Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 92

Wątek: JAK CZĘSTO formatujecie karty?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zawsze formatuję. Jedyną przydatną zaletą kasowania, jest to, że można kilka fotek zabezpieczyć i skasować wszystkie pozostałe jednym przyciskiem. W formatowaniu to nie działa.

A co do szkodliwości - przecież CF to urządzenie stricte elektronjiczne, żadnych elementów mechanicznych. A jak to z elektroniką bywa, długie podtrzymywanie jakichś tam stanów nie jest łatwe i powoduje błędy IMHO.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    A jak to z elektroniką bywa, długie podtrzymywanie jakichś tam stanów nie jest łatwe i powoduje błędy IMHO.
    A jak karta po sformatowaniu jest 'czysta', to "jakies tam stany" juz nie sa oodtrzymywane? Przeciez sa.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venio
    po kazdym zgraniu fotek na kompa daje format w aparacie.
    ja robię dokładnie tak samo...

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A niby dlaczego wskazane jest kazdorazowe formatowanie pomijajac wzgledy wygody osobistej. Przeciez po sformatowaniu dzne nadla sa na karcie.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    A jak karta po sformatowaniu jest 'czysta', to "jakies tam stany" juz nie sa oodtrzymywane? Przeciez sa.
    elektronika jest dziedziną mi obcą, jednak zawsze myślałem, że stan sformatowany, to taki gdzie wszędzie mamy zera, czyli brak ładunku/wzbudzenia
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    elektronika jest dziedziną mi obcą, jednak zawsze myślałem, że stan sformatowany, to taki gdzie wszędzie mamy zera, czyli brak ładunku/wzbudzenia
    formatowanie szybkie (dysku, karty) to tylko nadpisanie informacji: katalogi i pliki są tu .. tu ... i jeszcze tu .. informacją: Nic tu nie ma!
    To zazwyczaj fragment całej pojemności gdzieś na początku.
    Zerowanie wszystkiego trwało by tyle co zapis całej karty danymi (-:

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Formatowanie CF'ów

Tak jak pisze miniek, formatowanie w aparacie/czytniku to nadpisywanie w przypadku systemu plików FAT16 tablicy FAT czyli tablicy informującej o rozmieszczeniu plików i katalogów na karcie. W niczym to nie pomaga po za (chyba) wygodą użytkowania i nie skraca żywotności karty. Stare dane sa nadpisywane dopiero w momencie zrobienia kolejnych fotek, o czym można się przekonać próbując odzyskać stare zdjęcia ze sformatowanej karty.

Nigdy jeszcze nie formatowałem karty bo nie widze takiej potrzeby. Formatowanie fizycznie działa tak samo jak usunięcie całej zawartości CFa w czytniku czyli zerowana jest tablica alokacji plików. Stąd wniosek taki, że nie ważne czy się formatuje czy usuwa pliki/katalogi w czytniku - fizyczny efekt operacji na karcie w obu przypadkach będzie taki sam i obie operacje w równym naturalnym stopniu zmniejszają żywotność karty. Powiedzcie mi tylko ile trwa formatowanie 1GB CF w aparacie, bo usuwanie w czytniku jest przecież błyskawiczne .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja jeszcze nigdy nie foratowalem kart ktore uzywam, dane z karty do kompa kopiuje przez "wytnij", a jak jestem w plenerze to danatank ma funkcje "przenies"
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Tak jak pisze miniek, formatowanie w aparacie/czytniku to nadpisywanie w przypadku systemu plików FAT16 tablicy FAT czyli tablicy informującej o rozmieszczeniu plików i katalogów na karcie. W niczym to nie pomaga po za (chyba) wygodą użytkowania i nie skraca żywotności karty. Stare dane sa nadpisywane dopiero w momencie zrobienia kolejnych fotek, o czym można się przekonać próbując odzyskać stare zdjęcia ze sformatowanej karty.

Nigdy jeszcze nie formatowałem karty bo nie widze takiej potrzeby. Formatowanie fizycznie działa tak samo jak usunięcie całej zawartości CFa w czytniku czyli zerowana jest tablica alokacji plików. Stąd wniosek taki, że nie ważne czy się formatuje czy usuwa pliki/katalogi w czytniku - fizyczny efekt operacji na karcie w obu przypadkach będzie taki sam i obie operacje w równym naturalnym stopniu zmniejszają żywotność karty. Powiedzcie mi tylko ile trwa formatowanie 1GB CF w aparacie, bo usuwanie w czytniku jest przecież błyskawiczne .

usuwanie na 300D trwało wieki, na czytniku moim zdaniem zalezy od ilości plików, im więcej tym dłużej usuwa, formatowanie to tylko śmignięcie...

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wyczysczenie karty w aparacie przez format jet szybsze niz wywalanie plikow ale nie widze jakiejs niezwyklej potrzeby formatowania karty ze wzgledow "zdrowotnych". Przenosi sie pliki przez wytni i swieto lasu pare operacji mniej.

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów