Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: A510 - pomroczność jasna ;-)

skarbniq
    Guest

Domyślnie A510 - pomroczność jasna ;-)

Mam pytanie odnośnie filmików nagranych tą cyfrówką. Jak to zrobić żeby film na komputerze był tak samo barwny i jasny jak na wyświetlaczu aparatu ? Niestety po zgraniu na komputer przy użyciu standardowego oprogramowania Canona filmy są tak ciemne że z trudem można rozpoznać kształty... a na wyświetlaczu aparatu wszystko wygląda wspaniale.

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Zciemnić wyświetlacz w aparacie

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rozjaśnij monitor od komputera

Jeśli chcesz inaczej kombinować, to musiałbyś poszukać jakiegoś oprogramowania do edycji wideo. Inny sposób jaki możesz wypróbować, to kręcić zbyt jasne filmy A510 (jeśli jest możliwość korygowania EV w trybie filmowania), żeby dobrze wyglądały na monitorze, a nie na wyświetlaczu aparatu.

Poza tym aparat nie służy do kręcenia filmów, tylko do robienia zdjęć. Jeśli chcesz kręcić filmy w przyzwoitej jakości, to nie obedzie się bez kupna kamery:razz:
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

możeesz próbować rozjaśniać np. virtualdubem, ale to się wiążę z przekodowaniem całego filmiku. albo przerzuć się na kodeki ffdshow, one mają możliwość regulacji jasności.

Ale zjawisko jest dziwne. U brata nic takeigo nie ma.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Według mnie problem leży w złym skalibrowaniu monitora. Na pewno od tego bym zaczął rozwiązywanie problemu. Masz tak samo ze zdjęciami z tego aparatu?
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria.solti.pl

skarbniq
    Guest

Domyślnie

Tak - wiem ze aparat sluzy do robienia zdjec a nie filmow

Jezeli chodzi o zdjecia to roznica między aparatem a monitorem jest... ale niewielka i wydawalo mi sie to normalne.

Najprosciej bedzie sprobowac zgrac filmiki na inny komputer - wtedy moze upadnie teoria ze wina lezy po stronie monitora... zaraz to zrobie

Samo rozjasnienie chyba wiele nie da - bo po prostu, na chłopski rozum, nie ma tam z czego wyciągnąć tych barw które są na wyświetlaczu. Będzie jaśniejsza brązo-szaruga

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Spróbuj nakręcić filmik na pełnym słońcu. Może aparat nie wyrabia.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Weź też pod uwagę to, że w A520 nie działa podczas kręcenia filmu ani AF, ani zmiana parametrów ekspozycji. Blokują się one w momencie rozpoczęcia kręcenia filmu.
    galeria.solti.pl

skarbniq
    Guest

Domyślnie

To tez rozumiem. I nie dziwilbym sie jakby po prostu filmiki nie wyszly. Ale dlaczego przegladane w aparacie sa cacy a potem juz nie :-( Zgralem na laptopa i jest lepiej - chociaz nie idealnie.

dzieki za wszystkie rady

Tomasz83
    Guest

Domyślnie

Ludzie, leczą mnie teksty typu "tak w ogóle to od robienia filmów jest kamera".
    No coś takiego...
    Też kiedyś zdażyło mi się to z G2. Teraz tego nie ma- w międzyczasie przeinstalowałem system. Nie wiem, co ci doradzić-spróbuj może sciągnąć jakąś nową paczkę kodeków, a wcześniej odinstaluj stare.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów