moim zdecydowanym faworytem jest czornyj ... skóra i wb najlepiej ogarnięte
oglądając niektóre wersje przypomina mi się wypad kutrem na ryby ... ;-)
moim zdecydowanym faworytem jest czornyj ... skóra i wb najlepiej ogarnięte
oglądając niektóre wersje przypomina mi się wypad kutrem na ryby ... ;-)
Kurcze nie chciałbym wyjść na jakiegoś obrazoburcę, ale czy tylko ja mam wrażenie, że to zdjęcie jest zdecydowanie zbyt różowe? Aż sprawdziłem pipetką i na teoretycznie neutralnych obszarach za jakie przyjmuję oko i sweterek, jest dominanta czerwonego koloru.
Czy to efekt zamierzony? Wiem że w wątku jest masa znacznie gorzej obrobionych wersji, ale zwróciłem uwagę akurat na tą, bo w świetle faktu że Czornyj uchodzi nie tylko na naszym forum za eksperta w dziedzinie kalibracji monitorów i zarządzania barwą, po raz kolejny nabieram wątpliwości co do sensowności zakupu skalibrowanego monitora za grube tysiące... Komfort pracy jest ważny, ale efekt końcowy przecież też nie bez znaczenia...
Pozdrówka
na kalibrowanym eizo zdecydowanie leci w róże, do tego jest tak lekko wyprane z kolorow, no i oczywiscie welonowi tez daleko do bialosci, tak jakby ktos upral biale i kolorowe razem 60st
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
Ostatnio edytowane przez Arek_Gd ; 18-10-2010 o 12:35 Powód: Automerged Doublepost
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
też kalibrowałem i też delikatnie leci w róż, ale to znacznie przyjemniejsze niż mix żółtego z zielonym ;-)
Panna młoda jest różowa, bo tak mi się podobało. Neutralnie podoba mi się mniej:
czornyj nie rób nam tego, po rzucie okiem na pierwsze zdjecie stwierdziłem "ale mam zrypany monitor" trzeba kalibrować ewentualnie wywalić.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
I w ten oto sposób mamy kolory czterech pór roku ,wiosna,lato,jesień,zima,i do tego różne godziny pory dnia i nocy![]()
EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem
Postaram się jednak to zrobić
- Obrabiasz rawa w Lightroomie lub ACR - poprawiasz WB, rozjaśniasz i dajesz "vibrance" na + między 14 a 20.
- Wczytujesz tifa do PSa.
- KUPUJESZ Totally Rad, jedziesz po zdjęciu akcją "Troy" i bawisz się kryciem.
- Wygładzasz skórę, czasem winietka albo tekstura i już.
Przepraszam że pominąłem zakup FF, Elek i skalibrowanego monitora.