Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 92

Wątek: JAK CZĘSTO formatujecie karty?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Hmmm, stary wątek, ale może ktoś tu jeszcze zerknie... ;-)

Mam kilka wątpliwości dotyczących zapisu na kartach, bo moja wiedza o nich opiera się na razie wyłącznie na strzępach informacji i plotkach napotykanych w... "sieci Web"

Oto niektóre plotki, jake znam:
    1. Każda karta ma skończoną żywotność i normalnie wynosi ona kilkaset tysięcy cykli zapisu (dla najczęściej wykorzystywanego jej fragmentu - ta duża liczba cykli jest tyleż optymistyczna co podejrzana...)
    2. Bywają karty wyposażone w kontroler dbający o równomierne wykorzystywanie całego nośnika podczas jego eksploatacji.
    3. Tańsze karty nie dbają tak o równą statystykę zapisu dla każdej komórki pamięci, wiec używanie ich w skrajnie niekorzystny sposób (np. format po każdych dziesieciu fotkach i ich zrzucie) może teoretycznie znacznie skracać ich żywotność.

Teraz załóżmy (teoretycznie - na potrzeby poniższego pytania), że nasza jedyna karta średnio wytrzymuje tylko powiedzmy 10 (słownie: dziesięć) cykli zapisu i w żaden sposób nie optymalizuje automatycznie tego, gdzie zapisywane są na niej dane i jak często. Naturalna staje się w takim przypadku skłonność użytkownika do zapełniania takiej karty zawsze do końca i jak już karta się zapełni, chęć usunięcia z niej w całości poprzedniej sesji (która już dawno została zrzucona na kompa), aby móc kontyuować zapis kolejnych zdjeć w sesji bieżącej...

Wreszcie pytanie: Czy da się to wykonać szybko w 400d?

Szybko - czyli nie usuwając zdjeć pojedyńczo, jedno po drugim, ani zdjeć wszyskich, wraz z tymi z bieżącej sesji, przez usuwanie masowe lub format. Próbowałem zapisywać sesje w oddzielnych folderach, ale polecenie Erease > All zawsze czyści całą kartę - podobnie jak Format. Może coś pominąłem, ale mam wrażenie, że Erease All dubluje tylko funkcjonalność Formatu... Wygląda mi to na programowo odciętą funkcjonalność systemu pochodzącego z droższych puszek Canona, :-( gdzie Erease All czyści tylko bieżaczy folder... Jak odblokować w 400d pełną kontrolę nad taką segregacją zdjęć w autonomicznie usuwalnych folderach???

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Mam kartę prawie 1,5 roku i nigdy jej nie formatowałem. Kasuję pliki zazwyczaj w czytniku po zgraniu, a czasami w aparacie - jeśli zapomnę przy przegrywaniu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez speed555 Zobacz posta
    Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu jak to ktos powiedzial:P

ja za kazdym razem formatuje po zgraniu zdjec na kompa, bo po prostu to szybciej trwa niz usuwanie.
    Naprawdę? U mnie opróżnianie pełnej karty trwa może z 5 sekund...
    Ostatnio edytowane przez chuckyy ; 08-03-2007 o 22:07 Powód: Automerged Doublepost
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Naprawdę? U mnie opróżnianie pełnej karty trwa może z 5 sekund...
    A formatowanie ok sekundy. Co w niektorych przypadkach (sport, samoloty) szastania kartami MA znaczenie wbrew pozorom .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A formatowanie ok sekundy. Co w niektorych przypadkach (sport, samoloty) szastania kartami MA znaczenie wbrew pozorom .
    Chyba dłużej trwa dokopanie się do polecenia Format niż przyciśnięcie klawisza Erease. - Sam używam formata bo mi się nie spieszy ;-)

Aha, jeszcze raz zapyam w skrócie: Da się w 400d usuwać hurtowo ale tylko niektóre fotki z karty

Wiem że jest atrybut Protected ale nadawanie go trwa tyle samo co pojedyńcze usuwanie (przy założeniu, że chcemy skasować równo połowę fotek z karty)...
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 11-03-2007 o 10:29

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Chyba dłużej trwa dokopanie się do polecenia Format niż przyciśnięcie klawisza Erease.
    W przypadku 20D i Custom Function nr 11 na 1 ('Menu button return position' = Previous) - nieprawda .

Domyślnie

W przypadku 20D i Custom Function nr 11 na 1 ('Menu button return position' = Previous) - nieprawda .
    Aaa to sorry - nie byłem świadom. :wink:

Uzależniony

Domyślnie

I własnie z tego między innymi względu wyłącznie formatuję.

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Gdyby kwestią życia i śmierci były dla mnie te 4 sekundy to wolałbym dorzucić z 200 zł na większą kartę :P
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Gdyby kwestią życia i śmierci były dla mnie te 4 sekundy to wolałbym dorzucić z 200 zł na większą kartę :P
    A co jesli w danym, pechowym momencie i na tej wiekszej karcie zabrakeni miejsca? Kupisz jeszcze wieksza. A co jesli i na tej jeszcze wiekszej zabraknie akurat wtedy? Kupisz jeszcze wieksza. A co jesli twoj sprzet nie obsluzy tak duzej karty? A co jesli nie ma jeszcze wiekszych kart?
    No nic... dalej sie bedziesz upieral byle tylko nie formatowac .

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

A co jesli w danym, pechowym momencie i na tej wiekszej karcie zabrakeni miejsca? Kupisz jeszcze wieksza. A co jesli i na tej jeszcze wiekszej zabraknie akurat wtedy? Kupisz jeszcze wieksza. A co jesli twoj sprzet nie obsluzy tak duzej karty? A co jesli nie ma jeszcze wiekszych kart?
    No nic... dalej sie bedziesz upieral byle tylko nie formatowac .
    chyba nie pstrykasz zdjec i nie zgrywając je kasujesz..?? więc chyba wyciągasz i zgrywasz a to też trwa i to nie sekundy. mz szybciej jest karte wymienic a chyba nie powiesz że nie ma tylu kart w sprzedaży i że może ci zabraknąć..??

chyba że da się jednocześnie zrzucać nie wyciągając karty i to w trakcie robienia zdjeć..?
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 17-03-2007 o 18:51

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów