Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Canon 50 F/1,8 + zdjęcia z koncertu...

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcą - szczególnie u prezenterki widać wyraźnie poruszenie - przy takich zdjęciach i tej ogniskowej konieczny przynajmniej monopod i konkretne oparcie np. o filar czy ściane - sam się wiele razy o tym przekonałem. Zauważyłem też że jak się fotografuje pod wpływem emocji, kiedy się chce uwiecznić chwilę która na nas bardzo oddziałuje to wtedy bardzo łatwo o poruszenie - to nie matryca tylko brak statywu lub monopodu.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomurbanowicz
    Wydaje mi się że jest to wina działania autofocusa w takim oświetleniu. ..... Czy możliwe jest aby tak "głupiał" autofocus gdy w pobliżu jest jaśniej?
    Tak możliwe. AF potrzebuje światła i to sporo. Poniżej pewnej granicy nie bedzie działał wogóle. Nie wiem ile wynosi ta granica - podejrzewam, że coś około 3-4 EV. Poniżej to juz duże kłopoty. Silne źródło swiatła w pobliżu punktu AF to tragedia. AF działa na zasadzie pomiaru kontrastu wiec silne kontrastowe oświetlenie może go ogłupiac.

W takich warunkach to chyba robiłbym wszystko w manualu ze statywu - wolałbym wydłużyć czas do np. 1/30 i przymknąc obiektyw trochę mocniej - to da większą GO. Ostrość TEZ w manualu nawet tylko na skale na obiektywie i tak jest z reguły lepiej niż na AF. Chyba, że ostrzenie AF na jasny kontrastowy punkt i potem szybkie kadrowanie z "zamrożonym" AF.

Janusz

Dopiero zaczyna Awatar twilight

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Tak możliwe. AF potrzebuje światła i to sporo. Poniżej pewnej granicy nie bedzie działał wogóle.
    Zakres dzialania AF w dobrym lustrze to +/- EV 0-18 przy ISO 100 wiec w scenach ktore dotycza watku autofocus spokojnie powinien sie wyrobic.Jesli warunki sa zbyt trudne dla automatyki to obiektyw zwykle jezdzi w te i spowrotem,ale jezeli juz wyostrzy ,to po prostu powinno byc ostro

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ostrość wydaje się ok. przy takim światle stanowczo AF powinien wyrabiać. 50 nie rysuje najlepiej na pełnej dziurze i pewne poruszenie też może być, ale przecież zdjęcia nie powinno się oglądać na pełnym powiększeniu! W standardowym rozmiarze jest ok.

Być może zdjęcie ma przejarany czerwony kanał. Gdzieniegdzie powstają takie dziwne zafarby.

Druga polowa zdjęć http://212.33.73.85/tomaszg/foto/05Kopysc/index.html jest z 50. Obejrz, porównaj czy Twoje jest typowe.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Z tym powiększeniem to trochę nie tak - po takim powiększeniu można przekonać się o jakości zrobionego zdjęcia.
    No i chyba znalazłem przyczynę tej nieostrości... Zawsze robiłem kompaktem, w którym nie ma migawki no i lustra Stabilniej się przez to robiło, teraz muszę dać rękę do kalibracji imadłowej Po kilkudziesięciu próbach zdjęcia już wychodzą ostre, ale i tak jeszcze muszę poćwiczyć, żeby przy wciskaniu spustu delikatnie nie poruszyć. No nic, trening czyni mistrza ;-) Dziękuję i pozdrawiam.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez twilight
    Zakres dzialania AF w dobrym lustrze to +/- EV 0-18 przy ISO 100 wiec w scenach ktore dotycza watku autofocus spokojnie powinien sie wyrobic.Jesli warunki sa zbyt trudne dla automatyki to obiektyw zwykle jezdzi w te i spowrotem,ale jezeli juz wyostrzy ,to po prostu powinno byc ostro
    Tak tylko pełne światło obiektywu (to używane do AF) to 1.8 więc już potrzebuje oświetlenia "prawie" 2 EV. To 0-18 dotyczy tylko centralnego punktu pomiarowego. Te boczne już potrzebują więcej światła. Jeśli warunki są zbyt trudne to obiektyw jeździ i zdarza się, że ostrzy niedokładnie. Mam nawet taką obserwację (można sprawdzić samemu): aparat na statywie z wężykiem + marne światło, tak na granicy ostrzenia = 3/10 pomiarów AF jest spieprzonych. Nawet nie trzeba pstrykać wystarczy obserwować pierścień na obiektywie. Być może jest to trochę relacja body-obiektyw ale eksperyment jest powtarzalny. Niektóre obiektywy wykazują szczególne zdolności do takich zachowań. Moja osobista obserwacja to, że im krótsza ogniskowa i wieksza glebia ostrosci na pełnej dziurze tym AF częściej sie myli.

Janusz

Miasto
    Białystok

Domyślnie

0-18EV jest podobno podawane dla przesłony 1.4 a nie 1.0.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    0-18EV jest podobno podawane dla przesłony 1.4 a nie 1.0.
    No właśnie "podobno" ;-) Nie wiem - dla mnie EV to oświetlenie sceny i to co moge zmierzyć swiatłomierzem a ten uparcie gada 1s i f1.0 = 0EV :-) No ewentualnie 4s i f2.0 to też 0EV. Moje 20D poniżej 3-4EV jest albo wolne, albo się myli albo co pomiar AF to inny wynik - te 3/10 o których pisałem. Ciekawe, że w takich złych warunkach na manualnym ostrzeniu pika i błyska czerwonym jak mam dobrą ostrość. Czyli układ pomiarowy działa tylko wykonawczy nie chce.

Janusz

Miasto
    Białystok

Domyślnie

To jasne, ale aparat mierząc ostrość korzysta z obiektywu. Jeśli przy 0EV z 50/1.4 da radę, to z grzyb/2.8 da radę dopiero 2EV. Parametry pracy AF 0-18 dotyczą przesłony 1.4. Ktoś to z instrukcji wyczytał. Nie sprawdzałem sam, więc podobno.

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    ....Parametry pracy AF 0-18 dotyczą przesłony 1.4. Ktoś to z instrukcji wyczytał. Nie sprawdzałem sam, więc podobno.

W instrukcji to stoi napisane -0.5 do 18.0 (20C/68F ISO 100) - to by odpowiadało 0-18.0 dla obiektywu 1.4 :-) ale tylko "opdpwiadało". To odniesienie do obiektywu 50mm/1.4, o którym piszesz to i owszem jest tyle, że w "Exposure Control".

W tej instrukcji to dużo jest napisane. Używają zwrotu "metering range" co niestety może oznaczać, że mierzyć to mierzy ale "executing range" jest troche inny :-(

Janusz

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów