Może i tak. Ciekawi mnie za to, co do tego ma ISO.
No chyba ma. Ten układ pod lustrem TTL-CT-SIR też musi mieć jakąs czułość i to -.5 - 18.0 odnosi się do ISO100 i 20Celsuisza. To CMOS też tylko mniejszy.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Janusz
Nie, chyba nie. Wydaje mi się, że raczej chodzi tu o ustalenie jakiegoś punktu odniesienia. W końcu zależność przysłona, czas, czułość obowiązuje a EV opisuje tylko dwie pierwsze dla ISO 100 właśnie.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Dla ISO100 właśnie. Więc nie trzeba tego przecież powtarzać w specyfikacji.
Ale Ty twierdziłeś, że czujniki AF mają być może zmienne ISO. I to mnie ciekawi. Czy samo się obniża by zwiększyć dokładność?
Trzeba, trzeba :-) W ogromnej ilości róznych miejsc identyfikuje się standardy bardzo dokładnie, żeby uniknąc pomyłek. np. masę właściwą można podawać w 15C albo 60F. Przykładów mnóstwo. EV dla ISO100 to chyba nie jest standard ani ISO ani ASTM. Ponieważ można sensownie mówić o EV dla ISO1600 więc...Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Pojęcia nie mam :-) Jedyne co wiem to to ze ten cały "phase detection" to porównanie dwóch obrazów... że czujniki AF mają być może zmienne ISO. I to mnie ciekawi. Czy samo się obniża by zwiększyć dokładność?
http://photonotes.org/cgi-bin/entry....Phasedetection
Wiem też - z własnego doświadczenia - że granica 5.6 w 20D czasem jest a czasem jej nie ma - jak jest duże EV to 35-350/4.5-5.6 + TCx2 jakos se radzi. Jest osobny wątek na ten temat ale tu może być punkt wspólny.
No i zostaje to "być może" :-)
Janusz
To porównanie obrazów to dla mnie oznacza, że obrazy muszą powstać (żeby można je było porównywać) czyli zmiana ISO ma znaczenie.
Janusz
Jasne, że ma znaczenie czułość czujnika, tylko logiczne jest uzględnienie jej i podanie końcowego wyniku w postaci rozpiętości oświetlenia.
Nie. EV oznacza konkretne warunki oświetleniowe.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Znając EV możesz tymi trzeba zmiennymi manipulować. Chyba będą się ślizgać po płaszczyźnie jakiejś, nie?
Niektóre światłomierze podają wynik w EV.