pawcio1972: chętnie się zamienię na moją sigmę 24-70![]()
Trochę na odwrót,...
W tym szkle pierścień ostrości winien chodzić "olejowo" z przyjemnym lekkim oporem,
a zoom`a leciutko/ szybko i "metalicznie".
Podpierając/ trzymając szkło za pierścień zoom`a i jednocześnie nim operując można też wyczuć lekki "luz" w osi obiektywu na tym pierścieniu.
Trzymałem trzy f/4 i każde właśnie tak się zachowywało...
Jeżeli u Ciebie jest inaczej - wymiana.
30D_grip, 350D_grip, EF-S 10-22mm f/3.5-4.5, EF 17-40mm f/4L, EF 70-200mm f/4L, EF 50mm f/1.4, SpeedLite 430EX II, B+W CPL/ połówka, Marumi WPC UV, Velbon Sherpa 600r, Naneu K3Pro.
Kilka zdjęć:http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...-0-0-0-0.php#k
U mnie jest tak, jak to opisał PoulNoise. Nic nie przeskakuje.
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L
Sprawdziłem te prawidłowe luzy na pierścieniu zooma.
Na moim nie ma żadnych. Tzn trzymajac obiektyw za pierścień zooma, pierścień nawet nie drgnie.
Czyli początek problemów.....
A przy okazji czy w serwisie Canona wystarczy rachunek zakupu (na którym nie ma numerów seryjnych) czy powinna być jakaś podbita karta gwarancyjna z numerem?
Bo ja dostałem tylko rachunek i instrukcję.
Dzięki za Wasze odpowiedzi i pozdrawiam
Paweł
@pawelec - no jak zoom nie ma minimalnego luzu w osi to naprawdę tragedia
A tak poważnie - to chodzi raczej o "wyczucie" trzymając za szkło za pierścień - że jest to część ruchoma![]()
30D_grip, 350D_grip, EF-S 10-22mm f/3.5-4.5, EF 17-40mm f/4L, EF 70-200mm f/4L, EF 50mm f/1.4, SpeedLite 430EX II, B+W CPL/ połówka, Marumi WPC UV, Velbon Sherpa 600r, Naneu K3Pro.
Kilka zdjęć:http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...-0-0-0-0.php#k
Witam,
Ja mam następujący dylemat dotyczący tego obiektywu: kupiłem go kilka miesięcy temu jako nowy egzemplarz. W ostatnich dniach, podczas przecierania przedniej soczewki zauważyłem, że daje się ona przesuwać, w dowolnym kierunku ale w płaszczyźnie prostopadłej do osi "wzdłużnej" obiektywu. Przesuwanie soczewki bardziej słychać niż widać (delikatne "stukanie"). Ktoś z Kolegów pisał wcześniej o 0,1 mm, nie wiem czy w moim przypadku byłoby dużo więcej. Czy to jest normalne ??
Raczej nie zauważyłem spadku ostrości na zdjęciach. Nie jestem jednak pewien czy nie pogorszyła się troszkę praca autofocusa - sprawa ma dopiero kilka dni, więc muszę jeszcze potestować obiektyw. Czy ktoś z Was zetknął się kiedyś z takim przypadkiem?
Pozdrawiam
ja w swoim również nie czuję luzów.
Wydaj mi się, że w eLce to nie jest normalne
Mam to w swoim egzemplarzu, kiedyś się dało pokręcić soczewką przednią. Olej to, nie ma negatywnego wpływu na zdjęcia, eLka solidna w miarę jest, po prostu rób zdjęcia.![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto