Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Co mnie sklonilo do Canona(albo i nie)

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Co mnie sklonilo do Canona(albo i nie)

Witam wszystkich a zarazem zegnam, moze nie bylem najbardziej aktywnym forumowiczem ale czesto zagladalem na te strone i czesto sie od Was duzo moglem dowiedziec.

Z Ojca nauczony milosci do Minolty sam ta marke a pozniej bagnet kultywowalem.(M5000, Duza Lady, A350) Teraz niestety sie od marki tej odwrocilem Przeszedlem na Canona 550d. Zrobilem to z prostego powodu, FILM, jak rowniez brak zaufania do marki po wypuszczeniu tych nowych body o prezencji metroseksualnych mydelniczek i seri NEX ktora jest dla mnie totalnym marnowaniem zasobow ludzkich. Jak juz wspomnialem film. Jestem studentem szkoly artystycznej gdzie filmy sa czescia mojego procesu naukowego. 550d za rozsadne pieniadze daje mi mozliwosc zrobic etiude na przyzwoitej optyce, w kazdym razie z manualna ostroscia i ekspozycja. To cos!

Tak wstepem a teraz konkrety, chcialem porownac te dwa modele i bardzo alfa wypada lepiej od 550d, no poza brakiem mozliwosci nakrecenia filmu.

Matryca, niestety w C jest mniejsza, dlatego przelicznik cropa sie zmienia. 1.6 do 1.5 na niekorzysc Canona. Na mojej 50 zeissa widac roznice! jest to prawie metr przy zdjeciach w kadrze amerykanskim.

Kolejny problem brak antishake w body. Dla uzytkownikow starych optyk, czyli mnie, bardzo cenie i lubie sobie focic starymi gratami m42 to wielka wada. Przy tym ze samym obietkywie, czyli 50 mm wypada zupelnie inny czas. 1/60 do 1/100. Tak tak, na sonolcie moglem zrobic zdjecie na 1/60 i bylem pewny ze bedzie "otro" no a niestety w canonie tak nie jest.

No i kolejny problem. Cos co w alfie bylo pieknym wynalazkiem. Ekranik zamocowany na magicu. Zrobienie zdjecia z zabiej perspektywy czy z wysokosci Pan Kracego nie oznaczalo skrzywienia kregoslupa czy wypinania pupy w kierunku mi nieznanym albo i oscenicznego lezenia na ziemi. Przesow ekranu i wsio samo sie robilo. Jesli z nad tlumu, to tez nie wymagalo zrecznosci i braku wstydu dzikiego zwierza. Troche mniej sie wtedy przesowal ale tez dawalo to juz mozliwosc skadrowania. Niestety tryb live view jest dla mnie przydatny tylko w momencie kiedy pozyczam mamie aparat albo mam ekran na stelarzu. Tutaj tak nie ma wiec dla mnie to bezsens.

Takie mam wrazenie po tygodniu uzywania mojego eosika. Troche tesknie za alfa i zaluje ze nie ma w sony odpowiednich ludzi na odpowiednich stanowiskach. Najbardziej natomiast tesknie za Duza Lady i jej wszystko majacym na wierzchu body. Nienawidze przsowac sie kursorem po opcjach.
    Aparat to narzedzie a nie komputer albo gra zrecznosciowa z padem.

Dopiero zaczyna Awatar lox
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Naprawdę nie wiem po co to biadolenie.

Biadolisz, że przelicznik jest inny w sony i w canonie, wiedziałeś, że wiąże się to ze zwężeniem obrazu.

Co do stabilizacji w korpusie, zdania są podzielone. Wcześniej używałeś Minolt, w których stabilizacji nie było i dawałeś sobie jakoś rade. Widać, że jak człowiek się rozleniwi i przyzwyczai to trudno mu to odebrać... No ale o tym też wiedziałeś.

Następna sprawa, ekranik. Na pewno (a może nie?) oglądałeś zdjęcia i widziałeś, że takiego ekraniku C 550D nie ma. Było sprawdzić jak się z tym robi zdjęcia i porostu zostawić ekranik w alfie tak jak w canonie i zrobić parę zdjęć.

No i w końcu co do przycisków. C 550D jest to aparat klasy amatorskiej i nie można od niego wymagać rozłożenia przycisków takiego samego jak np. w C 50D, 7D, czy choćby w jedynce, ponieważ jest porostu mniejszy.

Ludzie kupują Canona przede wszystkim dla jego obiektywów, których ma multum (przynajmniej ci, których ja znam).

Podsumowując: chcesz kupić aparat kieruj się swoimi kryteriami. Chcesz kręcić filmy, kup kamerę.
    Mój sprzęt Canon eos 40D + Canon 50 1.8 + na dniach Canon 24-105 f4 + Lowepro stealh reporter d 400 AW

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Mnie do Canona skłonił 3 lata temu: tani sprzęt z niskoszumym cmosem z drugiej ręki...no i pełny system do rozwoju w każdą stronę...C i N nie ograniczają obecnie to jest ich zaleta główna.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W cyfrowych minoltach od zawsze byla stabilizacjia. Maxuum 5000 to klisza wiec tam mozna sobie pozw.....tak naprawde to juz nie pamietam kiedy tym aparatem robilem zdjecia ale dawno. Nie ma tez co dzielic zdania, stabilizacja w korpusie oznacza ze nie musisz miec jej w optyce i tyle. No nie wiem co tu dzielic.

Widzialem ze ekran nie jest ruchomy ale nie zdawalem sobie sprawy jak bardzo mi bedzie tego ficzeru brakowalo :-(

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

ale możesz napisać o co chodzi?
    Przecież chyba nikt Cię nie zmuszał do zakupu Canona i pozbycia się alfy czy co tam miałeś.. chcesz mieć wszystko na guzikach - kup sobie nikona d700 to będziesz miał
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ale możesz napisać o co chodzi?)
    Też nie kumam tego wątku
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

no mialem Alfe, przeciez pisze....znaczy jest napisane...przypomne 350

To moze sobie kupie tez sputnik albo jojo.

Dziele sie uwagami, zebys w towarzystwie mogl powiedziec: "czytalem ze".

Canon jest super ale ma wady, jak bys dokladnie przeczytal to bys wiedzial co ja o tym sadze. No i tyle.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ale ta A 350 ma wielką zaletę jaką jest celownik. I doskonale w nim widać różnicę pomiędzy 1,5 a 1,6. Jaki procent obrazu widoczny jest w tym celowniku Alfy? Nex jest kosmicznym aparatem i filmowanie takich pierdół jak etiudy jest znacznie wygodniejsze niż jakąkolwiek lustrzanką.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pieczur Zobacz posta
    Jestem studentem szkoly artystycznej
    Ach ci studenci szkół artystycznych

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

[QUOTE=Pieczur;850842]tesknie za Duza Lady i jej wszystko majacym na wierzchu body. QUOTE]

Wróć do "Duza Lady" ale canona nie wyrzucaj, bo jak skończysz szkołę i klient a nie belfer postawi Ci wymagania, to szybko wrócisz do sprzętu odtrąconego.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów