Jak uruchomić profil kolorów po kalibracji? Plik profilu we właściwym katalogu windy. Karta ATI Radeon 9600 mobility. Niby jest ustawiony jako domyślny a nie chce ruszyć. Restartowany komputer, doinstalowałem Microsoft Color Control Panel i nic.
Jak uruchomić profil kolorów po kalibracji? Plik profilu we właściwym katalogu windy. Karta ATI Radeon 9600 mobility. Niby jest ustawiony jako domyślny a nie chce ruszyć. Restartowany komputer, doinstalowałem Microsoft Color Control Panel i nic.
A nie działa Panel sterowania->Ekran->Ustawienia->Zaawansowane->Zarządzanie kolorami->Dodaj a później Ustaw jako domyślne ?
Oczywiście "Dodaj" może być zbędne jeśli soft kalibratora wstawił już tam "swój" profil.
W każdym razie stworzony profil musi tam być, gdyby nie wskoczył jako domyślny- to go takim ustaw.
O to własnie chodzi że nie działa tzn. wszystko jest ustawine tak jak napisałeś a profil się nie uruchamia. Nie wiem, może ATI Control Panel coś blokuje?
Właściwy to: Windows->system32->spool->drivers->color sprawdź. :-)
Czym profilowałeś? Zobacz czy w msconfig jest "ptaszek" w okienku "calibration loader" albo coś w tym stylu (może się różnić w zależności od softu do profilowania)
W Color Aplet (w Panelu Sterowania) sprawdż co masz ustawione we właściwościach ekranu
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Nadal nie piszesz jakim softem kalibrowałeś, w każdym razie oprócz profilu musisz mieć jeszcze loader startujący wraz z systemem. U mnie siedzi w C:\Documents and Settings\All Users\Menu Start\Programy\Autostart.
Najlepiej właśnie Start->Uruchom: wpisz "msconfig"->Uruchamianie i tam szukaj loadera, musi być zaznaczony do odpalenia wraz z systemem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niektóre profilery w nazwie loadera dodają "gamma".
Ostatnio edytowane przez tantal ; 08-08-2010 o 12:26 Powód: Automerged Doublepost
Napisałem, tylko trochę zamotałem z cytatem w poprzednim poście a edycji niestety brak...
HueyPro- sorry, rzeczywiście jest wplątany w cytat. Nie znam, więc opierając się na tym co znam powtórzę że jak masz nowy profil we właściwym katalogu, ustawiony jako domyślny monitora i masz startujący wraz z systemem loader (gamma loader, calibration loader etc.) to powinno być ok.
Powiedz jeszcze na jakiej podstawie twierdzisz, że sie nie uruchamia? Może monitor jest dobrze zestrojony i po prostu nie widać, że się ładuje profil.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Używam laptopa do którego dopinam monitor crt 21". Mam zrobione 2 profile - osobno do crt osobno do wyświetlacza w lapku. Jeżeli przy podpiętym crt załaduję do niego profil z lcd laptopa powinno się chyba dać to zauważyć. Crt da się dobrze ustawić "na oko" i tu może być jego profil "nierozpoznawalny" ale profil laptopowy chyba już tak.