ja tak to widze- trzy klikniecia w PS.
skoro tak ciężko o nowe fotki, a do pastwienia sie nad praca innych jest tylu chetnych (autor tego posta tez) moze niech powstanie wątek "RAW-PSucie" - cos al'a Battle
ja tak to widze- trzy klikniecia w PS.
skoro tak ciężko o nowe fotki, a do pastwienia sie nad praca innych jest tylu chetnych (autor tego posta tez) moze niech powstanie wątek "RAW-PSucie" - cos al'a Battle
5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL
No to żeby wątek pastwienia nad Młodą nie umarł...;-)
Kurcze, jak wszyscy to wszyscyMam nadzieję, że będzie wyglądać jak na kompie.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
I ja też. No ale najwyraźniej "trzy klikniecia w PS" to za mało :-(
Ciekawi mnie "podpieranie" się stwierdzeniem "ja tak to widzę" przy zamieszcznych zdjęciach.
Czy nie należałoby spróbować opanować warsztatu w sposób uniwersalny - dla wszystkich czytelny, a potem forsować s w o j e postrzeganie?
Króluje róż; plastik. Kolegom którzy pozbawili modelkę pieprzyków - gratuluję!
Nawet Pan Młody jej nie rozpozna!
A więc skoro temat jest "o kolorze skóry" to może - do rzeczy?
Ps. jesli ktoś umie (bo ja stary i jakoś mi mniej..) zamieścić te wszystkie zdjęcia na jednej stronie w postaci np. ogromnego postera - ale będzie j a z d a b e z t r z y m a n k i !!!!
Ja sobie to wydrukuję :-)
[QUOTE=hekselman;883972]
Ciekawi mnie "podpieranie" się stwierdzeniem "ja tak to widzę" przy zamieszcznych zdjęciach.
Czy nie należałoby spróbować opanować warsztatu w sposób uniwersalny - dla wszystkich czytelny, a potem forsować s w o j e postrzeganie?]
Pozwól, że zacytuję Micheala Freemana:
"Doprowadzenie obrazu do stanu, który zadowoli większość to strategia bezpieczna. Pamiętajcie jednak, że wasze dzieła nie staną się dzięki temu interesujące, osobiste czy wartościowe.
Większe znaczenie od faktu, że rezultat może się różnić zależnie od gustu, ma wszakże wiedza podpowiadająca, jak wydobyć z fotografii to, co chcemy osiągnąć."
I to są właśnie te poszukiwania.
[Króluje róż; plastik. Kolegom którzy pozbawili modelkę pieprzyków - gratuluję! Nawet Pan Młody jej nie rozpozna!]
Pozwól, że się nie zgodzę z tak radykalnym stwierdzeniem, które ma chyba na celu wykpienie i ośmieszenie. Retusz jest tak stary jak sama fotografia - ta tradycyjna też. Rozumiem - możesz być tradycjonalistą, ale dlaczego kpisz z innych?
Ten sam efekt (pieprzyki) można osiągnąć przy użyciu kosmetyków, np. korektorów w sztyfcie.
Rozumiem, że jak o zdjęcia poprosi mnie dziewczyna z doklejonymi rzęsami, mam ją odesłać do ciebie, żebyś wytłumaczył jej, że źle robi?
Moja propozycja (kompletny amator)
EOS 50D, EOS 600D, C10-22, C50 1.4, C85 1.8, Samyang FishEye 8mm, Canon 580 EX II i Metz AF-1 58 (wybuchnięty)
A czy ta pani wie, co robicie z jej fotką? Może niech ona wybierze najlepsze![]()