Strona 1 z 24 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 239

Wątek: pytanie od mlodych: "a czy my moglibysmy sami wybrac ktore zdjecia beda na DVD?"

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie pytanie od mlodych: "a czy my moglibysmy sami wybrac ktore zdjecia beda na DVD?"

witam

mam pytanie do slubniakow.
    kazdy z was ma ulozona jakas oferte, ktora w wiekszosci zawiera informacje o ilosci zdjec .jpg ktore finalnie oddacie parze mlodej na dvd.
    zakladajac, ze mlodzi zamawiaja caly pakiet (przygotowania, ceremonia, wesele, plener) tych zdjec jest pewnie 250-300, wybranych i obrobionych z ponad tysiaca zrobionych podczas slubu/pleneru.
    zaloze sie, ze kazdy z was mial pytanie od mlodych typu:
    "a ile pan wogole zrobil zdjec na naszym weselu?, a nie moglibysmy ich wszystkich dostac? a czemu nie? moze na tych zdjeciach beda jakies wazne dla nas osoby!"
    chcialem zapytac jak sobie radzicie z tego typu nie wygodna sytuacja.
    poruszam ten temat, bo wczoraj na koniec pleneru mialem lekkie spiecie z mlodymi.
    otoz w umowie mam napisane ze w przypadku pakietu full docelowo oddaje 250 zdjec na dvd (200 kosciol/wesele, 50 plener)
    na koniec sesji PM pyta sie mnie ile zrobilem fotek na tym plenerze - odpowiadam, ze okolo 450 i ze docelowo wybiore, obrobie i oddam na plycie 50 zdjec z pleneru - dokladnie tak, jak jest w umowie.
    no i sie zaczelo... ale oni jednak chcieliby sami wybrac bo sami wiedza na ktorych wyszli najlepiej, ze moge jakies dla nich wazne usunac, ze chcieliby miec wplyw na to co wybieraja, co dostana i za co placa itp itd :-?
    nastepnie rozmowa poszla w kierunku, ze w sumie to nie chca zdjec z przygotowan, ze wazniejsze beda z kosciola i z wesela i ze te zdjecia tez chcieliby wybrac ktore znajda sie na plycie dvd.
    po prostu mam niefart i trafilem na wyjatkowo fatalnych i marudnych klientow.
    .. zalozmy, ze ta para mloda jest spisana na straty - tzn, ze przy takim ich poziomie marudzenia wkoncu ustapie i zgodze sie aby sami wybrali zdjecia, ale jak sie zabezpieczyc przed tym nastepnym razem?
    zabezpieczyc to raz, a dwa jak dyplomatycznie wyjsc z sytuacji gdyby jednak pojawily sie pytania od pary mlodej typu: "a moze jednak na drodze wyjatku dalby pan nam te wszystkie 1200 zdjec ktore pan zrobil na weselu?"

help
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moim zdaniem ważne jest tutaj dokładne doprecyzowanie umowy i konkretna rozmowa z klientami przed wykonaniem usługi - dokładne wyjaśnienie co jest przedmiotem tej umowy i do czego się zobowiązuje. Oczywiście zdarzają się ludzie, którzy mimo sprecyzowanej umowy i tak się kłócą i "wymagają", no ale na takich już nic się nie da poradzić.
    C 30 | C 50D | 8 fisheye | 17-55 | 35 | 50 | 85 |

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ale Ci sie trafilo.
    Dobra umowa to podstawa.
    Pozniej latwiej powolac sie na zapis w takiej skrajnej sytuacji.
    A w 'drodze wyjatku' mozesz zaproponowac dvd z 1200 zdjeciami za 500pln, a nie 1000pln..

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Mysle ze zawsze mozna dopisac aneks do umowy i np ujac w nim
    - 1h wybierania zdjec na plyte 100zl,
    - dodatkowe zdjecie na plycie 1zl/szt

No i dodatkowy tysiaczek w kieszeni
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Jeśli młodzi mają wybierać to nie jest wesoło bo to kilka godzin zajmuje. Jak wybierają z puli już wcześniej przebranych to jest już krócej ale i tak długo.
    Z drugiej strony odpada zastanawianie się, które wybrać. Ale jedno jest pewne wstępna selekcja należy do fotografa niezależnie ile było zdjęć na karcie i po selekcji.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Ale Ci sie trafilo.
    daj spokoj, masakra jakas.
    (jeszcze panna mloda prosila, zeby nie robic jej zdjec z profilu, bo cos tam z nosem nie tak)
    no i wez tu miej na uwadze takie sugestie podczas repo w kosciele a pozniej ustawiaj takich ludzi do pozowania

ElSor: w sumie nie glupi pomysl, zeby liczyc extra za dodatkowe zdjecie poza iloscia obejmujaca pakiet..
    tyle, ze bede musial podac jakas zniechecajaca cene, a nie zachecajaca
    za 1 pln to kazda para mloda lyknie wszystko z mojej 16GB compact flash.
    ale 10 pln extra za dodatkowe zdjecie chyba ostudzi ich zapal.
    dzieki za pomysl, bede musial cos takiego zawrzec w umowie.
    a skoro mowa o umowie.. macie moze taki punkt/paragraf informujacy, ze to fotograf dokonuje selekcji zdjec?
    - jezeli tak to super, jakby ktos mogl wkleic taki tekst, bo nie mam glowy do prawnego i oficjalnego jezyka zeby samemu wymyslec formulke

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja daje młodym do wybrania. Zdjęcia daję po bardzo wstępnej obróbce ekspozycji i WB, zmniejszone do ok 600px po dłuższym boku i z watermarkiem.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dobra, sprecyzowana umowa to podstawa.
    Na przyszłość polecam dodać dodatkowe paragrafy mówiące o tym kto i ile zdjęć wybiera - nie będzie problemu.

Ja na przykład wybieram zdjęcia sam i nie ma zmiłuj. Jak młodym by się nie podobały (ew. chcieli większą ilość) - zawsze mogą dokupić dodatkowe zdjęcia po cenie, którą wpisuję do umowy.
    Całego materiału (a tym bardziej nieobrobionego) nie oddaję z definicji.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Ja daje młodym do wybrania. Zdjęcia daję po bardzo wstępnej obróbce ekspozycji i WB, zmniejszone do ok 600px po dłuższym boku i z watermarkiem.
    a nie masz wrazenia, ze tego typu numer to jest w pewnym sensie rozpinanie rozporka?
    w sensie.. pokazujesz mlodym wszystkie swoje zdjecia, te b. dobre, te dobre i te poprawne.
    lepsze kadry, gorsze kadry.
    wydaje mi sie, ze jest to ukazanie swoich umiejetnosci w gorszym swietle.
    ja np. chce sam wybrac zdjecia, bo wiem ze te ktore oddam na plycie sa bez bledow technicznych, dobrze naswietlone itp
    a tak mlodzi wybiora gorzej skomponowany kadr, ale w ktorym to kadrze jest noga, pol biodra i glowa wujka tymoteusza z zakopanego.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    a tak mlodzi wybiora gorzej skomponowany kadr, ale w ktorym to kadrze jest noga, pol biodra i glowa wujka tymoteusza z zakopanego.
    No ale to przecież są zdjęcia dla nich. Wybiorą gorsze, będą mieli gorsze. I co z tego? Ich sprawa. Ważne, żeby byli zadowoleni. Ty, w swoim portfolio umieść te, które są wg Ciebie najlepsze. Wszyscy będą zadowoleni.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 24 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów