Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Obiektyw do portretu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Obiektyw do portretu.

Witam. Przyszła pora na rozbudowanie szklarni i mam mały dylemat, co wybrać. Obecnie posiadam C50d z C85mm 1,8 i Sigmą 10-20.Potrzebuje cos do szerszego portretu myślałem o stałce Canona 50mm 1,4 ale tez biorę pod uwagę zooma np. Canon EF 17-40mm f/4 L USM ale nie wiem czy to dobry wybór będzie?? Budżet na szkło to 3500zł max. Najlepiej jak by szkło uzupełniało luke w zakresie 20-85 było jasne i miało ładny bokeh. Proszę o pomoc i przykłady, co w tych pieniądzach wybrać. Pozdrawiam.

P.s Zapomniałem dodać, że puszka kiedyś będzie zmieniana na 5d mark II no ale narazie jestem zmuszony popracować na tym.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

17-40L do portretu, jasne z ładnym bokehem? Chyba nie wiesz o czym piszesz...
    Chyba, że chcesz go jako UWA pod FF...

50/1.4 to na cropie nadal dość długie szkło. Osobiście mam 85+50 do portretu i szczerze mówiąc wolałbym 85+35, jeśli chodzi o ogniskowe...
    Wg. mnie Canon 35/2... Resztę odkładaj na 5D2...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Za te 3500zł to możesz sobie kupić 5D, z 85mm 1.8 będzie ostrzej i szerzej.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    17-40L do portretu, jasne z ładnym bokehem? Chyba nie wiesz o czym piszesz...
    Chyba, że chcesz go jako UWA pod FF...

50/1.4 to na cropie nadal dość długie szkło. Osobiście mam 85+50 do portretu i szczerze mówiąc wolałbym 85+35, jeśli chodzi o ogniskowe...
    Wg. mnie Canon 35/2... Resztę odkładaj na 5D2...
    Ta wypowiedz nie tyczyla sie 17-40 tylko pisąłem że bym chciał szklo ktore uzupełni zakres ogniskowych które bedzie miało ładny bokeh i było jasne w tej kwocie.

Czyli co zbierac lepiej na 5d mark II i dokupić 50mm 1,4? bo chyba pod FF 35mm to juz nie bardzo do portretu?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mike21 Zobacz posta
    Potrzebuje cos do szerszego portretu myślałem o stałce Canona 50mm 1,4 ale tez biorę pod uwagę zooma np. Canon EF 17-40mm f/4 L USM ale nie wiem czy to dobry wybór będzie??
    Wybacz. Zabrzmiało to jakbyś wybierał 50/1.4 vs. 17-40 do portretu.

Dlaczego 35mm nie do portretu na FF? Nada się, tylko trzeba umiejętnie operować tym szkłem, żeby nie przerysować. Równie łatwo można przerysować 50mm czy nawet 85mm... 35mm świetna ogniskowa do portretu... Podobnie jak 50, 85, 135 czy 200... Wszystko zależy od Twojej kreatywności. Rzuć okiem chociażby na portrety robione 5D+35L czy 35/2.

Jeszcze raz napiszę. Mam 50+85 i szczerze mówiąc bardziej by mi pasowało mieć 35+85... Bardziej uniwersalnie. 50mm na cropie to nadal jest dość ciasno. Na FF niby już nie, ale mi i tak brakuje czegoś szerszego i za mała różnica w ogniskowych jest między 50 a 85... No ale najlepiej oczywiście jest mieć wszystkie trzy. Pożycz od kogoś z forum, pobiegaj, sprawdź jaka Ci ogniskowa pasuje... To tylko moje zdanie, więc lepiej samemu sprawdzić co komu odpowiada, żeby nie było na mnie. ;-)

Ja bym zrobił tak: Sigmę 10-20 na 17-40L, 50D na 5D2, zakup 35/2, 85 zostaje. Przy korzystnej odsprzedaży to wcale długo byś nie musiał do skarbonki odkładać...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Właśnie oglądam portrety robione 35/2 na 50d jak i 5d2 i powiem że jak za ta cenę to wydaje sie ze szkło jest super. Wezmę ten obiektyw potem będę myślał nad zmiana puszki bo faktycznie róznica ogniskowych miedzy 50 a 85 jest dosyc mała. Dzieki wielkie za pomoc. Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Jeśli EF 50/1,4 jest nadal za wąski (a czasem jest), weź ten EF35/2. Moim zdaniem daje ładniejsze obrazki niż EF28/1,8, jest leciutki i niedrogi. AF mógłby być celniejszy (i nie wiertarkowy), no ale zawsze można dozbierać do L-ki ;-). O, ostatnio popełniłem nim coś takiego (na 5d):
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mike21 Zobacz posta
    Właśnie oglądam portrety robione 35/2 na 50d jak i 5d2 i powiem że jak za ta cenę to wydaje sie ze szkło jest super. Wezmę ten obiektyw potem będę myślał nad zmiana puszki bo faktycznie róznica ogniskowych miedzy 50 a 85 jest dosyc mała. Dzieki wielkie za pomoc. Pozdrawiam
    Ja bym przed zakupem jeszcze trochę poczekał co odpowiedzą Ci inni i przede wszystkim sprawdził czy ta ogniskowa Ci pasuje. AF jest trochę wiertarkowy, ale jak nie trzaskasz ślubniaków to powinien styknąć.
    I trochę wątków o 35/2:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=25643
    http://canon-board.info/showthread.php?t=65565
    http://canon-board.info/showthread.php?t=57389
    http://canon-board.info/showthread.php?t=7215

I działająca szukajka, jeśli byś potrzebował: http://maciejko.net/cbsearch/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze jedno:
    Cytat Zamieszczone przez optyczne.pl
    Na temat nowości Canona znów dochodzą sprzeczne informacje. Choć niemal pewne jest, iż w tym miesiącu producent zaprezentuje nowe produkty, to dokładna data premiery wciąż nie jest znana. W plotkach przewija się kilka terminów. Pierwszy mówi o 11 sierpnia, a dwa pozostałe o 24 i 30/31 sierpnia.

Wciąż także nie wiadomo jakie produkty Canon zaprezentuje. Najbardziej prawdopodobnym wydaje się następca lustrzanki EOS 50D, mówi się także o nowym aparacie kompaktowym, który ma zastąpić PowerShota SX1, a także o obiektywie EF 35 mm f/1.8.
    Także ja bym się jeszcze chwilę wstrzymał z zakupami. Chociaż plotki to tylko plotki i o tych 35/1.8 i 50/1.4II to już od dawna się słyszy.
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 10-08-2010 o 12:27 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

3500tys złotych to dużo.
    Wow, ja bym wolała tę kase dodać do body niz pakować tyle w obiektyw.
    Na twoim miejscu kupiłabym 85tkę Samyanga i do tego ewentualnie Canon EF 17-40mm.
    Albo po prostu kupiła od razu body.
    Szkło szkłem, ale korpusik też wazny.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A po co mi druga 85mm? Nie bardzo rozumie.

Temat mozna zamknąć. 35 juz zamowiona.Z czasem zmiana body.

Dziekuje wszystkim za pomoc.Pozdrawiam

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów