tak jak myslalem.
dac palec to cala reke wezmie.
pozwolilem mlodym przyjsc do mnie do domu zeby sami wybrali zdjecia ktore beda na DVD i dzisiaj jak podrzucili mi liste zdjec, ktore chca miec wywolane to zaznaczylii zebym jakies 30 z nich przerobil z wersji b&w na kolor i dopiero w kolorze wkleil do albumu.
to juz jest przesada - takie narzucanie wlasnej woli jezeli chodzi o obrobke zdjec to jest wchodzenie w moja artystyczna sfere.
moze jeszcze beda mi mowic o jaka wartosc mam przesunac suwak "saturation" w LR :-x
nie wiem co tu z nimi zrobic.. czy wziasc dodatkowa kase za korekte zdjec, czy wziasc polowe z ustalonej sumy i dac surowe raw'y zeby samodzielnie wybrali czy chca kolor czy b&w..
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Ja zawsze daję młodym możliwość wyboru zdjęć do druku. Parę razy sam wybierałem i moim zdaniem to bez sensu. Młodzi przecież lepiej wiedzą, które zdjęcia im się podobają. A co do obróbki to też luz. Chcecie B&W to tak będzie. Ma być kolor? Nie ma problemu. Inna sprawa, że ja prasowy fotograf jestem i śluby traktuję jako rozrywka bez napinania się.
BeatX - jak chcesz to mogę Ci podesłać moją ofertę, wzór umowy plus kilka wskazówek dotyczących asertywności![]()
co takiego?? chyba zartujesz
moim bledem bylo podpisanie umowy z mlodymi wbrew temu, co podpowiadala mi intuicja (czyli ze mam do czynienia z ludzmi mega marudnymi i sknerami)
ja ze swojej pracy wywiazalem sie sprawnie, rzetelnie, przed terminem i wykonalem zdjecia b. dobrej jakosci, do ktorych jakosci mlodzi nie mieli zadnych zastrzezen poza narzuceniem swojej woli odnosnie doboru kolorystyki.
oto przyklad zdjecia, ktore oddalem w wersji b&w, a ktore mlodzi chcieli w kolorze:
przed (jpg nie ruszany, prosto z LR):
po korekcie w LR:
przy tak kiepskim oswietleniu nigdy nie dojdzie sie do prawidlowego odcienia skory.
jakby nie kombinowac to skora na twarzy dziewczynki zawsze wyjdzie jakby miala zoltaczke.
to raz, a dwa ze to zdjecie jest po prostu lepsze po konwersji do b&w, bardziej klimatyczne.
natomiast mlodzi chcieli te fotke w kolorze, bo matka panny mlodej stwierdzila ze w czarno-bialej wersji zdjecia nie widac wyraznie zielonej zabki, ktore trzyma ta mala..
oto przyklad jakimi argumentami mlodzi poslugiwali sie, gdy opisywali ktore fotki sa w kolorze.
no ale ok, nasz klient - nasz pan.
pomyslalem sobie "co mi tam.. i tak ich nie przekonam" i zaproponowalem, ze zmienie wybrane zdjecia z b&w na kolor (byli ich zdaje sie 30)
- ale nie za darmo.
wiekszosc zdjec ktore chcieli miec w kolorze, a ktore dostali w wersji b&w przerobilem na czarno-biale wlasnie przez tragiczny kolor roznych zrodel swiatla (lampy zielone, zolte i czerwone)
nad takimi ciezkimi do obrobki zdjeciami siedzialbym pewnie caly dzien zeby dojsc do w miare zadowalajacych efektow.
a to jest juz dodatkowo poswiecenie mojego czasu.
z jakiej racji mialbym to robic za free?
zaproponowalem doslownie symboliczna kwote 100 pln za korekte wybranych zdjec, po czym mlodzi stwierdzili, ze nie beda doplacac do uslugi.
odpowiedzialem, ze mamy 3 wyjscia:
- nic nie zmieniamy, zostaje jak jest zgodnie z umowa
- zmieniam fotki dodatkowo na ich zyczenie, za dodatkowe 100 pln, reszta zgodnie z umowa
- oddaje ~ 1400 plikow .cr2 ktore sami sobie obrobia wedle wlasnego uznania i wezme za to polowe ustalonej sumy, umowa do trafia do kosza.
powiedzieli ze sie zastanowia, ale juz wiem, ze wybiora te trzecia opcje (to znaczy pani mloda wybierze, bo pan mlody to taka **** wolowa, ze o niczym nie moze zdecydowac bez zgody zony.. z tego co zaowazylem)
no nic, ich sprawa - chcieli zaoszczedzic sto zeta i na wlasne zyczenie spieprza sobie pamiatke z ich wielkiego swieta.
ktora to pamiatka - zaznaczam - zostala swietnie przeze mnie utrwalona, obrobiona i podana na tacy przed terminem, tylko mlodzi nie chcieli mi zaplacic smiesznie malej kwoty za dodatkowa prace przy obrobce zdjec.
no ciekawe micles jak ty podczas spotkania z mlodymi ubierzesz w slowa i wyjasnisz ktore zdjecia beda b&w, ktore w kolorze, ktore wybierzesz i dlaczego ;]
ale faktycznie, musze koniecznie dopracowac umowe i rozplanowac jak dyplomatycznie wyjasnic, ze wykonanie/obrobka/selekcja zdjec to inicjatywa fotografa, nie klientow.
klienci tylko wybieraja tego, ktory ich zdaniem zrobi najlepsze zdjecia na miare ich portwela.. reszta to zmartwienie fotografa.
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
w ogóle nie powinieneś proponować opcji nr 3
no comment...
a tym bardziej, że poświęciłeś już swój czas na obróbkę itd.