Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 92

Wątek: JAK CZĘSTO formatujecie karty?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Ja jeszcze nigdy nie foratowalem kart ktore uzywam, dane z karty do kompa kopiuje przez "wytnij", a jak jestem w plenerze to danatank ma funkcje "przenies"
    A teraz wyobraz sobie sytuacje... karte po przeniesieniu zdjec z powrotem do aparatu na plenerze, ale to juz byly ostatnie zdjecia i nic nowego nie zrobiles a tymczasem... pada ci dysk w Databanku !
    I zdjecia stracone bo je przeniosles.
    Ja formatuje... najczesciej gdy przygotowuje sprzet do robienia zdjec lub tuz przed foceniem - wtedy mam pewnosc ze zdjecia z danej karty sa zgrane i bezpieczne, a nigdy nie usuwam ich od razu z karty po zgraniu.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

ja podobnie jak vitez zgrywam kablem z aparatu do kompa i jak jest wszystko ok to wtedy zawsze i tylko FORMAT z aparatu
    generalnie karte wyjmuje tylko zeby zmienic jak zapelnie
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek
    ja podobnie jak vitez zgrywam kablem z aparatu do kompa
    To ma sens tylko z aparatami obslugujacymi USB 2 - czyli np nie dotyczy 10D...

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A teraz wyobraz sobie sytuacje... karte po przeniesieniu zdjec z powrotem do aparatu na plenerze, ale to juz byly ostatnie zdjecia i nic nowego nie zrobiles a tymczasem... pada ci dysk w Databanku !
    I zdjecia stracone bo je przeniosles.
    Ja formatuje... najczesciej gdy przygotowuje sprzet do robienia zdjec lub tuz przed foceniem - wtedy mam pewnosc ze zdjecia z danej karty sa zgrane i bezpieczne, a nigdy nie usuwam ich od razu z karty po zgraniu.
    Vitez, wszystko moze pasc, nawet w analogach moze sie otworzyc scianka i "wypluc" film. Ryzyko zawsze istnieje, ale czy to jest powod zeby nie uzywac databanku ?
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

A ja nie pamiętam kiedy ostatnio formatowałem karte
    Zawsze przenoszę fotki zewnętrznym czytnikiem.
    Jedną kartę mam jeszcze z czasów nikona cp4500 i ciągle działa bez żadnych problemów.:cool:

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Vitez, wszystko moze pasc, nawet w analogach moze sie otworzyc scianka i "wypluc" film. Ryzyko zawsze istnieje, ale czy to jest powod zeby nie uzywac databanku ?
    dokładnie, ja podczas 5 tygodni wakacji nie miałem komfortu przejrzenia w domu na kompie czy mi się karta na tanka zgrała i dopiero wtedy jej formatowanie,

był zrzut na tanka i cześć

takie wydziwianie to można robić jak się po południu w niedzielę do parku idzie a nie jak się korzysta z tanka w celu, w jakim został stworzony...

Coś już napisał Awatar slonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdecydowanie zawsze po kazdym zgraniu do kompa.
    20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Od IV.2005 do dziś tylko 4 razy - przed i po wgraniu nowego firmware.

Domyślnie

jak najczesciej. to bardzo "higieniczny" zabieg dla karty!

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    Licznik fajna rzecz tylko szybko się przekręca . Jeśli nawet od czasu do czasu robisz zdjęcia np. na ślubach to nadpodziw szybko zbliżasz się do stanu licznik 9999 i jego przekręcenia
    W kwestii tytułu wątku to zawsze czyszczę kartę w czytniku po zgraniu zdjęć.
    dlatego ja stosuję do zgrywania soft MxW FotoLoader
    i tak go ustawiam, że po 9999 liczy dalej (do 89999, czyli mam pliki typu IMG_17608.JPG) zgodnie z ilością wykonanych zdjęć (bo tak naprawdę Canon numeruje zdjęcia dalej, tylko przy kopiowaniu na kompa te dane są tracone, chyba po to żeby nazwy plików były zgodne ze starym dosowym formatem 8 znaków), poza tym on po przeniesieniu zdjęć z karty (czasem nawet na dwa dyski lub komputery, i po ich sprawdzeniu) usuwa je z karty razem z katalogami, przez co po wyjęciu z czytnika karta jest czysta i gotowa do użytku :razz:

ale tak, jak już ktoś wspominał: robię format w aparacie od czasu do czasu, tak dla higieny, przed jakimiś ważniejszymi zdjęciami.
    pozdro.,
    m.

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów