tak. Ja już także. O jego własciwościach mogłem się przekonać dzisiaj...jest doskonałe
...
jeszcze małe ps...ostatnio gdzieś wyczytałem, że to szkło ma micro USM a nie USM...czy to prawda ??
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Chyba pokręciłeś z 70-300 IS.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Ostatnio edytowane przez mattnick ; 10-05-2007 o 16:35
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Pierscieniowy USM. Jak widac nie warto czytac bylejakich zestawien.
Chyba ten topic będzie odpowiedni do moich pytań
Wczoraj przyjechał do mnie omawiany słoik,...
I mam parę pytań nurtujących ;P
- Czy normalne jest w tym szkle, że podczas pracy AF słychać odgłos jakby "luźnych soczewek" - tzn. oprócz oczywistego "szumu" podczas zmiany kierunku gdy AF szybko "miesza" w różne strony słychać taki jakby "stukot"
W 17-40 focus chodzi bardzo płynnie w całym zakresie niezależnie od warunków pracy, dlatego zdziwiła mnie troche głośna praca 70-200, czytałem gdzieś że te szkło tak "ma" - ale prosze o potwierdzenie.
- Czy normalne jest, że AF w łabym oświetleniu/ ale nie aż tak bardzo - mieli skalą tak, jak przy założonym dekielku - wolno
- Czy normalne jest że pierścień zooma chodzi lżej od ostrości - tak jakby "metaliczniej" bardziej.
Żadnych luzów na pierścieniach nie ma, ...no może ruszając w lewo/ prawo pierścieniem ostrości w końcu wyczuje się z ~0.1mm luzu- ale to chyba oczywiste.
Szkło w dobrym świetle ostrzy szybko i pewnie...
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 03-10-2008 o 08:51
Hmm.. żeby nie było odejscia od reguły niezakladania nowych wątkow dopisuje sie tutaj:wink: Chodzi o to, że mam zamiar nabyć w/w szkło i martwi mnie pewna rzecz, niby banalna, ale jednak.. Chyba Canon 70-200mm f/4L jako jedyne szkło z czterech L-ek o tych ogniskowych nie ma łącznika statywowego. Podobno może byc to problem, jesli chcemy podiąć go do lżejszego korpusu (w moim przypadku bylby to 450D) waga niby niewymagająca (707g), ale obiektyw swoją długość ma i po pierwsze, że może mocno ciągnąc w dół, a w gorszym przypadku może dojśc do jakiś uszkodzeń (np w miejszcu łączenia statywu z aparatem) Pytanie moje: czy ktos się spotkał z taką opinią, z autopsji zna skalę problemu i ew. zna środki jak temu zaradzić?:wink:
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.