witam czy ktos sie moze zajmuje fotografowaniem koleji :-D i problemow zwiazanych s sokistami trzeba nieraz stosowac chwyt KENDY UCIC:-D jak ktos z krakowa to niech sie odezwie
www.ep09gregory.u2.pl![]()
witam czy ktos sie moze zajmuje fotografowaniem koleji :-D i problemow zwiazanych s sokistami trzeba nieraz stosowac chwyt KENDY UCIC:-D jak ktos z krakowa to niech sie odezwie
www.ep09gregory.u2.pl![]()
Mi się zdarzyła na dworcu głównym w Poznaniu bardzo ciekawa rozmowa z SOKistą. Wynika z niej, że zawsze, kiedy najdzie mnie ochota na robienie zdjęć na terenie kolejowym, najpierw powinienem zgłosić się na najbliższy komisariat policji i grzecznie poprosić o pozwolenie![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
a co tu Policja ma do gadaniaZamieszczone przez solti
teren kolejowy jest wlasnoscia kolej i nawet jak ci policjant powie ze mozesz to i tak sokista moze cie nie wpuscic... takie chodzenie po torach trzeba uzgadniac z dyzurnym ruchu lub wyzej jak sie nie zgodzi... kolej to pansto w panstwie a niekiedy wagony wioza naprawde cenne ladunki poza tym nie trudno o wypadek na bocznicach tam gdzie sa nastawnie automatyczne... wagony jezdza same :-) trzeba wiedziec jak sie poruszac a i tak zdarzaj sie wypadki... jesli juz wchodzic na tory to nie samemu i w odblaskowych kamizelkach
kamizelka po to zeby cie wagon widzialZamieszczone przez Jac
![]()
S45 user
jak jestes slepy i wejdziesz pod wagon to ci kamizelka nie pomoze :-)... widze tez ze nigdy nie byles na torach i nie wiesz jak nieoczekiwane moze byc spodkanie z IC :-).... wiec lepiej jest jak cie chociaz maszynista zobaczy wczesniej...Zamieszczone przez sail0r
No, fajnie i jak sie zatrzyma 2km za Twoimi sznownymi zwlokami to bedzie jeszcze mial Twoj obraz na matowce:-(Zamieszczone przez Jac
Idzie Panie nowe....
No właśnie o to chodzi, że policja nie powinna tu mieć nic do gadania, a ten przesympatyczny:wink: pan usiłował mnie przekonać, że jest inaczej. Cała sytuacja miała miejsce na jednym z peronów, gdzie fotografowałem odjazd planowca do Wolsztyna, prowadzonego przez parowóz. Teoretycznie nie powinienem więc nikogo o nic prosić, bo jest to miejsce publiczne. Jednak było inaczej i gość się do mnie przyczepił. Skończyło się na spisaniu i pouczeniu o wcześniejszym zapowiadaniu się na policji. Zupełnie tego nie rozumiemZamieszczone przez Jac
![]()
Co do pozostałych rzeczy, które napisałeś, to oczywiście też masz rację, ale akurat o tym również dobrze wiem. Jestem z koleją związany i poprzez wykształcenie i poprzez pracę (budownictwo kolejowe). Niejednokrotnie musiałem chodzić z aparatem po torach i to wcale nie dla przyjemności. Zdarzało się też tak, że usilnie szukałem kogoś, komu mógłbym zgłosić moją obecność i cel wędrówki po torach, a nie było z kim tego załatwić![]()
Nie wiem czy pamiętacie rozdmuchaną przez media półtora roku temu sprawę domniemanego terrorysty w Swarzędzu pod Poznaniem, który został aresztowany za fotografowanie rozlewni gazu. Tak się akurat złożyło, że kilka dni później po tym zdarzeniu musiałem robić zdjęcia na terenie stacji kolejowej właśnie w Swarzędzu. Przyznam się, że miałem lekkiego stracha, bo sytuacja w okolicy była trochę napięta. Oczywiście udałem sie na poszukiwanie dyżurnego ruchu. Jak już go wreszcie znalazłem (a nie było to wcale proste), to ten się tylko obruszył, że zawracam mu czas całkiem niepotrzebnieTaka właśnie jest ta nasza kolej - całkowicie nieprzewidywalna
![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria.solti.pl
solti - witaj w klubie, zostałeś talibem![]()
Takie życie Kuba![]()
galeria.solti.pl
ale wrazie co to miales spokojna glowe trzeba rozroznic jeszcze szlak kolejowy i tereny stcji... na szlaku to mozna nawet imadlo na linie zawiesic z wiaduktuZamieszczone przez solti
i nikt nic nie widzial poza maszynista i ekipa ktora pozniej wyciagala to imadlo z drugiego konca lokomotywy :-) a co innego na stacjach tam gdzie stoja pociagi, ktore czesto padaja lupem zlodziejaszkow.. dziki zachod :-)
Ostatnio edytowane przez Jac ; 13-11-2005 o 23:15