Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Zdjecia z ZOO

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Thumbs down Zdjecia z ZOO

Jeden gosc przyczepil sie na plfoto do mojego zdjecia, piszac ze publikowanie fotek z ogrodow zoologicznych bez pozwolenia na terenie UE podlega karze ilustam setek euro. Slyszal ktos o takim przepisie?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

chyba mu sie strasznie spodobala ta fotka i go zjadla zazdrosc :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

uehehehe, wszystko się może zdarzyć!
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Jeden gosc przyczepil sie na plfoto do mojego zdjecia, piszac ze publikowanie fotek z ogrodow zoologicznych bez pozwolenia na terenie UE podlega karze ilustam setek euro. Slyszal ktos o takim przepisie?
    Srutu tutu...
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Wypowiadanie takich bredni też powinno być karane...powiedzmy 100

EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Domyślnie

Chyba kara tu jest niewskazana
    raczej zamkniecie go w zakładzie odpowiednim dla takich psycholi

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A nawet jak jest to będziesz się nim przejmować?

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Robiąc gdziekolwiek zdjęcia dla celów komercyjnych musisz załatwić zgodę właściciela/administratora. Sam zakup biletu wstępu nie upoważnia do zarobkowania na terenie zoo, muzeum itp... To tak samo jak założyć tam stragan z pamiątkami lub ogródek piwny. Tak to jest to samo! Jeśli robisz zdjęcia do celów wydawniczych i otrzymasz za to zapłatę, to niestety musisz się podzielić z tym, kto utrzymuje (to zoo) obiekt we właściwym stanie, nadającym się do uzyskania atrakcyjnej fotografii. Chyba, że jest to również promocja tego obiektu, ale tu trzeba mieć pewność. I nie wiem czy są na to jakieś konkretne przepisy, ale mój firmowy radca prawny zdoiłby w tym przypadku przynajmniej 500E odszkodowania za jedną opublikowana fotę. I to powołując się na "prawo podmiotowe". Oczywiście, że w ramach zakupionego biletu można do woli "focić" dla siebie, byle nie publikować zarobkowo. To, że instytucje, muzea, ogrody zoo, botaniczne, wreszcie osoby prywatne (nie publiczne) nie dochodzą tych praw wynika po prostu z nieświadomości. I proszę bardzo nie wyzywać mnie od pisania bredni, bo wiem co czynię.
    No cóż, żyjemy w kraju gdzie prawa autorskie, prawa do ochrony wizerunku, wreszcie fundamentalne prawo własności jest powszechnie łamane. Smutne to.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zarobkowo - rozumiem. Ale za wystawienie zdjecia na stronie internetowej w celu pochwalenia sie swoimi umiejetnosciami fotograficznymi?

Ciekawi mnie tez jak sie ma do tego dodatkowa oplata za mozliwosc fotografowania ktora trzeba uiscic w kasie zoo, np. krakowskiego. Czy majac ten bilet moge sprzedac zdjecia? Ale jak udowodnic ze byly wtedy robione? Troche to bez sensu. Zreszta nie w kazdym zoo jest taki bilet.

W ogrodzie botanicznym mozna za to wykupic sobie prawo do zrobienia sesji slubnej, za chyba jakies 30 pln czy cos. Tutaj jednak nie trudno zauwazyc ze przez bramke przechodzi para mloda i fotograf.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

już poruszałem te ten temat ale jeszcze raz: jeśli ktoś zrobi zdjęcie panoramy Tatr, albo schroniska albo pięknego wodospadu i wyda album lub kalendarz, to czemu nie płaci właścicielowi tych dóbr? A architekci robiący zdjęcia budynkom lub elementom fasady i wklejający je później do swpoich projektów na których robią grubą kasę? Nie sprzeczam się jakie jest prawo, sprzeczam się tylko, że nawet jeśli jest tak bezsensowne, to nie jest przez nikogo stosowane a już najmniej przez tych, którzy upominają innych. Gazetowy reporter może zrobić zdjęcie ulicy przy której mieszkam i zarobić na tym kasę, podobnie z budynkami a nawet ludźmi. A "praworządni" straszą ludzi na plfoto.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów