Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 92

Wątek: JAK CZĘSTO formatujecie karty?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Od czasu do czasu, dopiero po zrzuceniu zdjęć na 3xDVD.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Vitez, wszystko moze pasc, nawet w analogach moze sie otworzyc scianka i "wypluc" film. Ryzyko zawsze istnieje, ale czy to jest powod zeby nie uzywac databanku ?

Chyba nie zrozumiales.
    Ja nie pisalem nic o powodach uzywania databanka (przeciez sam uzywam), tylko o powodach uzywania opcji PRZENIES w databanku zamiast skopiowac a czyscic karte dopiero gdy jej znowu potrzebujesz/jestes pewien ze zdjecia sa bezpieczne, a nie od razu po zrzuceniu zdjec.

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Chyba nie zrozumiales.
    Ja nie pisalem nic o powodach uzywania databanka (przeciez sam uzywam), tylko o powodach uzywania opcji PRZENIES w databanku zamiast skopiowac a czyscic karte dopiero gdy jej znowu potrzebujesz/jestes pewien ze zdjecia sa bezpieczne, a nie od razu po zrzuceniu zdjec.
    Rzeczywiscie do konca nie zrozumialem, taka sytuacja o ktorej piszesz jest malo prawdopodobna u mnie poniewaz 2 razy zdjecia zgrywam na dysk (databank), pierwszy raz jako "kopiuj" a drugi raz jako "przenies".
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A mi raz się zdażyło. Databank coś pochrzanił i połowa fotek w plecy. Jakieś undelete z karty pomogło i dzięki temu np. mam jeszcze tą fotę http://212.33.73.85/tomaszg/foto/05K...d_175.jpg.html
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Ja jeszcze nigdy nie formatowałem karty, nie wiem niby w jakim celu jest sens to robić tymbardziej że te pamięci mają ograniczoną liczbe cykli zapisu i odczytu. Zawsze to klika zdjęć więcej na tej karcie zrobie niż jakbym co chwila ją formatował
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

snow, w takim razie rozumiem, ze ich równiesz nie kasujesz regularnie?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Tak, kasuje te gorsze :P Lepsze zostawiam na karcie
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    usuwanie na 300D trwało wieki, na czytniku moim zdaniem zalezy od ilości plików, im więcej tym dłużej usuwa, formatowanie to tylko śmignięcie...
    Tak, usuwanie w 300D trwa wieki, ale napisałem, ze chodzi o usuwanie w czytniku USB 2.0 . No i po co kopiować z karty a potem ją formatować/usuwać jak mozna od od razu przenosić .

A teraz wyobraz sobie sytuacje... karte po przeniesieniu zdjec z powrotem do aparatu na plenerze, ale to juz byly ostatnie zdjecia i nic nowego nie zrobiles a tymczasem... pada ci dysk w Databanku !
    I zdjecia stracone bo je przeniosles.
    Przeciez dane fizycznie zostają czy usuniesz/sformatujesz czy też nie... darmowy soft odzyskuje wszystkie foty i zrzuca na dysk .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Przeciez dane fizycznie zostają czy usuniesz/sformatujesz czy też nie... darmowy soft odzyskuje wszystkie foty i zrzuca na dysk .
    I ufasz temu darmowemu softowi ze na pewno odzyska ci wszystkie zdjecia, w tym to najwazniejsze zdjecie twojego zycia ktore mogl zabic ci databank?
    Jesli tak to gratuluje ufnosci 8) , albo zazdroszcze tego ze jeszcze nigdy nie straciles zadnych danych z powodu padu dysku/karty itp w sposob niemozliwy (nie liczac drogich specjalistycznych firm) do odzyskania.

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I ufasz temu darmowemu softowi ze na pewno odzyska ci wszystkie zdjecia, w tym to najwazniejsze zdjecie twojego zycia ktore mogl zabic ci databank?
    Vitez, to nie kwestia zaufania, poprostu aparat to prosta maszyna... zapisuje zdjęcia w postaci jednego ciągu danych (niepofragmentowane pliki) i ryzyko, ze któreś zdjęcie się nie odzyska jest poprostu zerowe ... nie toretyzuje ...spradziłem to :P

Jesli tak to gratuluje ufnosci 8) , albo zazdroszcze tego ze jeszcze nigdy nie straciles zadnych danych z powodu padu dysku/karty itp w sposob niemozliwy (nie liczac drogich specjalistycznych firm) do odzyskania.
    Straciłem kilka razy pewne porcje danych ale oczywiście na dyskach twardych bo na CF-ie nie ma mozliwości stracić zdjeć tak jak piszesz. Po za tym zdobyłem już doświadczenie w odzyskiwaniu danych dlatego, z dysków też da się sporo odzyskać ale to nie forum o tym. Wiem, że sceptycznie podchodzisz do tego co napisałem, ale ewentualnie zweryfikuj te dane, zanim zaprzeczysz .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów