Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 92

Wątek: JAK CZĘSTO formatujecie karty?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie JAK CZĘSTO formatujecie karty?

właśnie czytając o nowym tanku zauważyłem, że zalecają częste formatowanie karty, najlepiej po kazdym zrzucie na tanka by nie dochodziło do popaprania danych na karcie

w 300D robiłem to po kazdym zrzucie bo w ten sposób najszybciej pozbywałem się danych z karty, usuwanie trwało za długo, a wejście w menu do format było bardzo szybkie,

w 20D jest trudniej, bo trzeba kółkiem kręcić i przez to wolniej się do formatu dochodzi, ale także z tego korzystam

i teraz pytanie -> jak i czy w ogóle częste formatowanie wpływa niekorzystnie na kartę???

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

jak zgrywam karte w czytniku to na koniec zawsze z niej kasuje dane... jak zapomne skasowac i mam ja juz w aparacie to formatuje bo jest szybciej i kasuja sie z niej katalogi...kasuja zdjecia zostaja puste katalogi ktorych nie lubie

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ja z kolei nigdy nie formatuje kart i jeszcze mi sie zadne dane nie porypaly. Fotki zawsze kasuje z aparatu, nigdy w czytniku.

Czy przypadkiem nie jest tak ze formatowanie wyzeruje licznik? Bo mam ustawione na zliczanie ciagle wiec przynajmniej wiem ile juz moja migawa sie napstrykala...

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Ja z kolei nigdy nie formatuje kart i jeszcze mi sie zadne dane nie porypaly. Fotki zawsze kasuje z aparatu, nigdy w czytniku.

Czy przypadkiem nie jest tak ze formatowanie wyzeruje licznik? Bo mam ustawione na zliczanie ciagle wiec przynajmniej wiem ile juz moja migawa sie napstrykala...
    Przy naliczaniu ciaglym nie wyzeruje. Przynajmniej u mnie nie zeruje.

A formatuje jakos tak co drugi raz.
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz

Licznik fajna rzecz tylko szybko się przekręca . Jeśli nawet od czasu do czasu robisz zdjęcia np. na ślubach to nadpodziw szybko zbliżasz się do stanu licznik 9999 i jego przekręcenia

W kwestii tytułu wątku to zawsze czyszczę kartę w czytniku po zgraniu zdjęć.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    Licznik fajna rzecz tylko szybko się przekręca . Jeśli nawet od czasu do czasu robisz zdjęcia np. na ślubach to nadpodziw szybko zbliżasz się do stanu licznik 9999 i jego przekręcenia
    W kwestii tytułu wątku to zawsze czyszczę kartę w czytniku po zgraniu zdjęć.
    dlatego ja stosuję do zgrywania soft MxW FotoLoader
    i tak go ustawiam, że po 9999 liczy dalej (do 89999, czyli mam pliki typu IMG_17608.JPG) zgodnie z ilością wykonanych zdjęć (bo tak naprawdę Canon numeruje zdjęcia dalej, tylko przy kopiowaniu na kompa te dane są tracone, chyba po to żeby nazwy plików były zgodne ze starym dosowym formatem 8 znaków), poza tym on po przeniesieniu zdjęć z karty (czasem nawet na dwa dyski lub komputery, i po ich sprawdzeniu) usuwa je z karty razem z katalogami, przez co po wyjęciu z czytnika karta jest czysta i gotowa do użytku :razz:

ale tak, jak już ktoś wspominał: robię format w aparacie od czasu do czasu, tak dla higieny, przed jakimiś ważniejszymi zdjęciami.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Tez formatuje po kazdym zrzucie karty. Co prawda nie zrzucam na tank a do kompa, ale to w sumie wszystko jedno. Najszybsza metoda na oproznianie.
    ...

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja też formatuję za każdym razem jak fotki zgrywam do kompa. A co do trwałości kard, raczej nie powinieneś się martwić tym. Szybciej powinien ci wysiąść aparat , niż zepsuje ci się karta od zgrywania bądż formatowania karty.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie formatuję prawie wogóle. Zdjęcia "zrzucam" w czytniku i tam robię porządki na karcie. Praktycznie formatuję tylko jak zapomne zrobic porządki albo jak mam wgrać nowy firmware.

Traktując sprawę "historycznie" to jak miałem karty po 256MB to leciałem format prawie za każdym razem. Odkąd używam naprzemiennie dwóch 2GB + jedna 1GB jako rezerwa formatowanie praktycznie się nie zdarza.

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

formatuję zawsze po zrzucie.nie fformatuję z kompa tylko z aparatu :-)

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów