Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Canon 50 F/1,8 + zdjęcia z koncertu...

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie Canon 50 F/1,8 + zdjęcia z koncertu...

Witam

Pstrykałem ostatnio koncert 50-tką i przeszedłem duże rozczarowanie
    Nie wiem, czy to wina fizyki - w takich warunkach oświetleniowych tak wychodzi - czy wina obiektywu. Wybrałem najostrzejsze zdjęcie:

www.urbanowicz.xt.pl/ble/IMG_4881.JPG

Paramatry to:
    Tryb: M
    Przysłona:F/3,5
    Czas:1/80
    ISO:400
    Balans: AUTO

Dodam, że po raz kolejny coś nie tak ze zdjęciami w takich warunkach mi wyszło - poprzednio też nie najostrzejsze wyszły. Czy sądzicie że to wina obiektywu?

Dopiero zaczyna Awatar twilight

Domyślnie

Przyczyn moze byc kilka.Po pierwsze to jest bardzo zacne szkielko ale dopiero przy dosc znacznym przymknieciu,jak ono Ci rysuje przy 5,6 -8? Po drugie zdjecie moze byc nieznacznie poruszone,po trzecie-nie masz zalozonego jakiegos kiepskiego filterka ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Przeprowadziłem dość szczegółowy test mojej 50-tki przy którym stwierdziłem, że najlepiej ostrzy między 3,5 a 5,6 - tu są "szczyty" ostrości. Przy świetle dziennym wypada naprawdę nieźle - "bije" mojego KIT'a. Filtru nie miałem żadnego założonego. Nie wiem czy CZAS nie był powodem tej nieostrości - być może należałoby zrobić przy 1/100? Sam nie wiem, czy to co widać to wina poruszenia...

Domyślnie

Jesli przy swietle dziennym rysuje ok to najprawdopodobniej poruszenie,1/80 to czas graniczny przy ktorym juz mozna sie nie wyrobic.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Hmm... To jakie Twoim zdaniem powinny być parametry ustawienia trybu M w tym wypadku?

Domyślnie

Jesli z reki to czas bedzie priorytetem- nie dluzszy niz 1/100 a i tak trzeba zwracac uwage na stabilne trzymanie aparatu.Mysle ze tutaj najlepszym wyjsciem bylby statyw lub chociaz monopod,co znacznie rozszerzyloby pole manewru parametrami ekspozycji.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Wydaje mi się że jest to wina działania autofocusa w takim oświetleniu. Zrobiłem teraz test - podobne warunki oświetleniowe i podobne ustawienia aparatu. Ostry ma być kwiatek. Pierwsze zdjęcie:

www.urbanowicz.xt.pl/ble/IMG_4968.JPG

Ustawiłem ostrość w punkcie AUTOFOCUSA na środku, ale punkt wyboru ostrości na prawo od środka był na wysokości okna - jasne światło.
    Drugie zdjęcie:

www.urbanowicz.xt.pl/ble/IMG_4967.JPG

Ustawiłem ostrość w punkcie AUTOFOCUSA na środku, ale punkt wyboru ostrości na prawo był już na wysokości ramki od okna. Zdjęcie wyszło ostre na kwiatku. Czy możliwe jest aby tak "głupiał" autofocus gdy w pobliżu jest jaśniej?

Dodam że test na FF/BF wypadł świetnie....
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 13-11-2005 o 10:08

Domyślnie

IMO absolutnie niemozliwe,cos mi to wyglada na specyficzne wlasciwosci odwzorowania obrazu przez matryce.To juz nie moje rejony,niech sie wypowiedza Koledzy biegli w cyfrze

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomurbanowicz
    Wydaje mi się że jest to wina działania autofocusa w takim oświetleniu. ..... Czy możliwe jest aby tak "głupiał" autofocus gdy w pobliżu jest jaśniej?
    Tak możliwe. AF potrzebuje światła i to sporo. Poniżej pewnej granicy nie bedzie działał wogóle. Nie wiem ile wynosi ta granica - podejrzewam, że coś około 3-4 EV. Poniżej to juz duże kłopoty. Silne źródło swiatła w pobliżu punktu AF to tragedia. AF działa na zasadzie pomiaru kontrastu wiec silne kontrastowe oświetlenie może go ogłupiac.

W takich warunkach to chyba robiłbym wszystko w manualu ze statywu - wolałbym wydłużyć czas do np. 1/30 i przymknąc obiektyw trochę mocniej - to da większą GO. Ostrość TEZ w manualu nawet tylko na skale na obiektywie i tak jest z reguły lepiej niż na AF. Chyba, że ostrzenie AF na jasny kontrastowy punkt i potem szybkie kadrowanie z "zamrożonym" AF.

Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Tak możliwe. AF potrzebuje światła i to sporo. Poniżej pewnej granicy nie bedzie działał wogóle.
    Zakres dzialania AF w dobrym lustrze to +/- EV 0-18 przy ISO 100 wiec w scenach ktore dotycza watku autofocus spokojnie powinien sie wyrobic.Jesli warunki sa zbyt trudne dla automatyki to obiektyw zwykle jezdzi w te i spowrotem,ale jezeli juz wyostrzy ,to po prostu powinno byc ostro

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów