Hmmm, stary wątek, ale może ktoś tu jeszcze zerknie... ;-)
Mam kilka wątpliwości dotyczących zapisu na kartach, bo moja wiedza o nich opiera się na razie wyłącznie na strzępach informacji i plotkach napotykanych w... "sieci Web"![]()
Oto niektóre plotki, jake znam:
1. Każda karta ma skończoną żywotność i normalnie wynosi ona kilkaset tysięcy cykli zapisu (dla najczęściej wykorzystywanego jej fragmentu - ta duża liczba cykli jest tyleż optymistyczna co podejrzana...)
2. Bywają karty wyposażone w kontroler dbający o równomierne wykorzystywanie całego nośnika podczas jego eksploatacji.
3. Tańsze karty nie dbają tak o równą statystykę zapisu dla każdej komórki pamięci, wiec używanie ich w skrajnie niekorzystny sposób (np. format po każdych dziesieciu fotkach i ich zrzucie) może teoretycznie znacznie skracać ich żywotność.
Teraz załóżmy (teoretycznie - na potrzeby poniższego pytania), że nasza jedyna karta średnio wytrzymuje tylko powiedzmy 10 (słownie: dziesięć) cykli zapisu i w żaden sposób nie optymalizuje automatycznie tego, gdzie zapisywane są na niej dane i jak często. Naturalna staje się w takim przypadku skłonność użytkownika do zapełniania takiej karty zawsze do końca i jak już karta się zapełni, chęć usunięcia z niej w całości poprzedniej sesji (która już dawno została zrzucona na kompa), aby móc kontyuować zapis kolejnych zdjeć w sesji bieżącej...
Wreszcie pytanie: Czy da się to wykonać szybko w 400d?
![]()
Szybko - czyli nie usuwając zdjeć pojedyńczo, jedno po drugim, ani zdjeć wszyskich, wraz z tymi z bieżącej sesji, przez usuwanie masowe lub format. Próbowałem zapisywać sesje w oddzielnych folderach, ale polecenie Erease > All zawsze czyści całą kartę - podobnie jak Format. Może coś pominąłem, ale mam wrażenie, że Erease All dubluje tylko funkcjonalność Formatu... Wygląda mi to na programowo odciętą funkcjonalność systemu pochodzącego z droższych puszek Canona, :-( gdzie Erease All czyści tylko bieżaczy folder... Jak odblokować w 400d pełną kontrolę nad taką segregacją zdjęć w autonomicznie usuwalnych folderach???![]()