Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Canon EOS 50D + TAMRON SP AF 28-75mm F/2,8 - PROBLEM, PILNE !!!

Domyślnie

Nie zmieniam obiektywów bo nie mam innych obiektywów, więc matryca nie mogla sie zanieczyszcić - obiektywowi z tego co wiem nic się nie stało.

Próbowałem na wszystkich przesłonach od 2.8 to nawet 29 i efekt jest ten sam.

Efekt wygląda tak jakby na nałozony photoshopowy gaussian blur o sile 0.3-0.5- musialbym pokazać zdjęcia przed i po - ale nie mam żadnego zdjęcia przed.

Zdjęcia zapisuje tak jak zawsze czyli największe zdjęcie + RAW

nie mam mozliwosci przetestowania z innymi obiektywami wiec nie mam pojecia co to moze byc - dzisiaj pewnie zalatwie inny obiektyw i sprawdze czy sytuacja jest taka sama.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    Może program graficzny daje d..py?
    Nie daje **** bo efekt widać od razu po zrobieniu zdjęcia na aparacie po zoomie...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Kompletny brak pomysłu. Jeszcze żebyś coś mieszał w MENU, a tak... czarna dziura. Może podaj jakieś sample przed i po defekcie.
    Dodam jeszcze ze poszedlem za radą na innym forum i zresetowałem ustawienia aparatu i wgrałem firmware od nowa - nie dało efektu.
    Ostatnio edytowane przez Rozbi ; 07-08-2010 o 09:11 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wystarczy zabrać body i podejść do jakiegoś Sklepu lub marketu EURO czy MM. Poprosić o możliwośc wypróbowania innego konkretnego obiektywu i będziesz wiedział z grubsza na czym polega problem.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

IMO system czyszczenia matrycy, nie wygląda to nawet na obiektyw. Chociaż dla świętego spokoju możesz spróbować olać LV i kłapnąć kilka zdjęć po prostu z AF-em.
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Domyślnie

Pierwsze co zrobiłem to testowałem wszystkie konfiguracje- auto, tryb przesłony, tryb migawki, auto focus - manual focus.

na AF to juz w ogole jest porazka - wszystko rozmyte jakby ktoś blura 2.0 nałożył.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Ten problem jakby znany. Kolega posiada 40D i ma podobnie wszystko ma jak za mgłą. Wysyłał do serwisu i powiedzieli, że jest OK. Testował każdy swój obiektyw i zawsze to samo.

Dopiero zaczyna Awatar grsi
    Miasto
    szczecin

Domyślnie

Może pomogą Ci te wskazówki które krok po kroku możesz sprawdzić
    1.sprawdź końcówkę tubusu (to co się wysuwa z obiektywu podczas zoomu) czy nie ma luzów, jeśli tak to napiszę co należy zrobić.
    2.odkręć filtr bo zapewne masz go na obiektywie i przeczyść soczewkę, zrób zdjęcie swoim sposobem jak lubisz i bez filtra.
    3.zrób zdjęcie z ustawieniami manualnie ale przez wizjer
    4. odkręć obiektyw sprawdź soczewkę tylną jeśli jest brudna wyczyść ją, może być smar na niej co bywa rzadkością ale zdarza się jak się pracuje w studiu przy ciepłych lampach to samo może być z matrycą czyli podnieś lustro i sprawdź wizualnie czy niema jakiś smug na matrycy jeśli są to tylko serwis pomoże nie polecam czyszczenie matrycy zanieczyszczonym smarem
    5. wyciągnij baterie odczekaj chwile i ponownie ją wsadź w korpusach nieraz system elektroniki wariuje na rożne sposoby gdy podłączy się go do komputera w którym był instalowany nowy sterownik USB lub naprawiany komputer i wyciągnięcie baterii pomagało w takich sytuacjach.
    niektóre wskazówki mogą wydawać się głupie lub banalnie proste ale człowiek zapomina o nich a często pomagają w rozwiązywaniu spraw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grsi Zobacz posta
    Może pomogą Ci te wskazówki które krok po kroku możesz sprawdzić
    1.sprawdź końcówkę tubusu (to co się wysuwa z obiektywu podczas zoomu) czy nie ma luzów, jeśli tak to napiszę co należy zrobić.
    2.odkręć filtr bo zapewne masz go na obiektywie i przeczyść soczewkę, zrób zdjęcie swoim sposobem jak lubisz i bez filtra.
    3.zrób zdjęcie z ustawieniami manualnie ale przez wizjer
    4. odkręć obiektyw sprawdź soczewkę tylną jeśli jest brudna wyczyść ją, może być smar na niej co bywa rzadkością ale zdarza się jak się pracuje w studiu przy ciepłych lampach to samo może być z matrycą czyli podnieś lustro i sprawdź wizualnie czy niema jakiś smug na matrycy jeśli są to tylko serwis pomoże nie polecam czyszczenie matrycy zanieczyszczonym smarem
    5. wyciągnij baterie odczekaj chwile i ponownie ją wsadź w korpusach nieraz system elektroniki wariuje na rożne sposoby gdy podłączy się go do komputera w którym był instalowany nowy sterownik USB lub naprawiany komputer i wyciągnięcie baterii pomagało w takich sytuacjach.
    niektóre wskazówki mogą wydawać się głupie lub banalnie proste ale człowiek zapomina o nich a często pomagają w rozwiązywaniu spraw
    1. nie jest poluzowana
    2. nie uzywam filtru
    3. nigdy nie ustawiam ostrosci przez wizjer - moge sprobowac ale nigdy nie wyjdzie tak ostre jak przy ustawianiu live view - swoja droga nie wiem jak mozna manualnie ustawic dobra ostrosc przez wizjer - dla mnie to graniczy z cudem

4.sprawdzilem - nie byla brudna, chociaz profilaktycznie przeczyscilem, matryca wyglada na idealnie czystą

5. zrobiłem to od razu po wystaępieniu problemu

Najgorsze jest to że przy zdjęciach "martwych" przedmiotów z bliska nie mam takiego problemu - schody zaczynają się gdy jest modelka, mocniejsze światło, i wieksza odleglosc (4m)

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rozbi Zobacz posta
    Najgorsze jest to że przy zdjęciach "martwych" przedmiotów z bliska nie mam takiego problemu - schody zaczynają się gdy jest modelka, mocniejsze światło, i wieksza odleglosc (4m)
    może jakieś zdjęcia martwych przedmiotów i modelek z większej odl.?
    Sam mam 50tke z Tamim już od kilku lat. Dziwi mnie to, że 50/1.8 po przymknięciu do 2.8 jest ostrzejsza (dużo) od 28-75 na pełnej dziurze. Dziwi mnie też to, że zdjęcia sprzed 2-3 lat z Tamrona są jakby... ostrzejsze. W najbliższym czasie będę musiał załatwić stary korpus (400d) i jeszcze raz sprawdzić 28-75.

Dopiero zaczyna Awatar grsi
    Miasto
    szczecin

Domyślnie

Napisał Rozbi
    nigdy nie ustawiam ostrosci przez wizjer - moge sprobowac ale nigdy nie wyjdzie tak ostre jak przy ustawianiu live view - swoja droga nie wiem jak mozna manualnie ustawic dobra ostrosc przez wizjer - dla mnie to graniczy z cudem
    -
    -
    powiem szczerze że jestem trochę zdziwiony z ustawieniami manualnie ostrości na ekranie małego monitora aparatu czyli live view no chyba że masz podłączony komputer i patrzysz przez duży ekran ale od paru lat wszedł dopiero system live view i jakoś ludzie bez niego radzili sobie bardzo dobrze i większość nie używa tego, niektórzy uważają nawet że jest on niepotrzebny, Ja rozumiem przymknięcie lustra zmniejsza możliwość drgania no i możliwość w tym momencie podglądu. jeśli chodzi o portery modelek to aż takiej ostrości precyzyjnej to raczej bym nie polecał, stosował bym inny obiektyw np z soft-focusem by niwelować zabarwienia skóry i zanieczyszczenia na twarzy przez makijaż no mogę się mylić że jest ci to potrzebne do twojego charakteru pracy

Domyślnie

Jest taka magiczna funkcja w trybie live view jak zoom, czyli stojąc 4 metry od modelki moge sobie ustawic ostrosc ogladajac na ekraniku tylko i wylacznie 1/3 jej twarzy - wg mnie to najlepszy sposob na ustalenie ostrosci, i do tej pory nigdy mnie nie zawiódł. Idealna ostrosc jest mi niezbędna do zdjęć ubrań- bo nie wyobrażam sobie zdjęć z rozmytymi guzikami od koszuli, haftkami od gorsetu, czy koronkowymi wstawkami ktore zamiast ostrego wzorzystego wzoru wyglada jak zupa.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów