Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Problem z Canon EF 70-200 F/4.0L

pawelec
    Guest

Domyślnie ciężko chodzący zoom w 70-200 F4

Kupiłem parę dni temu na allegro obiektyw jak w temacie.
    I trochę się zdziwiłem czytając wyżej, że pierścień zooma chodzi lżej od focusa.
    U mnie focus chodzi bardzo miękko i płynnie, tak w sam raz.
    Ale zoom chodzi dosyć ciężko i jak chcę wykonać małą zmianę to jakby "przeskakiwał". Chodzi o to, że opór jest na tyle wyraźny, że obrót wychodzi większy niż zamierzony.
    Podczas zoomowanie słychać wyraźnie jak w obiektywie przesuwają się soczewki.

Czy to oznacza, że coś z nim nie tak? Oddać go sprzedawcy, serwisować, czy dać sobie spokój?
    Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
    Paweł

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelec Zobacz posta
    Czy to oznacza, że coś z nim nie tak? Oddać go sprzedawcy, serwisować, czy dać sobie spokój?
    Co o tym myślicie?
    Radzę oddać. Mój ma 3 lata i wszystko działa płynnie bez dodatkowych dźwięków, nic nie budzi niepokoju.

Powodzenia, swnw.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Trochę na odwrót,...
    W tym szkle pierścień ostrości winien chodzić "olejowo" z przyjemnym lekkim oporem,
    a zoom`a leciutko/ szybko i "metalicznie".
    Podpierając/ trzymając szkło za pierścień zoom`a i jednocześnie nim operując można też wyczuć lekki "luz" w osi obiektywu na tym pierścieniu.
    Trzymałem trzy f/4 i każde właśnie tak się zachowywało...

Jeżeli u Ciebie jest inaczej - wymiana.
    30D_grip, 350D_grip, EF-S 10-22mm f/3.5-4.5, EF 17-40mm f/4L, EF 70-200mm f/4L, EF 50mm f/1.4, SpeedLite 430EX II, B+W CPL/ połówka, Marumi WPC UV, Velbon Sherpa 600r, Naneu K3Pro.
    Kilka zdjęć:http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...-0-0-0-0.php#k

Uzależniony

Domyślnie

U mnie jest tak, jak to opisał PoulNoise. Nic nie przeskakuje.
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

pawelec
    Guest

Domyślnie

Sprawdziłem te prawidłowe luzy na pierścieniu zooma.
    Na moim nie ma żadnych. Tzn trzymajac obiektyw za pierścień zooma, pierścień nawet nie drgnie.
    Czyli początek problemów.....

A przy okazji czy w serwisie Canona wystarczy rachunek zakupu (na którym nie ma numerów seryjnych) czy powinna być jakaś podbita karta gwarancyjna z numerem?
    Bo ja dostałem tylko rachunek i instrukcję.

Dzięki za Wasze odpowiedzi i pozdrawiam
    Paweł

Dopiero zaczyna

Domyślnie

@pawelec - no jak zoom nie ma minimalnego luzu w osi to naprawdę tragedia
    A tak poważnie - to chodzi raczej o "wyczucie" trzymając za szkło za pierścień - że jest to część ruchoma
    30D_grip, 350D_grip, EF-S 10-22mm f/3.5-4.5, EF 17-40mm f/4L, EF 70-200mm f/4L, EF 50mm f/1.4, SpeedLite 430EX II, B+W CPL/ połówka, Marumi WPC UV, Velbon Sherpa 600r, Naneu K3Pro.
    Kilka zdjęć:http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...-0-0-0-0.php#k

titmaster
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Ja mam następujący dylemat dotyczący tego obiektywu: kupiłem go kilka miesięcy temu jako nowy egzemplarz. W ostatnich dniach, podczas przecierania przedniej soczewki zauważyłem, że daje się ona przesuwać, w dowolnym kierunku ale w płaszczyźnie prostopadłej do osi "wzdłużnej" obiektywu. Przesuwanie soczewki bardziej słychać niż widać (delikatne "stukanie"). Ktoś z Kolegów pisał wcześniej o 0,1 mm , nie wiem czy w moim przypadku byłoby dużo więcej. Czy to jest normalne ??

Raczej nie zauważyłem spadku ostrości na zdjęciach. Nie jestem jednak pewien czy nie pogorszyła się troszkę praca autofocusa - sprawa ma dopiero kilka dni, więc muszę jeszcze potestować obiektyw. Czy ktoś z Was zetknął się kiedyś z takim przypadkiem?

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar carlsson

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez titmaster Zobacz posta
    Witam,
    Ja mam następujący dylemat dotyczący tego obiektywu: kupiłem go kilka miesięcy temu jako nowy egzemplarz. W ostatnich dniach, podczas przecierania przedniej soczewki zauważyłem, że daje się ona przesuwać, w dowolnym kierunku ale w płaszczyźnie prostopadłej do osi "wzdłużnej" obiektywu. Przesuwanie soczewki bardziej słychać niż widać (delikatne "stukanie"). Ktoś z Kolegów pisał wcześniej o 0,1 mm , nie wiem czy w moim przypadku byłoby dużo więcej. Czy to jest normalne ??

Raczej nie zauważyłem spadku ostrości na zdjęciach. Nie jestem jednak pewien czy nie pogorszyła się troszkę praca autofocusa - sprawa ma dopiero kilka dni, więc muszę jeszcze potestować obiektyw. Czy ktoś z Was zetknął się kiedyś z takim przypadkiem?

Pozdrawiam

Nie, to nie jest normalne w obiektywie . Fakt występuje u mnie podobny problem jak u Ciebie tylko, że w filtrze UV który dodatkowo zakupiłem, a nie w słoiku. Zakup sobie filtr UV i zamocuj na stałe a problemu więcej nie będzie. Wcześniej jednak słoik do przeglądu...

Zablokowany

Domyślnie

ja w swoim również nie czuję luzów.
    Wydaj mi się, że w eLce to nie jest normalne

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam to w swoim egzemplarzu, kiedyś się dało pokręcić soczewką przednią. Olej to, nie ma negatywnego wpływu na zdjęcia, eLka solidna w miarę jest, po prostu rób zdjęcia.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów