A ja jestem ciekawy, co Panowie Trzcionka, Małachowski oraz Tkacz wyczarowali by z tej fotki, jako ze posiadaja dosc obszerna wiedze na temat koloru![]()
A ja jestem ciekawy, co Panowie Trzcionka, Małachowski oraz Tkacz wyczarowali by z tej fotki, jako ze posiadaja dosc obszerna wiedze na temat koloru![]()
Będzie jakiś ranking? ;-)
Monitorów?
Uploaded with ImageShack.us
Dodałbym że nie sposób skupić sie na jednym elemencie zdjęcia jakim jest kolor skóry. Choćby kolor włosów: to ewidentne świeże pasemka a że robione są metodą "utleniania" koloru włosów - z reguły włos jasny jest prawie biały.
Liczy się całość.
Ja używam próbkowania pipetą w białku oka o ile tylko się da - często kilkukrotnie.
Wydaje mi się że mamy podobne rezultaty z Januszem - choć nie wiem dlaczego jego zdjęcia widze wciąż ciemniejsze (nie tylko z tej "sesji" ;-)).
Przy okazji pytanie o "metodę podatkową"
Czy należy stopniować ustawienie czyli najpierw R, od R - G a od tego G - B czy też liczyć 19% od wartości wyjściowych?
Dobra, pobawiliście się - teraz ja !
Pewnie naturalne nie jest, ale jeśli chodzi o kolor skóry mi się takie podoba najbardziej
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wywołane w Ligtroomie tym presetem http://www.zdjeciaslubne.lublin.pl/pani.lrtemplate
po czym obrabiane w Photoshopie. Po pierwsze wyrównanie plam na skórze i szyi przy użyciu łatki lub stempla. Następnie nakładanie różnych kanałów (czerwonego i niebieskiego) w różnych trybach (łagodne światło, nakładka) w celu rozjaśnienia skóry.
Ostatnio edytowane przez wickermann ; 14-10-2010 o 21:39 Powód: Automerged Doublepost
Wygląda jakby wytarzała się w pudrze. :]
Nie lepiej od razu zastosować filtr CTO?? Nie trzeba bawić się w PS...
Chyba mam wrazenie ze za ciemne galki oczne wyszly w stosunku do skory![]()
Jak widać, chętnych było już wielu, wielość spojrzeń i ścieżek obróbki, różne monitory i preferencje.
maryjan84: kolor to sprawa subiektywna, nie zawsze ten właściwy jest dobry, ważne by się podobał.
A jak ... nie wyjdzie, mówi się trudno i się rzeźbi się aż wyjdzie to czego oczekujemy
p.s. taki mały żart Narzeczona Whistlera![]()
C-F-K - forever
[Wygląda jakby wytarzała się w pudrze. :]
Wróć, proszę, do pierwszego postu autora tego wątku, spójrz, jakie zdjęcia podlinkował na wzór, który chce osiągnąć i powiedz, czy one są naturalne ?
Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 16-10-2010 o 11:44 Powód: Automerged Doublepost
Skoro wszyscy maltretują tę pannę młodą, to i ja się przyłącze.
Napisałam "maltretują", bo jak widzę zdjęcia ślubne z wygładzonymi do poziomu playboyowego plastiku twarzami, to sama nie wiem czy oglądam jeszcze zdjęcie żywej osoby, czy może już 35 część Toy Story...
Ja rozumiem, że tu i ówdzie należy rozjaśnić cienie czy czasami zlikwidować wory pod oczami... ale na Boga, jeśli ktoś likwiduje charakterystyczne dla danej osoby cechy (jak np. pieprzyki czy "zmarszczki" mimiczne), to sama się zastanawiam z kogo próbuje zrobić komedię - z uwiecznionego na zdjęciu człowieka, czy może z siebie samego jako fotografa...
Jak dla mnie to w 90% zamieszczonych tu obróbkach nad smakiem foto zdecydowanie góruje smak grafii. A to już przestaje być smaczne w ogóle.
Ale do tylko moje, być może odosobnione zdanie.