Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 74

Wątek: Dobry uniwersalny obiektyw pod APS-C.Wasze rady?

Coś już napisał Awatar qbar

Domyślnie

Pod cropa nie ma nic lepszego niż c 17-55/2.8. Mam i nie wyobrażam sobie dzisiaj niczego lepszego. Drogi ale wart swojej ceny.
    Ostry w całym zakresie, bardzo fajnie działająca stabilizacja, nieomylny AF i światło 2.8. Jeśli chodzi Ci o uniwersalność, to wszystkie inne rozwiązania IMHO to półśrodki. Na długim końcu przy pełnej dziurze też fajny portret zrobisz.
    Nasłuchasz się mnóstwa opowieści o tym jakie to cuda dają stałki, ale na cropie moim zdaniem nie maja żadnego sensu. Zawsze będzie Ci, albo za wąsko, albo za szeroko. Po czym zacznie się mieszanie obiektywami, a w tym czasie żona z dzieciakiem pobiegną w siną dal
    W moim wątku (link poniżej) zdjęcia od 18-30 robione są właśnie C17-55.

Miasto
    Tomaszów Mazowiecki

Domyślnie

IMHO najbardziej uniwersalnym, dającym ostry obrazek będzie 17-55 f/2.8 IS USM, używałem, miałem sztukę ostrą, niewybieraną, choć jak sprzedawałem klient twierdził że 4 szt używane oglądał i ta moja była najlepsza, więc warto sprawdzić.
    5Dmk II, 40D ,S14;28 1,8; 50 1,4; 24-70 2.8 L ; 70-200 2.8 IS II L, 550 EX, + filtry, statyw, wężyki i inne graty, dużo chęci, mało czasu..

Coś już napisał Awatar Mateusz87
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Ja zaproponuję dwie pozycje w tej kwocie :

-nowa Sigma 24-70/2.8 IF EX DG HSM

-używany Canon 24-105/4 USM L IS
    Ostatnio edytowane przez Mateusz87 ; 16-04-2012 o 08:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marush Zobacz posta
    Witam serdecznie.

Oczywiscie jestem zoltodziobem w tym temacie, bo inaczej nie szukalbym rad i sugestii i nie zawracalbym wam glowy.
    Dodam, ze fajnie, jesli byloby to jakies jasne szklo... Mam jakis tam swoj typ, zastanawiam sie jednak, co wy byscie sugerowali. Jesli mozna prosic i jest taka mozliwosci, chetnie zobacze jakies surowki zrobione proponowanym szklem a byc moze, jesli takie posiadacie, z identycznego body...

To chyba tyle... pozdrawiam serdecznie i zycze milego weekednu.
    Ja proponuję na poczatek dobrze poznać aparat i jego możliwości.
    50d to fajne body i spokojnie zrealizujesz tematy fotograficzne o których mówisz.

Natomiast wydanie 3tys zł nie koniecznie poprawi jakość twoich zdjeć, nawet samopoczucia może nie poprawić.

a z zoomów w tym przedziale cenowym pod aps-c to bywa różnie.
    Jak koniecznie chcesz coś kupić to kup na poczatek 50mm f/1,8 - jest tania a portrety juz jako tako "liźniesz"

Co do zdjęć poglądowych z róznych obiektywów(i nie tylko) wszystko znajdziesz tutaj:
    http://www.pixel-peeper.com/
    L-dorado
    blog

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

... normalnie poleciłbym również 17-55, ale.. KOlega doppiero zaczyna przygodę, więc mimo wszystko skłoniłbym się w kierunku C18-55 jeżeli jeszcze nie masz (ten z IS).

Nauczył się obsługiwać aparat i robić zdjęcia na różnych ogniskowych. Poznać obiektyw, jego wady i zalety, nauczyć się obrabiać zdjęcia.

... potem jak już będziesz sobie z tym radził, i uznasz, że np. brakuje Ci światła, albo obiektyw ma kiepską rozdzielczość do zdjęć, które robisz, zbyt aberruje i tak dalej... wtedy proponuje zainwestować

Ja mam swojego KITa do dziś, tanie szkło i przy dobrym świetle można fajne fotki robić. Ja się dużo nauczyłem na tym szkle.

C50 1.8 to podstawa i też powinieneś pomyśleć. Szkło za 400zł , które nauczy Cię radzić sobie z GO (bokeh itd)
    Ostatnio edytowane przez flankerp ; 16-04-2012 o 09:43
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Początki nałogu

Domyślnie

też proponuję kita (nawet bez is) + c50/1,8 lub c50/1,4 i styknie. Reszta kasy niech leży na procencie i czeka na własne przemyślenia w dziedzinie sprzętu foto. Jak brakuje tele to z używek c55-250 is.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    ... normalnie poleciłbym również 17-55, ale.. KOlega doppiero zaczyna przygodę, więc mimo wszystko skłoniłbym się w kierunku C18-55 jeżeli jeszcze nie masz (ten z IS)...
    @flankerp, ale kolega od początku prosi o coś jasnego

Cytat Zamieszczone przez Mateusz87 Zobacz posta
    Ja zaproponuję dwie pozycje w tej kwocie :

-nowa Sigma 24-70/2.8 IF EX DG HSM

-używany Canon 24-105/4 USM L IS
    Dla cropa??? Nie każdemu tu pasuje początek zakresu.

Cytat Zamieszczone przez janux Zobacz posta
    to już bardziej polecałbym Canona 17-55/2.8 za 3 tysiące można spokojnie kupić na allegro...
    Znajdź mi nowego za 3k proszę... lub nie porównuj cen używek z ceną nowej Sigmy.

Różnica w cenie pomiędzy nowymi szkłami to ok. 1000 zł,
    boo nową Sigmę można kupić za ok 2500zł.

...a uważam, że Canon jednak lepszy ...
    Tiaaa... kocham jak powstają "urban legends"
    Nie żebym bronił Sigmy, ale że tak zapytam... lepszy w czym???
    Bo są tacy co twierdzą inaczej
    Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 16-04-2012 o 12:08
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar szymkowski
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbar Zobacz posta
    Nasłuchasz się mnóstwa opowieści o tym jakie to cuda dają stałki, ale na cropie moim zdaniem nie maja żadnego sensu. Zawsze będzie Ci, albo za wąsko, albo za szeroko.
    Trochę dziwne to co piszesz. Rozumiem, że na FF nigdy nie jest ani za wąsko, ani za szeroko i tylko tam stałki się nadają?

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Tiaaa... kocham jak powstają "urban legends"
    Nie żebym bronił Sigmy, ale że tak zapytam... lepszy w czym???
    Bo są tacy co twierdzą inaczej
    Strzelam, ale pewnie chodziło mu o działanie AF
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

to już bardziej polecałbym Canona 17-55/2.8 za 3 tysiące można spokojnie kupić na allegro, a uważam, że Canon jednak lepszy jeżeli mówimy o cenie około 3 tysiące
    Za używkę. Nówka to prawie 4000 złotych, co według mnie jest cenową bzdurą. Sigma 17-55/2.8 HSM OS jest w moim przekonaniu ostrzejsza niżeli canonowski pierwowzór.

Za cenę 4000 złotych można kupić 17-40 + używane 85/1.8 albo używkę 17-40 + 50/1.8 + 85/1.8

Cytat Zamieszczone przez szymkowski Zobacz posta
    Strzelam, ale pewnie chodziło mu o działanie AF
    Akurat w wersji HSM silnik ten ma się całkiem dobrze, więc kto nie miał to niech będzie cicho.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Coś już napisał Awatar Mateusz87
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Do Dziobolek

Wybacz mój błąd - zapomniałem, że mowa o aps-c !

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów