Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: fotografownie koleji

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    a co tu Policja ma do gadania teren kolejowy jest wlasnoscia kolej i nawet jak ci policjant powie ze mozesz to i tak sokista moze cie nie wpuscic... takie chodzenie po torach trzeba uzgadniac z dyzurnym ruchu lub wyzej jak sie nie zgodzi... kolej to pansto w panstwie a niekiedy wagony wioza naprawde cenne ladunki poza tym nie trudno o wypadek na bocznicach tam gdzie sa nastawnie automatyczne... wagony jezdza same :-) trzeba wiedziec jak sie poruszac a i tak zdarzaj sie wypadki... jesli juz wchodzic na tory to nie samemu i w odblaskowych kamizelkach
    No właśnie o to chodzi, że policja nie powinna tu mieć nic do gadania, a ten przesympatyczny:wink: pan usiłował mnie przekonać, że jest inaczej. Cała sytuacja miała miejsce na jednym z peronów, gdzie fotografowałem odjazd planowca do Wolsztyna, prowadzonego przez parowóz. Teoretycznie nie powinienem więc nikogo o nic prosić, bo jest to miejsce publiczne. Jednak było inaczej i gość się do mnie przyczepił. Skończyło się na spisaniu i pouczeniu o wcześniejszym zapowiadaniu się na policji. Zupełnie tego nie rozumiem

Co do pozostałych rzeczy, które napisałeś, to oczywiście też masz rację, ale akurat o tym również dobrze wiem. Jestem z koleją związany i poprzez wykształcenie i poprzez pracę (budownictwo kolejowe). Niejednokrotnie musiałem chodzić z aparatem po torach i to wcale nie dla przyjemności. Zdarzało się też tak, że usilnie szukałem kogoś, komu mógłbym zgłosić moją obecność i cel wędrówki po torach, a nie było z kim tego załatwić
    Nie wiem czy pamiętacie rozdmuchaną przez media półtora roku temu sprawę domniemanego terrorysty w Swarzędzu pod Poznaniem, który został aresztowany za fotografowanie rozlewni gazu. Tak się akurat złożyło, że kilka dni później po tym zdarzeniu musiałem robić zdjęcia na terenie stacji kolejowej właśnie w Swarzędzu. Przyznam się, że miałem lekkiego stracha, bo sytuacja w okolicy była trochę napięta. Oczywiście udałem sie na poszukiwanie dyżurnego ruchu. Jak już go wreszcie znalazłem (a nie było to wcale proste), to ten się tylko obruszył, że zawracam mu czas całkiem niepotrzebnie Taka właśnie jest ta nasza kolej - całkowicie nieprzewidywalna
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

solti - witaj w klubie, zostałeś talibem
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Takie życie Kuba
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Coś już napisał Awatar ep09gregory
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a co sadzice jakby jakas zlocik zrobic gdzies na fajnych widokach kolejowych
    Canonik 50D +24-105 L+70-200 L F4+430 EXII

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti
    Oczywiście udałem sie na poszukiwanie dyżurnego ruchu. Jak już go wreszcie znalazłem (a nie było to wcale proste), to ten się tylko obruszył, że zawracam mu czas całkiem niepotrzebnie Taka właśnie jest ta nasza kolej - całkowicie nieprzewidywalna
    ale wrazie co to miales spokojna glowe trzeba rozroznic jeszcze szlak kolejowy i tereny stcji... na szlaku to mozna nawet imadlo na linie zawiesic z wiaduktu i nikt nic nie widzial poza maszynista i ekipa ktora pozniej wyciagala to imadlo z drugiego konca lokomotywy :-) a co innego na stacjach tam gdzie stoja pociagi, ktore czesto padaja lupem zlodziejaszkow.. dziki zachod :-)
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 13-11-2005 o 23:15

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam

jęli masz jakiekolwiek pytania to napisz na maila do mnie - zajmuje sie fotografowaniem kolei od kilku lat, jestem z krakwoa ozey spoktkac sie i pogadać, polecam ci też spotkania stowarzyszenia miłośników kolei w krakowie szczegóły na stronie : http://www.smk-krakow.kolej.szczecin.pl/

mozesz zajzeć też na stronę:
    www.pkp-krakow.prv.pl
    grpue dyskusyjna
    pl.misc.kolej
    tam znajdziesz tez duzo informacjo zwłaszcza przeszukując archiwum grupy

jednak zapewne jesli jesteś MK to znasz powyższe linki

jesli chodzi o problem sokistów to w krakowie nie miałem nigdy jeśli przebywałem na terenie dostępnym dla podróżnych mysle ze na terenach kolejowych np stacja w prokocimiu czy kgz mogą być problemy bo tam cywile wstępu nie maja.

jak masz jakieś pytania to pisz
    Piotrek Wolak "trampek"
    EOS 20D + BG-E2 + EOS 50E + BP-50 + 17-40 4,0 L + 70-200 4,0 L + 50 1,4 + 85 1,8 + 550EX

Bywalec Awatar Pietro
    Miasto
    Tarnow/Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    jak jestes slepy i wejdziesz pod wagon to ci kamizelka nie pomoze :-)... widze tez ze nigdy nie byles na torach i nie wiesz jak nieoczekiwane moze byc spodkanie z IC :-).... wiec lepiej jest jak cie chociaz maszynista zobaczy wczesniej...
    No, fajnie i jak sie zatrzyma 2km za Twoimi sznownymi zwlokami to bedzie jeszcze mial Twoj obraz na matowce:-(
    Idzie Panie nowe....

Coś już napisał Awatar ep09gregory
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

trampek dzieki za linki a ty nalzysz do tego stowarzysenia bo ja naleze)))
    Canonik 50D +24-105 L+70-200 L F4+430 EXII

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pietro
    No, fajnie i jak sie zatrzyma 2km za Twoimi sznownymi zwlokami to bedzie jeszcze mial Twoj obraz na matowce:-(
    rozmawialem kiedys z pewnym inspektorem BHP na kolej ktory jezdzil prawie do wszystkich wypadkow... kiedys pojechal do jednego gdzie pociag przejechal jakiegos goscia... no i sie zaczelo poszukiwanie zwlok....szukali szukali i nic nie znalezli... jak sie pozniej okazalo, pijaczek przysnol sobie miedzy szynami a pociag przejachal nad nim nic mu nie robiac... pijaczek wstal i poszedl sobie do domu :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez twilight
    Tu akurat zawilosci nie ma.Prawo do fotografowania daje nam konstytucja,aby to prawo ograniczyc potrzebny jest akt prawny w randze ustawy.Jest na ten temat akurat dzis ciekawa dyskusja na pl.rec.foto,jesli ktos ma ochote moze poczytac tutaj :

http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=wa...to&tid=8179669

Mam takie ogolne wrazenie,fotografujac tu i owdzie,ze glupota i chore pojmowanie demokracji przez co bardziej aroganckie instytucje i nadpobudliwych funkcjonariuszy zaczyna przegrywac z prawem i zdrowym rozsadkiem,i oby tak dalej.

chcialbym Ci tylko przypomniec, ze PKP to firma prywatna (Skrab Panstwa ma tam wiekszosciowe udzialy) i moga zakazac lazenia po swoim terenie, a ich teren to kazde torowisko i teren przylegajacy do niego. Tak wiec nie mow ze nie ma podstaw prawnych, bo jak mi ktos chcoalby wejsc na moj trawnik top moge go podac do sądu

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów