I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 19-04-2012 o 20:15
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Tylko ciezko jakakalwiek stalke nazwac uniwersalnym obiektywem.
Myślę że nie jedną można nazwać uniwersalną, tylko że ta uniwersalność mocno wiąże się z preferencjami fotografa.Dla mnie na aps-c sigma 30 jest uniwersalna.
Kiedyś - w czasach Zenita - 50-ka była uniwersalna...
Odświeżam stary temat, ale chciałem coś "dopisać"
Uniwersalność postrzegana jest jako coś, co daje obraz zbliżony do sceny którą "obejmują" ludzkie oczy. Owszem 50mm to coś takiego na pełnej klatce, którą ZENIT w sumie też był, ale już na APS-C canona to będzie ok 31mm.
A wracając do mojego zdania na temat uniwersalnego obiektywu do APS-C canona to ja bym zastanawiał się nad trzema szkłami:
1) EF-S 17-55 f/2.8 IS USM;
2) EF-S 15-85 f/3.5 - 5.6 IS USM
3) EF-S 18-135 f/3.5 - 5.6 IS USM;
lub najtańsza opcja
4) Kit typu EF-S 18-55.
1)-3) to ceny powyżej 2000zł do 3000zł.
4) najtańsza opcja kilka stówek.
Uniwersalny obiektyw moim zdaniem (a o tym było pierwotne pytanie autora tematu) powinien być to taki obiektyw, który posiada przede wszystkim uniwersalny DLA NAS zakres (trochę szerokości, trochę standardu, trochę tele). W tym sensie najbardziej uniwersalnym wyborem z moich propozycji dla tych, którzy bardziej cenią tele jest 18-135 (i najtańszym z najdroższych, cena 2000zł). Jednak dla ceniących nieco więcej szerokości na obrazie jest 15-85 w cenie 2500zł. Zaś dla tych którzy z kolei koniecznie chcą uniwersalnie i jeszcze z dobrym światłem nie ma nic lepszego od EF-S 17-55 na chwilę obecną. Owszem, można jeszcze brać coś w stylu pełnoklatkowego EF 24-70 f/2.8 II L ale czy warte to jest wydania prawie 8000zł na APS-C? Zaznaczmy, że 24mm na APS-C to zaledwie ponad 50 stopni szerokości. Nie wiem czy można to nazwać szerokością..... Miałem kiedyś 24-105 L na APS-C i sprzedałem bo jak dla mnie mało użyteczny zakres posiadał - w zasadzie zero szerokiego kąta. 18mm na APS-C to jeszcze w miarę szeroko ale 24 już nie. Na początku tematu wyczytałem, że była jeszcze propozycja na APS-C 18-200 ale on ma najgorszy obrazek zestawiając go z moimi propozycjami. Jak wybrałem te co wybrałem, gdyż dają najlepsze obrazki z obiektywów uniwersalnych pod APS-C.
Mając taki spacerowy uniwersalny obiektyw można potem zacząć bawić się w stałki, np. dokupić 50mm 1.8 STM czy coś takiego (do portretu), np. EF-S 60mm MACRO USM - zależy co kto potrzebuje.
Obecnie sam posiadam EF-S 10-22 i EF50 1.8 STM ale zastanawiam się nad uniwersalnym. 10-22 jest super ale tylko szeroki kąt i uniwersalnym nazwać go nie można. Mi brakuje takiego szkła spacerowego o uniwersalnym zakresie ogniskowych i też zastanawiam się nad którymś z opcji od 1) do 3)...
Takie jest moje zdanie.
Ostatnio edytowane przez jafrap ; 29-03-2016 o 09:46
Kolego jafrap, zwróciłeś uwagę na datę ostatniego posta w tym temacie???
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Ciekawe czy jakby założył nowy temat, to byłyby uwagi ze zakłada niepotrzebnie, bo przeciez wystarczy przeszukać forum?