Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: co z tym rawem ? :/

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie co z tym rawem ? :/

wytlumaczcie mi, bo czegos nie rozumiem...

do niedawna zdjecia robilem w formacie jpg, czyli z pewna utrata jakosci.
    ostatnio zaczalem korzystac z rawa, chcialem sprawdzic co i jak z tym.

robie zdjecia, mokne o 8 rano w lesie, wracam do domu szczesliwy, ze zdjecia moga byc niezle, podlaczam puszke do kompa. zgrywam zdjecia na dysk, wlaczam FileViewerUtility, bo tylko to z oprogramowania od canona zainstalowalem i przerzucam na jpga. zmniejszylo mi fotki, to jasne - wyczytalem w instrukcji, ze tak robi (swoja droga jak zrobic,zeby nie zmniejszylo i utworzylo jpga o pierwotnej wielkosci, tj. 3072 na 2048?) .
    ale nie chodzi o to. z wynikow dzialania tego programu nie jestem zadowolony, wiec instaluje ps elements 2, ktore tez odstalem od dutchmanow. instrukcji oczywiscie nie moge przeczytac, bo wszystkie mam po niemiecku,ktorego nie znam.
    no nic, zainstalowalem, otwieram program, a tu pupa niemowlaka.
    nie moge otworzyc plikow raw, bo okazuje sie, ze sa to jakeis crw. i guzik.
    FileViewerUtility odczytuje, ps elements nie. innych programow nie mam...

dziwny ten caly raw dla mnie
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Coś już napisał

Domyślnie

No co Ci poradzić, tego pierwszego programu nie znam ale z nazwy widać że to nic dobrego tylko jakiś Viewer, po prostu musisz sobie załatwić lepszy program.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nastier
    ....

Ano dziwny :-). Sciągnij sobie darmowy RAWShotter Essentials http://pictureflow.fileburst.com/_Tu...ter/index.html
    albo jakąś wersje trial z Capture One (na 15 dni) - zobaczysz co mogą RAWy

Twój problem z PS to brak plug-inów do odczytu RAW-ów z 300D. Poszukaj w sieci - są napewno. Nie wiem czy PS Elements obsługuje pluginy ale chyba tak.

Z RAW-ami to ten problem był "od zawsze. Każdy aparat ma INNY system zapisu i stąd te kłopoty.

Janusz

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

wlaczam FileViewerUtility, bo tylko to z oprogramowania od canona zainstalowalem i przerzucam na jpga. zmniejszylo mi fotki, to jasne - wyczytalem w instrukcji, ze tak robi (swoja droga jak zrobic,zeby nie zmniejszylo i utworzylo jpga o pierwotnej wielkosci, tj. 3072 na 2048?).
    ale nie chodzi o to. z wynikow dzialania tego programu nie jestem zadowolony (...)
    Cytat Zamieszczone przez Adam_Max
    tego pierwszego programu nie znam ale z nazwy widać że to nic dobrego

FileViewerUtility to dedykowany program Canona do obsługi plików, dostarczany z aparatem. Najlepszy to on nie jest, to fakt, ale nic nikomu nie zmniejsza, o ile mu nie każesz.
    Prawdopodobnie używasz polecenia File / Save File / Extract Save JPEG (które pozwala zapisać JPG-a automatycznie generowanego przez aparat, oczywiście mniejszego: 2048 x 1360) zamiast Convert and save in file.

Też polecam RAWShotter Essentials, całkiem przyzwoity... i darmowy
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

ja kożystam z canona Digital photo profesional i jak dlamnie jest ok choć inni plują na niego ..

Można instalować nawet update z canona pod warunkiem posiadania najnowżych sterowników oraz nawet innego programu jak viver canona ...

Radzę wypróbować wszystkie programy canona dla 80% userów wystarcające .

aha Mam też zainstalowany C1 ale jeszcze sie nie przekonałem.....

Coś już napisał

Domyślnie

Przeciez jak RAW-y dasz bez obrobki do jpegow to raczej nie bedziesz zadowolony z efektow. Rawy najpierw trzeba "wywolac".

Ja jak dam RAW do ASDsee bez obrobki to nie maja kolorow takich jak powinny miec i wogole sie do niczego nie nadaja. Mozna poogladac RAWy w przegladarce Photoshopa tam sa juz jakies wstepne ustawienia automatyczne zastosowane.
    Canon EOS 300 D + KIT + Sigma 70-300 4 - 5.6 APO DG MACRO + 2 x 512 Mb + Velbon DX 888 Digital
    Hp Photosmart 720

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dfilip
    Przeciez jak RAW-y dasz bez obrobki do jpegow to raczej nie bedziesz zadowolony z efektow. Rawy najpierw trzeba "wywolac".
    Zawsze mozesz to zrobic w Raw ImageTask - wtedy bedziesz mial JPG jak z aparatu.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Coś już napisał

Domyślnie

No ale to bez sensu jest. Bo po co robic wtedy w RAWach, lepiej od razu w jpegach
    Canon EOS 300 D + KIT + Sigma 70-300 4 - 5.6 APO DG MACRO + 2 x 512 Mb + Velbon DX 888 Digital
    Hp Photosmart 720

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dfilip
    No ale to bez sensu jest. Bo po co robic wtedy w RAWach, lepiej od razu w jpegach
    Wiem z tym ze:
    1. kolega jest nie zadowolony z RAWow po przejsciu z JPGow
    2. Ja robie w RAW zeby W RAZIE CZEGO moc cos poprawic, z reguly nie chce mi sie grzebac w stosie RAWow.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

(swoja droga jak zrobic,zeby nie zmniejszylo i utworzylo jpga o pierwotnej wielkosci, tj. 3072 na 2048?) .
    Zainstalować Wasiaware.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów