Cytat Zamieszczone przez aro84 Zobacz posta
no chyba tak zrobię, tylko obawiam się że nawet robiąc zdjęcia tym co mam będzie ciężko w przyszłości zdecydować czego mi brakuje, bo niestety nie mam możliwości testowania innych szkiełek czy lamp, gdyż w gronie moich znajomych jestem jedyną osobą która ma takie hobby :/
dowiesz sie jakiej ogniskowej potrzebujesz i jakiego swiatla, a potem wybierzesz najlepszy obiektyw w cenie jaka da rade zniesc Twoje konto.

Cytat Zamieszczone przez aro84 Zobacz posta
PS. Oglądałem Twoją galerię jest super, zdradź mi czym Ty robisz takie portrety, może mi potrzeba właśnie takich dowodów w postaci zdjęć, żeby ująć więcej oszczędności z konta na zakupy
dzieki, portrety byly robione tamronem 28-75 2,8 jak dla mnie do portretu za ciemny (lubie mala glebie ostrosci), poza tym jest troche gorszy na dlugim koncu, ktory wlasnie uzywam do portretu, dlatego tez niebawem kupie 50 1,4 canona badz jakies manualne szkielko o podobnej jasnosci, ale moze jeszcze ladniejszym bokehu
polecam watek naszego forum, na poparcie zdjeciami tego co doradzali koledzy http://canon-board.info/showthread.php?t=30155