Jeśli przez dłuższy czas planujesz zostać z cropem to znacznie lepszym wyborem będzie sigma 30mm/f1.4. Używana, najczęściej w idealnym stanie, na allegro 1000zł-1300zł. 24L chyba trochę droższySam używam wspomnianej sigmy na 40d. AF działa bardzo sprawnie, również w trudnych warunkach oświetleniowych. Na pewno odczuwalnie celniej niż C85mm/f1.8 na 40d nie mówiąc już o cieniasie C50mm/f1.4
Bokeh sigmy jak dla mnie ładny, kontrast i ostrość bardzo dobre (chciałbym żeby moja 85mm miała takie właściwości optyczne).
24L jest wspaniałym obiektywem, ale na małym obrazku. Na aps-c plastyka zdjęć nie będzie się zbytnio różnić od wspomnianej sigmy, czy canona 28mm/f1.8. Oczywiście sprawność AF i własności optyczne 24 są najlepsze ze wspomnianych szkieł. Jednak różnicę w cenie lepiej wydać na coś innego.
24L jest idealny do reportażu na pełnej klatce, bo do krajobrazów też chyba lepiej zainteresować się tańszymi zoomami klasy L (np. 17-40L).
Tak przynajmniej to widzę i myślę, że właśnie dlatego jest tak mało sampli z 50d+24L![]()