Strona 2 z 24 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 239

Wątek: pytanie od mlodych: "a czy my moglibysmy sami wybrac ktore zdjecia beda na DVD?"

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

no tak, ale jak oddam mlodym zdjecia ktore sami wybrali i ktore uwazam, ze sa gorsze niz te ktore sam bym wybral (a polegajac na swiadomosci fotograficznej klientow zapewne lepsze zdjecia merytorycznie oraz technicznie wybralbym ja) to jakby nie patrzac, w swiat pojda zdjecia ktore nie beda moja najlepsza wizytowka..
    a tak spie spokojnie, ze wszystko co pokazalem swiatu jezeli chodzi o moja fotografie slubna jest materialem, z ktorego jestem zadowolony i nie mam do niego zastrzezen.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    witam

mam pytanie do slubniakow.
    kazdy z was ma ulozona jakas oferte, ktora w wiekszosci zawiera informacje o ilosci zdjec .jpg ktore finalnie oddacie parze mlodej na dvd.
    zakladajac, ze mlodzi zamawiaja caly pakiet (przygotowania, ceremonia, wesele, plener) tych zdjec jest pewnie 250-300, wybranych i obrobionych z ponad tysiaca zrobionych podczas slubu/pleneru.
    zaloze sie, ze kazdy z was mial pytanie od mlodych typu:
    "a ile pan wogole zrobil zdjec na naszym weselu?, a nie moglibysmy ich wszystkich dostac? a czemu nie? moze na tych zdjeciach beda jakies wazne dla nas osoby!"
    chcialem zapytac jak sobie radzicie z tego typu nie wygodna sytuacja.
    poruszam ten temat, bo wczoraj na koniec pleneru mialem lekkie spiecie z mlodymi.
    otoz w umowie mam napisane ze w przypadku pakietu full docelowo oddaje 250 zdjec na dvd (200 kosciol/wesele, 50 plener)
    na koniec sesji PM pyta sie mnie ile zrobilem fotek na tym plenerze - odpowiadam, ze okolo 450 i ze docelowo wybiore, obrobie i oddam na plycie 50 zdjec z pleneru - dokladnie tak, jak jest w umowie.
    no i sie zaczelo... ale oni jednak chcieliby sami wybrac bo sami wiedza na ktorych wyszli najlepiej, ze moge jakies dla nich wazne usunac, ze chcieliby miec wplyw na to co wybieraja, co dostana i za co placa itp itd :-?
    nastepnie rozmowa poszla w kierunku, ze w sumie to nie chca zdjec z przygotowan, ze wazniejsze beda z kosciola i z wesela i ze te zdjecia tez chcieliby wybrac ktore znajda sie na plycie dvd.
    po prostu mam niefart i trafilem na wyjatkowo fatalnych i marudnych klientow.
    .. zalozmy, ze ta para mloda jest spisana na straty - tzn, ze przy takim ich poziomie marudzenia wkoncu ustapie i zgodze sie aby sami wybrali zdjecia, ale jak sie zabezpieczyc przed tym nastepnym razem?
    zabezpieczyc to raz, a dwa jak dyplomatycznie wyjsc z sytuacji gdyby jednak pojawily sie pytania od pary mlodej typu: "a moze jednak na drodze wyjatku dalby pan nam te wszystkie 1200 zdjec ktore pan zrobil na weselu?"

help
    Policz stawkę za dodatkową fotkę i tyle czym tu się przejmować ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    No ale to przecież są zdjęcia dla nich. Wybiorą gorsze, będą mieli gorsze. I co z tego? Ich sprawa. Ważne, żeby byli zadowoleni. Ty, w swoim portfolio umieść te, które są wg Ciebie najlepsze. Wszyscy będą zadowoleni.
    Młodzi wybiorą te "gorsze" i z tych "gorszyh" powstanie album. Rozumiem, że to ich sprawa, ale wypadało by mieć na uwadze dalszą reklamę typu "polecanie", gdzie wśród innych oglądających zdjęcia spotkają sie z ostrą krytyką. Ktoś zobaczy, że na stronie internetowej fotografa zdjęcia są ładne, a w albumie znajomych taki szit, że nie da się patrzeć. Zaczną się zastanawiać dlaczego tak wyszło?
    Pierwsze na myśl co przyjdzie to, że fotograf to jakiś cienias, który nie ma oka, nie zna się na swoim fachu, itp.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dominooo: dokladnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Policz stawkę za dodatkową fotkę i tyle czym tu się przejmować ?
    heh teraz to sie zabezpiecze odpowiednimi paragrafami w umowie, sęk w tym ze mam jeszcze kilka zlecen w tym sezonie, gdzie podpisane sa umowy wlasnie z ta luka, ktora nie precyzuje kto segreguje zdjecia :/
    po prostu nie przewidzialem, ze pary mlode moga byc tak upierdliwe.

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

proste rozwiazanie, nie robcie gorszych zdjec, nie bedzie wtedy antyreklamy jak wybiora jakies inne niz wy
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dominooo Zobacz posta
    Młodzi wybiorą te "gorsze" i z tych "gorszyh" powstanie album. Rozumiem, że to ich sprawa, ale wypadało by mieć na uwadze dalszą reklamę typu "polecanie", gdzie wśród innych oglądających zdjęcia spotkają sie z ostrą krytyką. Ktoś zobaczy, że na stronie internetowej fotografa zdjęcia są ładne, a w albumie znajomych taki szit, że nie da się patrzeć. Zaczną się zastanawiać dlaczego tak wyszło?
    Pierwsze na myśl co przyjdzie to, że fotograf to jakiś cienias, który nie ma oka, nie zna się na swoim fachu, itp.
    Młodzi będą raczej zniechęcać niż zachęcać jeśli sami nie będą usatysfakcjonowani. Jak będą niezadowoleni, to będą Cię odradzali niezależnie od tego, jakie wspaniałe fotografie znajdą się w albumie. Pamiętajcie, że jest spore prawdopodobieństwo, że ich znajomi będą mieli podobny gust.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    proste rozwiazanie, nie robcie gorszych zdjec, nie bedzie wtedy antyreklamy jak wybiora jakies inne niz wy
    hell yeah ze tez na to nie wpadlem

Domyślnie

paranoja... na szybko tak sobie myślę
    "Album zawierający ... stron wypełniony będzie fotografiami w formacie 13x18, 15x21 ... "
    niech się cieszą, ze nie dostaną 9x13

" Wyboru i selekcji zdjęć zamieszonych w albumie dokonuje Wykonawca mając na uwadze aby znalazły się w nim wszystkie kluczowe elementy uroczystości weselnej"

"Za kluczowe elementy w uroczystości weselnej uznaje się : - moment przysięgi małżeńskiej, składanie podpisów, życzenia , ... tort weselny, oczepiny...." etc
    (wiem, dla niektórych to trochę niebezpieczne - bo jak im coś nie wyjdzie to w umowie się zobowiązali", ale PM będzie zadowolona bo mają ZAGWARANTOWANE ze będą mieć zdjęcia z najważniejszych momentów)

Zleceniodawca otrzyma nośnik DVD z wersją elektroniczną wszystkich zdjęć zamieszczonych w albumie jak również około .... zdjęć wykonanych podczas uroczystości w formacie umożliwiającym samodzielne wykonanie odbitek rozmiaru 13x18

i gwóźdź programu...
    "Pozostałe zdjęcia wykonane podczas uroczystości, które nie zostaną ujęte w Albumie ani na płycie DVD są materiałem roboczym stanowiącym własność Wykonawcy. Zleceniodawca może mieć prawo wglądu w materiał roboczy w siedzibie Wykonawcy za dodatkowa opłatą 800zł"

Jak chcą - niech przyjdą do Ciebie, posadzisz ich przed laptopem i niech sobie oglądają 1000 zdjęć. Za 8 stów to im nawet kawę i paluszki zafundujesz.

"Zleceniodawca może otrzymać dowolną ilość nieobrobionych plików z materiału roboczego po uprzednim uiszczeniu dodatkowej opłaty 10zł/plik"

"Wykonawca zobowiązuje się ze żadne zdjęcia z materiału roboczego nie zostaną nigdy upublicznione w żaden sposób bez pisemnej zgody Zleceniodawcy"

W ten sposób zapewniasz im, ze kompromitujące zdjęcie podpitego weselnika nie znajdzie się na twojej stronie WWW.
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Pamiętajcie, że jest spore prawdopodobieństwo, że ich znajomi będą mieli podobny gust.
    Dokładnie tak, ale po wcześniejszych obelgach, zniechęceniu i przekonaniu, żeby nie wybrali tego fotografa bo jest zły i koniec.
    Antyreklama również działa, a ludzie są podatni na to.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cluer: dzieki! wypas, ide redagowac umowe

Strona 2 z 24 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów