Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Obiektyw czy lampa

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Obiektyw czy lampa

Posiadam 500D z kitem 15-55mm oraz 50mm 1.8, mogę przeznaczyć 1000zł na kolejną inwestycję. Głównie interesują mnie tylko portrety. Co mi polecacie z własnego doświadczenia dokupić w pierwszej kolejności? Jakiś lepszy obiektyw czy może lampę? Niestety nie miałem przyjemności wypróbowania innych szkieł oraz zewnętrznej lampy w moim Canonie. Dlatego też proszę o radę

Początki nałogu

Domyślnie

Wrzuć w skarbonkę. Jak odczujesz potrzebę dokupienia czegoś, będzie jak znalazł.

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

lampa nie da ci kadru, lampa to dodatek, wybrałbym szkło , chociaż lampa to tez fajna rzec sam zdecyduj czego bardziej potrzebujesz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

sprzedaj 50 1.8
    kup 50 1.4
    kup jakas tania lampe manualną
    kup tani statyw oswietleniowy
    kup parasolke transparentna
    kup uchwyt pod parasolke
    kup tanie wyzwalacze radiowe

i mozesz dzialac cos z portretami
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał

Domyślnie

Ja polecam lampę. Do zdjęć na dworze masz 50mm/1.8 która jest świetna do różnych rzeczy, a zwłaszcza do portretów. Lampa otworzy ci możliwości robienia zdjęć we wnętrzach, gdzie zwykle brakuje światła, a gdzie używanie wbudowanej lampy daje kiepskie efekty. Polecam lampę 430exII za 900 zł, a za 100 zł kup kabel do stopki i blendę, co umożliwi ci robienie klimatycznych portretów w domu.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    kup tani statyw oswietleniowy
    kup parasolke transparentna
    kup uchwyt pod parasolke
    kup tanie wyzwalacze radiowe

i mozesz dzialac cos z portretami
    Studia się jeszcze niestety nie dorobiłem, ani nie mogę znaleźć takiego miejsca w którym bym mógł to porozstawiać...
    Z wyżej wymienionego powodu mogę fotografować tylko pod gołym niebem, a w plenerze raczej wolałbym być mobilny, dlatego nadal stoję przy wyborze pomiędzy lampą a obiektywem. Zastanawiam się, czy różnica w cenie pomiędzy 50 1.4 a 50 1.8 w oczach amatora jest analogiczna do efektów, które może zarejestrować 500D?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

to co podalem to mobilny zestaw plenerowy
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

ja bym dokupil 85 1,8 na Twoim miejscu, chyba ze ogniskowa 50 jakos wyjatkowo Ci pasuje to wtedy 50 1,4. przy takiej jasnosci szkiel mozna spokojnie robic w zastanym swietle. lampe bym olal, bo jesli sie nad nia zastanawiasz znaczy, ze jej nie potrzebujesz, poza tym bez parasolki czy softboksa, statywu i czegos do zdalnego wyzwalania i tak na niewiele sie zda w plenerze

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aro84 Zobacz posta
    Niestety nie miałem przyjemności wypróbowania innych szkieł oraz zewnętrznej lampy w moim Canonie.
    więc moim zdaniem
    Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Wrzuć w skarbonkę.
    wydawanie tysiąca złotych w ciemno, na podstawie opinii ludzi z forum to wg. mnie błąd. To Ty będziesz robił zdjęcia. Znajdź kogoś z lampą, może jakąś fajną stałką, pobaw się i zobaczy czy to jest "to" :-D

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja szczegółowo rozwinę propozycję sebcia:
    statyw 45-75 zł (zależy od modelu, do używania z parasolką polecam ten droższy, do gołej lampy wystarczy mały),
    uchwyt - patrz tu: http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=16 - 60 zł
    lampa (lampy) - yongnuo 460 mk II (ok. 150zł), lub 560 (250zł) - kupisz na ebay u sprzedawców z Honk Kongu
    wyzwalacze - Yongnuo rf-602 (90zł), dodatkowy odbiornik (60zł), też u chińczyków
    parasolka - wedle uznania, ale najlepiej biała, 90 cm.

Polecam wziąć od razu dwie lampy. Spodoba ci się takie podejście do zdjęć, zapewniam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów