Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Dyfuzor do 430 EX II

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Wink Dyfuzor do 430 EX II

Witam.
    Mam pytanko do posiadaczy lampy 430 EX II. Czy Dyfuzor T4 pasuje do ww lampki? Z tego co poczytałem i widziałem, to różnicy w wielkości miedzy 430EX, a 430EX II nie ma. Tak więc proszę o odpowiedź i jak możecie to doradźcie jakiś inny dyfuzor do 430EX II, ale w rozsądnej cenie

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Pasuje.
    Co do dyfuzorów to ja osobiście myślę o Lightsphere (aktualnie posiadam T4 właśnie i efekty są różne - z tym, że ja lekko mówiąc w robieniu zdjęć z lampą jestem słabo obeznany)

Dopiero zaczyna

Domyślnie 430 EX II - jaki dyfuzor do portretów?

Witam,
    od kilku dni jestem posiadaczem lampy 430 EX II - działa bardzo dobrze; zdjęcia wyraźnie ostrzejsze i bardziej równomiernie naświetlone, jednak zastanawiam się, czy da się uzyskiwane efekty jeszcze bardziej poprawić za sprawą dyfuzora?
    chodzi mi o portrety.
    mam obecnie tego Stofena:

http://allegro.pl/dyfuzor-typu-stofe...323310344.html

czy wśród droższych modeli (np.
    http://allegro.pl/dyfuzor-lightspher...358524090.html)
    jest coś ciekawszego, czy raczej różnice są niewielkie?

z góry dziękuję za pomoc

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Do portretu potrzeba czegoś znacznie większego: softbox albo parasolka . Ten stofen w portrecie nie wiele daje w/g mnie nic. Ten drugi w pomieszczeniu będzie trochę lepszy bo część światła puszcza bokiem i do postaci dociera trochę światła odbitego od ścian czy sufitu.
    Na forum jest sporo na ten temat poszukaj , a na pewno znajdziesz odpowiedź
    http://www.google.pl/search?num=100&...nfo&tbs=&tbo=1
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

z 430EXII miałem zwykłego stofena. teraz mam właśnie Lightsphere w zestawie z Metz 58 AF-2 (wszak ma to mniejsze znaczenie z czym...). powiem tak - na razie znaczącej różnicy nie widzę, ale... mleczna nasadka wydaje się być bardziej taka... hmmm... mleczna..? świecenie na wprost z tym dyfuzorem troszkę lepiej łagodzi cienie, chociażby ze względu na szerokość nasadki i jej kształt - to mniej więcej tak jak w kwestii właściwej odległości lampy od parasolki transparentnej.

plusem/minusem są wymienne nasadki - plusem, bo łatwo wymieniasz na bursztyn lub chrom, chociaż możesz mieć i 3 kolory zwykłego stofena (minus?). no i gabaryty - musiałem się nakombinować by upchać to w torbie - na szczęście jest w miarę elastyczne.
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna Awatar rbanach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam Lightsphere do 430 EX II i światło jest bardziej miękkie w porównaniu do Stofena.
    Canon EOS 500D + BG-E5 | Canon EFS 10-22 USM | KIT | Canon EF 24-105/4L IS | Tamron 70-300 Di LD | Canon EF 28/1.8 USM |
    Canon EF 50/1.8 II | Samyang 500/6.3 DX | Speedlite 430 EX II | Pixel TR-332 | Polary i UV | Lowepro NOVA 200 AW |

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ugonio Zobacz posta
    Witam,
    od kilku dni jestem posiadaczem lampy 430 EX II - działa bardzo dobrze; zdjęcia wyraźnie ostrzejsze i bardziej równomiernie naświetlone, jednak zastanawiam się, czy da się uzyskiwane efekty jeszcze bardziej poprawić za sprawą dyfuzora?
    z góry dziękuję za pomoc
    Ja napiszę tak chcesz mieć znaczącą poprawę to pomyśl o camera off-flash czyli zdjęciu lampki z aparatu:-D
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Domyślnie

Dokladnie jak napisal Flowenol najlepszym rozwiazaniem chyba jest off-flash. Statyw i biala parasolka, lampa na kablu do tego lub ewentualnie jakis wyzwalacz i osiagniesz napewno lepsze efekty niz stofenami. Oczywiscie jesli chodzi o portrety.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

najlepszym i najtańszym dyfuzorem będzie ściana :P
    nie ma co błyskać lampą z sanek przy portrecie - lepiej lampę na kabel i odbijać światło od blendy, przez parasolkę itd.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dziękuję za porady; stopniowo będę dokupywał wymienione przez Was akcesoria

jeśli chodzi o off-flash, wystarczy taki, który przekazuje tylko manualne ustawienia lampy?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów