Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: 5D Mark II - biały listek zasłania matrycę

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar nilhi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie 5D Mark II - biały listek zasłania matrycę

Zarejestrowałam się licząc na pomoc doświadczonych użytkowników.

Zajmuję się zawodowo fotografią, w tym ślubną. Wczoraj w trakcie przygotowań Panny Młodej, po wykonaniu około 3 zdjęć aparat przestał łapać ostrość. Nie był w stanie zrobić zdjęcia w trybie AF - manualnie się dało.
    Zrobiłam szereg prób - przetarłam styki, wymieniłam baterię (tak, wiem, mało prawdopodobne, aby to była kwestia baterii), przeszłam z trybu M na P (jakby to coś mogło zmienić) przeczyściłam automatycznie matrycę (choć była czysta), zmieniłam obiektywy (pracuję na 3 L-kach i rybim oku), wyłączałam, włączałam - nic nie pomagało. Na szczęście miałam pod ręką zapasowe body (starą i jarą 5d) ale problem pozostał.

Dziś rano stwierdziłam, że być może jakiś pyłem osiadł na czujniku, więc przedmuchałam gruszką aparat analogicznie jak przy czyszczeniu matrycy. Zadziałało. AF się odzyskał.
    Moja radość nie trwała jednak długo - otóż przed matrycą, jeszcze przed przedmuchaniem, zobaczyłam wystający lekko z prawej strony biały, cienki plastikowy listek. Nie pamiętałam go z poprzednich czyszczeń. Sprawdziłam drugą Mark II, którą mam - widać w niej ów listek całkowicie schowany z prawej strony. W felernej Mark II był on lekko wysunięty. Aparat już ostrzy, ale ów płatek zmienia swoje położenie - przesuwa się po matrycy zasłaniając ją i produkując czarne artefakty, z których najbardziej widowiskowy przesyłam w załączniku.

Nie wiem, czy to on był przyczyną braku ostrzenia, czy też nałożyły mi się naraz 2 różne problemy.
    Szukam informacji na temat tego, co to w ogóle jest, ale nie potrafię znaleźć.
    Aparat służy mi od zeszłego roku, zrobił ok. 25tys zdjęć.
    Spisywał się bez zarzutu.
    Na swój sprzęt chucham i dmucham, nigdy nie miał żadnego fizycznego wypadku, nie został przegrzany, upuszczony, po prostu do wczoraj był to szczęśliwy, działający aparacik.

Bardzo proszę o pomoc, ktokolwiek orientuje się, co to może być.

Wolałabym nie odsyłać aparatu do serwisu w środku sezonu. Niestety kupowałam aparat w szczytowej fazie popytu na niego przy braku podaży - kupiłam go przez Allegro ( od tego sprzedawcy: http://allegro.pl/my_page.php?uid=231621 ), gość zdaje się sprowadził go z Niemiec. Mam tylko europejską gwarancję. Teoretycznie powinnam odesłać go do sprzedawcy, a on dalej - ale w ten sposób cała sprawa bardzo się wydłuży. Jeśli nie okaże się, że z jakiejś dziwnej racji w ogóle mi go nie będą chcieli naprawić.

W każdym razie - gdyby istniała możliwość naprawy samodzielnej, albo chociaż zdefiniowania problemu - byłabym bardzo, bardzo wdzięczna.

Foto:
    http://mmgroup.nazwa.pl/uszkodzenie.jpg

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Polska jest w Europie, wiesz? Wysyłaj na Żytnią, nie ma się co zastanawiać.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy mówisz o tym serwisie?
    http://www.e-csi.pl/
    Czy to by było robione w ramach naprawy gwarancyjnej?

To będzie mój pierwszy kontakt z serwisem, więc zadam pytania bardzo podstawowe:
    1. czy wystarczy europejska gwarancja bez żadnej adnotacji "Canon Polska"?
    2. Czy mam dołączyć fakturę?
    3. czy robić to jednak samemu, bez pośrednictwa sprzedawcy?

Ile to może potrwać i kosztować, chyba nikt mi nie wywróży...

Ale czy masz pomysł, co to w ogóle jest?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    OK, doczytałam, że trzeba kartę i dowód zakupu.
    Piszą o karcie "podstemplowanej". Niestety z racji ostatniej przeprowadzki wszystkie pudła i karty pozostawiłam dla bezpieczeństwa w domu szanownych rodziców, więc będę mieć kartę w ręce dopiero w przyszły weekend.
    Ostatnio edytowane przez nilhi ; 08-08-2010 o 11:16 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przepraszam za bałagan w postach, początkująca jestem.

Zastanawiam się, jaką funkcję pełni ten listek. Bardzo, bardzo kusi, aby go po prostu wyjąć - mimo że lata po matrycy aparat działa bez zarzutu. AF śmiga.

Zapewne do CZEGOŚ jest potrzebny, ale czy ktoś ma pomysł, do czego..?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Znowu będzie podwójny...

Owszem, kupiłam to na moją firmę.

Czy to jest jakaś różnica?
    Ostatnio edytowane przez nilhi ; 08-08-2010 o 11:23 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Nilhi, jeżeli aparat jest na gwarancji to nie kombinuj, wysyłaj do serwisu na Żytnią, wcześniej przed wysyłką możesz tam zadzwonić dokładnie powiedzą co i jak. Nie wiem do czego może służyć ten "biegający" listek, z pewnością nie jest to normalne ;-), jeżeli sama naprawisz to w przyszłości może być problem ... z działaniem sprzętu i ewentualną późniejszą odsprzedażą ;-).

Miasto
    Kraków

Domyślnie

OK. Więc wybieram się dziś na wycieczkę z Krakowa do Bielska, bo właśnie na fakturze odkryłam, że datę sprzedaży mam 17 sierpnia 2009 więc jest dosłownie za 5 dwunasta... A że spać poszłam o 3, będzie to długa podróż.
    Wysłałam maila do serwisu także z prośbą o kosztorys gdyby chodziło o naprawdę pozagwarancyjną. Jak się dowiem, co to jest, napisze., może się komuś przyda. Chodzi mi po głowie, że to może być jakaś osłona procesora (?) albo coś w tym guście.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Podejrzewam, że kupowałaś to "na firmę", więc najprościej będzie wysłać na Żytnią.
    Powinni to zrobić w ramach gwarancji.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Tak. W tym przypadku nie możesz skorzystać z dobrodziejstwa ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Znając żytniaków, mogą powiedzieć (i to może o dziwo być prawda) że to uszkodzenie mechaniczne, z winy użytkownika, że niby upadł or sth.

Masz może jakieś zdjęcie, jak wygląda toto? Bo tak z opisu to trudno powiedzieć...
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    Znając żytniaków, mogą powiedzieć (i to może o dziwo być prawda) że to uszkodzenie mechaniczne, z winy użytkownika, że niby upadł or sth...
    Dżizas, nie ma co gdybać, tylko do serwisu... na gwarancji jest.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów