Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 92

Wątek: JAK CZĘSTO formatujecie karty?

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A z logicznym myśleniem dobrze?
    Trudno jest mi w kilku zdaniach pisać ze szczegółami... napisałem tylko uproszczony wniosek bo po co się rozwodzić nad czymś co nie jest odpowiedzią na zadane przez kolegę pytanie czy formatować karty czy nie... nie wspominał nic o tym czy się pliki fragmentują na karcie .

BTW zauważyłem, że przy zapełnieniu karty np. do połowy i wykasowaniu części zrobionych wcześniej zdjęć, aparat zapisuje zdjęcia nie na miejsca usuniętych przed chwilą zdjęć ale kontynuuje zapisywać kartę od miejsca tam gdzie skończył i zapełnia ją do końca po czym wraca na początek do miejsc które pozostały po usunięciu fotek... przypadek czy prawidłowość... chętnie sprawdzę .
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 17-11-2005 o 05:08
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A ja i tak miałem pocięte zdjęcia przy odzyskiwaniu
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

OT: Jak sie nam Kolega Diodak rozchulal na forum, jak juz identyfikatory sa :-) A wczesniej ani nie bylo mowy, taki nawal zajec ;-) :-P

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    OT: Jak sie nam Kolega Diodak rozhulal na forum, jak juz identyfikatory sa :-) A wczesniej ani nie bylo mowy, taki nawal zajec ;-) :-P
    Ehem, nie widzisz właśnie w tym pewnej logiki?? Kiedy był zajęty to nie pisał, gdy ma czas to pisze

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Mimo wszystko taka płytka jest skazana na powolne wracanie do pierwotnego kształtu.
    czyli co??? za jakieś 10-więcej lat będzie można znowu se coś na tej płytce nagrać?? taki recycling

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    OK to ja wiem swoje a Ty swoje . Jakby było o co walczyć np. sześciopak bro, albo np. rolkę T-Max’a z wywołaniem to bym poświęcił trochę czasu na test z dowodami a tak to po co wyważać otwarte drzwi .

Ale to jest rzecz prawie nietestowalna. Mi chodzi o zwykla zapobiegliwosc. Jak ci sie zdarzy utrata danych to moze sie to tak niefartownie zdarzyc ze zaden wczesniejszy test by mogl tego nie wykazac.
    Mi chodzi o sytuacje z zycia wziete.

Rownie dobrze mozesz testowac trwalosc plytek CD sztucznie postarzajac je, a zycie i tak swoja historie na nich wypisze i wszystkie takie testy mozesz o kant d* potluc 8)

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Hmmm, stary wątek, ale może ktoś tu jeszcze zerknie... ;-)

Mam kilka wątpliwości dotyczących zapisu na kartach, bo moja wiedza o nich opiera się na razie wyłącznie na strzępach informacji i plotkach napotykanych w... "sieci Web"

Oto niektóre plotki, jake znam:
    1. Każda karta ma skończoną żywotność i normalnie wynosi ona kilkaset tysięcy cykli zapisu (dla najczęściej wykorzystywanego jej fragmentu - ta duża liczba cykli jest tyleż optymistyczna co podejrzana...)
    2. Bywają karty wyposażone w kontroler dbający o równomierne wykorzystywanie całego nośnika podczas jego eksploatacji.
    3. Tańsze karty nie dbają tak o równą statystykę zapisu dla każdej komórki pamięci, wiec używanie ich w skrajnie niekorzystny sposób (np. format po każdych dziesieciu fotkach i ich zrzucie) może teoretycznie znacznie skracać ich żywotność.

Teraz załóżmy (teoretycznie - na potrzeby poniższego pytania), że nasza jedyna karta średnio wytrzymuje tylko powiedzmy 10 (słownie: dziesięć) cykli zapisu i w żaden sposób nie optymalizuje automatycznie tego, gdzie zapisywane są na niej dane i jak często. Naturalna staje się w takim przypadku skłonność użytkownika do zapełniania takiej karty zawsze do końca i jak już karta się zapełni, chęć usunięcia z niej w całości poprzedniej sesji (która już dawno została zrzucona na kompa), aby móc kontyuować zapis kolejnych zdjeć w sesji bieżącej...

Wreszcie pytanie: Czy da się to wykonać szybko w 400d?

Szybko - czyli nie usuwając zdjeć pojedyńczo, jedno po drugim, ani zdjeć wszyskich, wraz z tymi z bieżącej sesji, przez usuwanie masowe lub format. Próbowałem zapisywać sesje w oddzielnych folderach, ale polecenie Erease > All zawsze czyści całą kartę - podobnie jak Format. Może coś pominąłem, ale mam wrażenie, że Erease All dubluje tylko funkcjonalność Formatu... Wygląda mi to na programowo odciętą funkcjonalność systemu pochodzącego z droższych puszek Canona, :-( gdzie Erease All czyści tylko bieżaczy folder... Jak odblokować w 400d pełną kontrolę nad taką segregacją zdjęć w autonomicznie usuwalnych folderach???

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Ja jeszcze nigdy nie formatowałem karty, nie wiem niby w jakim celu jest sens to robić tymbardziej że te pamięci mają ograniczoną liczbe cykli zapisu i odczytu. Zawsze to klika zdjęć więcej na tej karcie zrobie niż jakbym co chwila ją formatował
    Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu jak to ktos powiedzial:P

ja za kazdym razem formatuje po zgraniu zdjec na kompa, bo po prostu to szybciej trwa niz usuwanie.
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Mam kartę prawie 1,5 roku i nigdy jej nie formatowałem. Kasuję pliki zazwyczaj w czytniku po zgraniu, a czasami w aparacie - jeśli zapomnę przy przegrywaniu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez speed555 Zobacz posta
    Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu jak to ktos powiedzial:P

ja za kazdym razem formatuje po zgraniu zdjec na kompa, bo po prostu to szybciej trwa niz usuwanie.
    Naprawdę? U mnie opróżnianie pełnej karty trwa może z 5 sekund...
    Ostatnio edytowane przez chuckyy ; 08-03-2007 o 22:07 Powód: Automerged Doublepost
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

randon
    Guest

Domyślnie

4 GB formatuję zawsze po zrzucie na kompa.nie formatuję w kompie tylko spod aparatu, w moim parę sekund. Na żywotność karty to nie ma znaczenia.

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów