Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: 85/1.8 aberacja

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Na to pytanie nie ma jednej właściwej odpowiedzi. Czasem wystarczy 2.2, czasem aberacji w ogóle nie widać. Miałem taki przypadek na koncercie, że mocne światło odbijało się od metalowego mikrofonu i purpura wyłaziła nawet przy f/2.5.
    "nawet" :P? ja przy f5.6 potrafie miec
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    Przymykam jak mi pasuje albo jak potrzebuję nie ze względu na aberrację. Na to nie patrzę, bo nie oglądam zdjęć pod lupą. Poza tym baaaardzo lubię to szkiełko nawet z kolorkami. Nie zwracałem uwagi przy jakich przysłonach jak aberruje.
    bo nie focisz zawodowo, zdjecia oglada sie w 100% powiekszeniu
    a tak w ogole jaki inny obiektyw polecacie taki w stylu i cenie podobnej do 85/1.8 ? bo ten juz mam ale przydaly by sie inne takie fajne
    Ostatnio edytowane przez a3915042 ; 11-08-2010 o 00:47 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar KarolJ
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a3915042 Zobacz posta
    "nawet" :P? ja przy f5.6 potrafie miec

bo nie focisz zawodowo, zdjecia oglada sie w 100% powiekszeniu
    a tak w ogole jaki inny obiektyw polecacie taki w stylu i cenie podobnej do 85/1.8 ? bo ten juz mam ale przydaly by sie inne takie fajne
    Odpowiedź co do aberacji szkła, dostałeś na poprzedniej stronie. Hmm, może zawodowo nie foce, jednak kiedy robię jakieś większe powiększenia (odbitki) problemu nie ma i raczej nie sugeruje się przy wyborze zdjęć powiększeniem 100%...

Btw. Patrząc na poziom Twoich wypowiedzi kolego, raczej nie traktujesz tego wątku na poważnie. Żeby nie offtopować masz tu 2 fotki na pełnym otworze względnym:

pozdrawiam całe CB, a w szczególności całą ekipie admino-modów! <3 :rolleyes:

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Na chromowanych elementach (jak np rury na motorze powyżej) w słoneczny dzień aberracja wyłazi niezależnie od przymknięcia. I to dotyczy wszystkich jasnych stałek.
    BTW oglądanie zdjęć w 100% to nie zawodowstwo tylko onanizm
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    Brawo ten Pan, dobrze gada, dać mu wódki!

A propos obiektywu podobnego do 85/1.8: prawie identyczną konstrukcję ma 100/2.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Na chromowanych elementach (jak np rury na motorze powyżej) w słoneczny dzień aberracja wyłazi niezależnie od przymknięcia. I to dotyczy wszystkich jasnych stałek.
    Przeciez na reklamie scigacz.pl i na przedniej feldze widac aberracje bez powiekszenia ;-)
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Uzależniony

Domyślnie

Jak dobrze, że ja już dawno temu wyleczyłem się z tej nerwicy natręctw. Choć miała ona też pozytywny aspekt -"zrzuciłem" ok. 2 kg. :-D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KarolJ Zobacz posta
    Odpowiedź co do aberacji szkła, dostałeś na poprzedniej stronie. Hmm, może zawodowo nie foce, jednak kiedy robię jakieś większe powiększenia (odbitki) problemu nie ma i raczej nie sugeruje się przy wyborze zdjęć powiększeniem 100%...

Btw. Patrząc na poziom Twoich wypowiedzi kolego, raczej nie traktujesz tego wątku na poważnie. Żeby nie offtopować masz tu 2 fotki na pełnym otworze względnym:

jak zdjecie mydlo pomniejsze do 900px to tez wyglada super ostro, ale jak pisalem zdjecia oglada sie w 100% powiekszenia, bo zdjecia do prasy czy na plakat nie pomniejszysz do 900px zeby wydrukowac

wiedzial co powiedzial, sprzedawales kiedys zdjecia? i nie mowie o stockach tylko jakis powazniejszych projektach, chodz by zdjecia dla agencji takich jak FORUM, PAP, AG
    oni wlasnie zdjecia przegladaja w 100% podgladzie

Dopiero zaczyna Awatar KarolJ
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

bo zdjecia do prasy czy na plakat nie pomniejszysz do 900px zeby wydrukowac
    Nie rozśmieszaj mnie! Z tego spokojnie wyjdzie ostre powiększenie nawet na A4 - jeżeli chcesz mieć gites majonez większego formatu foty, proponuje się przesiąść na ścianki cyfrowe...

Btw. w "gazetkach" rzadko widzę porządne foty, więc o czym Ty piszesz?
    pozdrawiam całe CB, a w szczególności całą ekipie admino-modów! <3 :rolleyes:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KarolJ Zobacz posta
    Nie rozśmieszaj mnie! Z tego spokojnie wyjdzie ostre powiększenie nawet na A4 - jeżeli chcesz mieć gites majonez większego formatu foty, proponuje się przesiąść na ścianki cyfrowe...

Btw. w "gazetkach" rzadko widzę porządne foty, więc o czym Ty piszesz?
    i Ty sie uczysz na fototechnika, to wspolczuje... w sumie jaka szkola taki uczen...

kolego 900px to 7,62cm

A4 to 2480x3508px czyli 21x29,7cm
    Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    To sie zmierz z aberracją np: z Istockphoto zobaczysz jak boli
    zarabiam na stockach srednio ponad tysiac zlotych miesiecznie, istockphoto to jedna z najgorszych firm tego typu, szkoda czasu zeby sie meczyc na wysylanie tam
    Ostatnio edytowane przez a3915042 ; 19-08-2010 o 00:06 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

A4 to 2480x3508px czyli 21x29,7cm
    Przy ok 300 dpi ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów