@pawciolbn
Postaram się wytłumaczyć to tak, jak mi przekazano.
Jeśli kupimy obiektyw w Polsce podstawą uznania gwarancji jest polska karta gwarancyjna.
Karta międzynarodowa służy do napraw gwarancyjnych poza krajem nabycia obiektywu Sigma.
Tu pozwolę sobie przekleić wiadomość od sprzedawcy:
"serwis sigmy wymyslił sobie ze bezpłatnie kalibrują tylko obiektywy sprzedane przez siebie. Niestety serwis i dystrybutor to ta sama firma i robią wszytko aby ograniczyc wolny rynek i wprowadzic monopol - kazda sigma sprzedana w Polsce ma byc od nich (na kazdej stosownie zarabiaja).
Gdyby obiektyw zepsuł sie Panu zostałby bezpłatnie naprawiony w sigmie ale niestety bład AF jest inaczej traktowany przez serwis niz inna wada. "
Bardzo ciekawe jest to, że sprzedawca napisał mi o tym dopiero gdy zapytałem o brakującą polską kartę (gdy obiektyw był już 2 tygodnie w serwisie).
Oczywiście sklep Pasaż Foto nie musi mieć autoryzacji polskiego dystrybutora, niemniej na jakiej podstawie ja jako kupujący mogę serwisować sprzęt?
Przeczytałem opis przedmiotu, przyjąłem informację o 2letnim okresie gwarancyjnym oraz zaakceptowałem warunki regulaminu (warunki gwarancji otrzymane wraz z obiektywem).
Gdyby obiektyw przyszedł bez jakiejkolwiek gwarancji, lub warunkami, których nie jestem w stanie zaakceptować zostałby zwrócony w terminie 10 dni od daty otrzymania.
Ja czuję się w tej sytuacji wprowadzony w błąd.
Proszę zwrócić uwagę na informację od sprzedawcy, iż serwis Sigmy uważa błąd AF jako inną wadę.
Co to znaczy inna wada? Dlaczego serwis o czymś takim nie wspomniał i po konsultacji telelefonicznej poprosił o przysłanie obiektywu razem z kartą gwarancyjną?
Na koniec ostatnie zdanie z tego samego maila od sprzedawcy:
"Jesli Panski obiektyw nie nosi sladów uzytkowania moge go wymienic w przeciwnym razie pozostaje płatna kalibracja."
Nie wiem co mam na to powiedzieć, po prostu nie wiem.
Jeśli kogoś interesują jakieś dodatkowe informacje o przebiegu całej sprawy proszę o kontakt. Oczywiście w gestii każdego z czytelników tego forum pozostaje ocena sytuacji. Być może nie mam racji.