Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 92

Wątek: JAK CZĘSTO formatujecie karty?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Diodak, po formacie tracisz FAT tak? A jeśli zdjęcia były pofragmentowane? Przecież to się zdaża!
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Diodak, po formacie tracisz FAT tak?
    Tablica alokacji jest zamazywana, ale pliki i ich nagłówki z pełną informacją o pliku są cały czas na dysku. Wystarczy, prostym softem przeskanować sektor po sektorze cały dysk i pliki muszą się znaleźć i to w nienaruszonej postaci.

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A jeśli zdjęcia były pofragmentowane? Przecież to się zdaża!
    Jak pisałem, aparat zapisuje zdjęcia w postaci niepofragmentowanej - pojedynczych paczek danych. Pliki pofragmentowane mogą sie zdarzyć jeśli zapełniany kartę do spodu i w między czasie wybiórczo kasowaliśmy sporą liczbę plików. Chociaż w tym przypadku, jeśli usuniemy jakąś fotkę ze środka karty to w jej miejsce wskakuje nowa o podobnych rozmiarach lub mniejsza dlatego jeśli faktycznie zapychamy kartę do ostatniej klatki to ta ostatnia może być akurat pofragmentowana, ale nie popadajmy w paranoję . Okazuje się, że żywotność i bezawaryjność dysków czy pamięci Flash jest większa niż w przypadku płytek CD-R... te potrafią po 5 latach być zupełnie bezużyteczne na sutek odkształceń warstwy z zapisanymi danymi ale czy nie odchodzimy od tematu częstości formatowania kart .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie ma co sie rozwdozic. Diodak wie swoje i poki nie straci waznych zdjec to bedzie szedl w zaparte. Wiec ode mnie EOT ale juz wspolczuje tych przyszlych straconych zdjec tak ufnemu Diodakowi.
    Ale mimo ze wspolczuje to i tak jesli sie o tym dowiem to z dzika satysfakcja wycedze: "a nie mowilem" ?

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Gdyby po przeniesienu zdjec jednak okazalo sie ze cos jest nietak to bez problemu mozna je jeszcze z karty wyciagnac. Chociaz ostatnio zaczalem kasowac fotki w czytniku juz po zgraniu i sprawdzeniu ale nie formatuje karty A tak przy okazi jezeli formatowanie ani nic nie poleprza ani tez nie szkodzi to niech kazdy robi wedle uznania. Naprzyklad jak kogos stac to moze ani nie formatowac ani nie kasowac tylko kupowac nowa karte

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Jak pisałem, aparat zapisuje zdjęcia w postaci niepofragmentowanej - pojedynczych paczek danych. Pliki pofragmentowane mogą sie zdarzyć jeśli zapełniany kartę do spodu i w między czasie wybiórczo kasowaliśmy sporą liczbę plików.
    A z logicznym myśleniem dobrze? Przecież udowodniłeś, że mogą być pofragmentowane. Już skasowanie jednego zdjęcia może pofragmentować dwa!

Chociaż w tym przypadku, jeśli usuniemy jakąś fotkę ze środka karty to w jej miejsce wskakuje nowa o podobnych rozmiarach lub mniejsza dlatego jeśli faktycznie zapychamy kartę do ostatniej klatki to ta ostatnia może być akurat pofragmentowana, ale nie popadajmy w paranoję .
    Ale o czym ty mówisz? Kończy Ci sie karta, kasujesz część zdjeć i robisz dalej. Praktycznie każde z tych dodatkowych będzie pofragmentowane! I nie są to gdybania, ale doświadczenie. Mogę ci przysłać (o ile nie wywaliłem) kilka takich pourywanych zdjęć powstałych w ten sposób.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Naprawdę zdażały Ci się urwane pliki zdjęć??
    Ja (albo moja żona) dosyc często kasujemy niektóre zdjęcia z karty i robimy dalej. I nigdy nic się jeszcze nie popsuło.
    Ani w G5 ani w 350d.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Minek, tu chodzi o odzysk z sformatowanej karty. Raz mi się to zdażyło.

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Okazuje się, że żywotność i bezawaryjność dysków czy pamięci Flash jest większa niż w przypadku płytek CD-R... te potrafią po 5 latach być zupełnie bezużyteczne na sutek odkształceń warstwy z zapisanymi danymi ale czy nie odchodzimy od tematu częstości formatowania kart .
    Jak się je trzyma na półce przy piecu martenowskim (choć nie tylko) to może i tak jest.
    A ja właśnie odczytałem przed momentem jakąś taką ok. 10 letnią CD-R. Lucky one!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie ma co sie rozwdozic. Diodak wie swoje i poki nie straci waznych zdjec to bedzie szedl w zaparte.
    OK to ja wiem swoje a Ty swoje . Jakby było o co walczyć np. sześciopak bro, albo np. rolkę T-Max’a z wywołaniem to bym poświęcił trochę czasu na test z dowodami a tak to po co wyważać otwarte drzwi .
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 17-11-2005 o 05:53

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    Jak się je trzyma na półce przy piecu martenowskim (choć nie tylko) to może i tak jest.
    A ja właśnie odczytałem przed momentem jakąś taką ok. 10 letnią CD-R. Lucky one!
    hehe, ja też nie narzekam na swoje nagrania, ale trafiły mi się kiedyś płytki Samsung'a czyli mojej ulubionej firmy i niestety obecnie nie do odczytu. Płytka z tłoczni ma fizyczne zagłębienia na powierzchni. Czysta płytka CD-R ma jednolitą powierzchnię która jest odkształcana laserem tak, aby padający promień przy odczycie akceptował te pseudo zagłębienia jako normalne rowki. Mimo wszystko taka płytka jest skazana na powolne wracanie do pierwotnego kształtu.

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów