Strona 9 z 48 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 472

Wątek: Kolor skóry raz jeszcze

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Właśnie przeszukuję neta i pracuję nad metodami uzyskania koloru skóry. Nie mogę opracować żadnej konkretnej i w miarę szybkiej metody. Metodą samplera w CMYK nie za bardzo mi to wychodzi. Zauważyłem że np. Sebastian Małachowski czy inni ze znanej ekipy ślubnych potrafią mieć całą serię ujęć w pomieszczeniu, na zewnątrz i przy różnym świetle, a skóra ma nadal ten sam kolor. Nawet jak ustawię idealnie balans to nie mogę dojść do tego jak to zrobić.

Poniżej obrobiony przeze mnie raw kolegi doovade

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    .... Nie mogę opracować żadnej konkretnej i w miarę szybkiej metody. Metodą samplera w CMYK nie za bardzo mi to wychodzi. .....[/IMG]
    http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=13
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Właściwie trzeba by uzupełnić Magenty jest 3 do 5 razy więcej niż Cyanu. Na monitorze, w ACR i LR zasada "podatkowa" czyli RGB jest sporo łatwiejsza.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-08-2010 o 07:44 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Znalazłem przyjemniejszą metodę korekty koloru skóry w PS'ie.
    Plugin Pictocolor iCorrect Portrait.
    Można w nim ustawić kolor skóry według ustalonego wcześniej wzorca. Nawet szybko można uzyskać dobre efekty.

http://www.pictocolor.com/portrait.htm

Dla mnie metoda z samplerem jest równie dokładna, albo i mniej co ustawianie "na oko" mając obok otwarte dobrze obrobione zdjęcie jako referencje.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wg mnie nie ma sensu wrzucać kolejnych zdjęć jak kto obrobił rawa i jak mu sie podoba, ponieważ i tak każdy ma inaczej skalibrowany monitor i te odcienie bedą inne dla każdej z osób. Mnie interesują techniki, sposoby dojścia, programy, pluginy uzyskania naj najbardziej prawdziwego koloru skóry, ew coś podobnego do Sebastiana Małachowskiego.
    Myślę, że skoro mają oni na każdym zdjęciu taki sam kolor skóry to muszą używać urządzenia bądź sposobu który im to zapewnia. Moze jest to np capture one pro i jego funckaj skin tone ??

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doovade Zobacz posta
    .... ponieważ i tak każdy ma inaczej skalibrowany monitor i te odcienie bedą inne dla każdej z osób.
    Hmmmmmmm..... wiesz niekoniecznie. Sporo osób jednak ma kolorymetry albo spektrofotometry. Różnicę mogą powodować przeglądarki, nie wszystkie obsługują CMS a ICC version 4 obsługuje tylko Safari. (ewentualnie stara Mozilla w wersji 3.0.17 lub niżej.

....
    Myślę, że skoro mają oni na każdym zdjęciu taki sam kolor skóry to muszą używać urządzenia bądź sposobu który im to zapewnia. Moze jest to np capture one pro i jego funckaj skin tone ??
    Sprzętowo to Passport Color Checker za ok 400 zł co i tak wychodzi taniej niż rozmaite plug-iny.

Mam tylko jedną wątpliwość. Czy rzeczywiście kolor skóry musi być super-duper-bardzo-naturalny. Ani monitor ani papier nie oddają wiernie rzeczywistości więc niby dlaczego kolor skóry ma być oddany wiernie. 90% zdjęć w tym wątku jest zaróżowionych do tego stopnia, że się aż niedobrze robi. Zdjęcie ma się podobać odbiorcy i tyle. Tobie podobają się kolorki Pana X a komuś innemu Pana Y. Dążenie do "wiernobarwności", i owszem, jest potrzebne w katalogach farb i lakierów a nawet tam dużo zależy od podłoża, powierzchni pokrytej daną farbą, tła, otoczenia.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Czytam i czytam i się zastanawiam, czy mając do dyspozycji tylko ACR, da się uzyskać taki kolor skóry jaki rzeczywiście był??? jeżeli się da, to po co te całe zamieszanie? Jeżeli się nie da, to w takim razie, firmy produkujące aparaty popełniają jakis dramatyczny błąd. No chyba że chodzi o całkiem inny kolor skóry, bardziej przyjazny dla oka, jednocześnie odbiega on od rzeczywistości. Wszyscy piszą o tym prawdziwym kolorze skóry, to jakiś chyba nosens, jeden ma czerwoną a inny zółtą i jak to pogodzić w jedna całość?.

Domyślnie

Wg mnie nie ma sensu wrzucać kolejnych zdjęć jak kto obrobił rawa i jak mu sie podoba, ponieważ i tak każdy ma inaczej skalibrowany monitor i te odcienie bedą inne dla każdej z osób. Mnie interesują techniki, sposoby dojścia, programy, pluginy uzyskania naj najbardziej prawdziwego koloru skóry, ew coś podobnego do Sebastiana Małachowskiego.
    Z tego co mi wiadomo to u Błyskotliwych na warsztatach omawiany jest właśnie Capture One. Opcja skin tone działa na podobnej zasadzie co w pluginie iCorrect Portrait który podałem, z tym, że w Capture One obrabiasz na poziomie RAW. Można by wołać RAW 2 razy. Raz ustawiając balans bieli i drugi raz ustawiając kolory pod skin tone. Później połączyć obie wersje w PS'ie maską odsłaniając kolor skóry.
    Plusem iCorrect jest to, że nie trzeba wołać 2 razy RAW tylko skopiować warstwę oraz to że kolor skóry pobiera samplerem z 5 punktów co zmniejsza ryzyko pomyłki.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Mam tylko jedną wątpliwość. Czy rzeczywiście kolor skóry musi być super-duper-bardzo-naturalny.
    Tzn dla mnie ważne jest aby kolor skóry był w miarę naturalny i aby dało się nim sterować tak aby mi sie podobał. I co najważniejsze żeby na podobnych ujęciach(przy tym samym oświetleniu) był taki sam, a nie w 5 różnych odcieniach i kolorach. To jest myślę najważniejsza sprawa

Cytat Zamieszczone przez Paul80
    Czytam i czytam i się zastanawiam, czy mając do dyspozycji tylko ACR, da się uzyskać taki kolor skóry jaki rzeczywiście był??? jeżeli się da, to po co te całe zamieszanie? Jeżeli się nie da, to w takim razie, firmy produkujące aparaty popełniają jakis dramatyczny błąd.
    Też się nad tym zastanawiam, wg mnie czasami nie ważne jaki był tylko jaki ci się podoba i będzie się ludziom podobał-patrz Krzysztof Tkacz i jego śluby. Firmy produkujące aparaty nie popełniają błędów. Aparaty rejestrują kolory( w mniejszym lub większym stopniu) takimi jakimi były, ale czy to się nam musi podobać ? Myślę że nie musi i po to ten topik

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
    Czytam i czytam i się zastanawiam, czy mając do dyspozycji tylko ACR, da się uzyskać taki kolor skóry jaki rzeczywiście był??? jeżeli się da, to po co te całe zamieszanie? Jeżeli się nie da, to w takim razie, firmy produkujące aparaty popełniają jakis dramatyczny błąd. No chyba że chodzi o całkiem inny kolor skóry, bardziej przyjazny dla oka, jednocześnie odbiega on od rzeczywistości. Wszyscy piszą o tym prawdziwym kolorze skóry, to jakiś chyba nosens, jeden ma czerwoną a inny zółtą i jak to pogodzić w jedna całość?.
    Kolor skóry to nie tylko możliwości aparatu. To również otoczenie w jakim było robione zdjęcie. Jeśli robisz ujęcie kogoś, kto stoi metr przed drugą osobą, mocno oświetloną, ubraną w fioletowy sweterek, to jakiej skóry można się spodziewać?
    Firmy produkujące aparaty dążą do tego, żeby matryca odwzorowywała widmo światła widzialnego jak najdokładniej. Resztę pozostawia robiącemu zdjęcie, bo nikt nie jest w stanie napisac algorytmu dla wszystkich, możliwych warunków.
    Na analogu było tak samo. Też, żeby zrobić idealną odbitkę trzeba bylo trochę więcej, niż tylko proces C-41. Dzisiaj proces "wołania" odbywa się, albo na etapie samego robienia zdjęcia (ściśle określone zaaranżowane warunki oświetleniowe), albo w puszce, albo w komputerze. I zeby były idealne efekty, zawsze musi przy tym być człowiek ze swoimi umiejętnościami.
    W jednym z artykułów na tym forum (Tips&Tricks) napisane jest, że na pewnym etapie obróbki, dochodzimy do stanu nirwany, gdzie nikt poza niewielką garstką specjalistów, nikt nie jest w stanie zauważyć ogromu pracy włożonego w zdjęcie (napisane było inaczej, tutaj w skrócie i niedokładnie). I tak rzeczywiście jest. Dla 80% odbiorców nie istotne jest, czy skóra będzie bardziej lub mniej różowa. Ujęcie będzie zachwycało lub to, że wogóle cokolwiek widać.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Tzn dla mnie ważne jest aby kolor skóry był w miarę naturalny i aby dało się nim sterować tak aby mi sie podobał.
    Wg mnie przykłady jakie podałeś w pierwszym poscie nie mają wiele wspólnego z naturalnym kolorem skóry, szczerze to myślałem że chcesz się dowiedzieć jak uzyskać tak nie naturalny kolor skóry
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Strona 9 z 48 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów