Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Słownictwo: Ostrzysz centralnym?

Coś już napisał

Domyślnie

No to teraz mam takie pytanie, czy taki 70-300 IS trzyma ostrość przy zmianie ogniskowej podczas panningu?

Coś już napisał

Domyślnie

Dzięki wszystkim za szybkie wyjaśnienia.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Warto wspomnieć, że w nie-lustrzankach filozofia ostrzenia i przekadrowywania jest taka sama.
    Tak, przy czym przydałoby się pewne sprostowanie..

Już pomijając takie aspekty jak to, że GO w kompaktach jest kilkaktotnie większa (skrót myślowy) i nie trzeba się tak martwić o przekadrowywanie jak na jasnych stałkach podpiętych do lustrzanek, to kompakty ustawiają ostrośc na zasadzie detekcji kontrastu na powierzchni całej matrycy, a nie tylko wyznaczonych punktach i chyba w każdym miejscu na tejże matrycy skuteczność ostrzenia jest taka sama, w przeciwieństwie do lustrzanek w których to niektóre punkty AF są skuteczniejsze przy współpracy z jasnymi szkłami, bo jest odsłonięta większa częśc bazy puntów AF (tak to szło?).

Ale oczywiście jesli ktoś nie lubi jeździć ramką AF po ekranie w kompaktach i ma ja ustawioną tylko w centralnym punkcie, to fakt, że filozofia ostrzenia i przekadrowywania jest taka sama..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damiank Zobacz posta
    No to teraz mam takie pytanie, czy taki 70-300 IS trzyma ostrość przy zmianie ogniskowej podczas panningu?
    W recenzji na the-digital-picture.com piszą, że nie jest parafokalny. Niech mi ktoś pojaśni, czy w przypadku panowania i używania AF-C i do tego ogniskowania mam się o co martwić.

Sytuacja wygląda tak, że mam ruchomy obiekt, zaczynam go fotografować punkcie A z ogniskową 200mm, ale w trakcie drogi do punktu B cały czas używając AF-C i serii zmieniam płynnie ogniskową np do 250 mm, albo do 150, czy mam tu jakieś powody do zmartwienia?.

Nigdy się jakoś nad tym nie zastanawiałem bo w poprzednim systemie nie miałem z tym problemów i większość zdjęć w serii była ostra, a tak z 20% to były chybione, chyba, że one były chybione właśnie w momencie zmiany ogniskowej?

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Tak, przy czym przydałoby się pewne sprostowanie..

Już pomijając takie aspekty jak to, że GO w kompaktach jest kilkaktotnie większa (skrót myślowy) i nie trzeba się tak martwić o przekadrowywanie jak na jasnych stałkach podpiętych do lustrzanek, to kompakty ustawiają ostrośc na zasadzie detekcji kontrastu na powierzchni całej matrycy, a nie tylko wyznaczonych punktach ...
    Jeżeli sobie ustawimy pomiar punktowy/strefowy w środku w tzw. kompakcie to ostrość jest brana z tego obszaru. Trzeba więc uważać, żeby nie ostrzyć na piękne góry za modelką tylko na modelkę I nie zależy to zbytnio od tego czy kompakt ma dużą czy małą GO.
    Oczywiście wszystko tyczy się tego czy chcemy mieć wpływ na punkt ostrości, bo w innym przypadku to i w lustrzance można ustawić automat ostrości.

Autor wątku zadał pytanie w związku z zakupem lustrzanki, dlatego treść uprościłem, aby autor nie przejmował się słownictwem, bo w lustrzankach cudów nie ma.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damiank Zobacz posta
    Niech mi ktoś pojaśni, czy w przypadku panowania i używania AF-C i do tego ogniskowania mam się o co martwić.
    AF-C ustawia ostrość na bierząco, więc i przy każdej ogniskowej. kwestia jak jest szybki - te 20% mogło wynikać stąd, że nie nadążał przy zmianie ogniskowej i poruszającym się obiekcie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów