Na to pytanie nie ma jednej właściwej odpowiedzi. Czasem wystarczy 2.2, czasem aberacji w ogóle nie widać. Miałem taki przypadek na koncercie, że mocne światło odbijało się od metalowego mikrofonu i purpura wyłaziła nawet przy f/2.5.
Testuje ten obiektyw od dwóch tygodni zaledwie, ale jest spoko. Dla mnie beracja akceptowalna po przymknięciu do 2,2.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
ja tm jestem ślepy.
Żadnej aberacji nie widzę. Widze natomiast rewelacyjne zdjęcia, które potrafi wyprodukowac to szkiełko
Jak ktoś mówi Wow na widok fotki z 85mm to za przeproszeniem g.... mnie obchodzi aberacja![]()
40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200
Przymykam jak mi pasuje albo jak potrzebuję nie ze względu na aberrację. Na to nie patrzę, bo nie oglądam zdjęć pod lupą. Poza tym baaaardzo lubię to szkiełko nawet z kolorkami. Nie zwracałem uwagi przy jakich przysłonach jak aberruje.
W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.
"nawet" :P? ja przy f5.6 potrafie miec
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
bo nie focisz zawodowo, zdjecia oglada sie w 100% powiekszeniu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a tak w ogole jaki inny obiektyw polecacie taki w stylu i cenie podobnej do 85/1.8 ? bo ten juz mam ale przydaly by sie inne takie fajne
Ostatnio edytowane przez a3915042 ; 11-08-2010 o 00:47 Powód: Automerged Doublepost
Odpowiedź co do aberacji szkła, dostałeś na poprzedniej stronie. Hmm, może zawodowo nie foce, jednak kiedy robię jakieś większe powiększenia (odbitki) problemu nie ma i raczej nie sugeruje się przy wyborze zdjęć powiększeniem 100%...
Btw. Patrząc na poziom Twoich wypowiedzi kolego, raczej nie traktujesz tego wątku na poważnie. Żeby nie offtopować masz tu 2 fotki na pełnym otworze względnym:
pozdrawiam całe CB, a w szczególności całą ekipie admino-modów! <3:rolleyes:
Na chromowanych elementach (jak np rury na motorze powyżej) w słoneczny dzień aberracja wyłazi niezależnie od przymknięcia. I to dotyczy wszystkich jasnych stałek.
BTW oglądanie zdjęć w 100% to nie zawodowstwo tylko onanizm![]()
Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon